Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Szárnyas fejvadász

Népszava|2018. márc 14. 06:09
[A+ A-]

Így vadászik a posztmodern magyar úr: helikopterrel, távcsöves puskával megy a félig háziasított rénszarvasra. Még szerencse, hogy SMS-el nem lehet ölni, különben néhány kalandozó fideszes oligarchánk már a ferihegyi váróból legyilkolná a fél Serengeti Nemzeti Parkot, hogy odaérkezve rögtön odaállhasson a kibelezett vad mellé fotózkodni.

Pedig nem volt ez mindig így. Párducos eleink még fokossal a kézben, lóhátról hajtották a kárpáti bölényt, lándzsával a kézben állták el a bakonyi vaddisznó útját. Azonban a magyar történelem éppen elég példával szolgált arra, hogy vadat űzni nem mindig életbiztosítás. Ki tudhatja például, hogyan alakult volna a magyar függetlenségi mozgalom története, ha nem gázolja le 1664-ben le Zrínyi Miklóst holmi oktalan vadkan?

Na ugye. Nem csoda, ha fideszeseink, illetve Semjén Zsolt inkább a biztosra mennek. Belegondolni is rossz, hogy holmi buta vaddisznó miatt nemzetünk oly erős támasz nélkül maradjon, mint a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, vagy megrendüljön a magyar nép legfőbb reménye, fellegvára, a KDNP. Így legfeljebb azért kell szurkolnunk, hogy ne fogyjon ki az üzemanyag Semjén helikopteréből a tajga felett.

Mondhatjuk, hogy ez a posztmodern vadászat. Pont annyira vadászat, mint amennyire a déli határon a háborús menekültek orra elé húzott szögesdrótnak tapsikoló Semjén keresztény. Vagy amennyire nemzeti a letelepedési kötvényesekből meg ukrán importnyugdíjasok szavazataiból élő politika. Az pedig csak technikai kérdés, hogy a Fidesz udvari dalnokai, így a legújabb amerikai vadász szafarira Semjén mellé odacsicskáztatott Bayer Zsolt hogyan fogja rímekbe faragni az amerikai rénszarvasok felett aratott hőstetteket is. „Vérébe bukott fel az Aérospatiale AS 350-ről lelőtt migráns vad” - írhatja majd az újabb luxusvadászatról szerzett novelláskötet bevezetőjébe.

Merthogy a legfontosabbat el is felejtettük mondani. Tulajdonképpen ezzel kellett volna kezdenünk: a rénszarvas közismerten vándorló fajta. Migráns. Nincs több kérdés. Vele szemben minden módszer megengedett.

Batka Zoltán