Előző
Következő
új cikk

Külföld

Szkripal-ügy - London felfüggeszti diplomáciai kapcsolatait Moszkvával

nepszava.hu|2018. márc 14. 14:40, frissítve: 2018. márc 14. 15:40
[A+ A-]

A brit parlament március 14-én. Kép: HO / PRU / AFP

A brit kormány felfüggeszt minden magas szintű diplomáciai érintkezést Oroszországgal, válaszul arra, hogy Moszkva nem volt hajlandó a kedd éjfélg kijelölt határidőn belül hiteles magyarázatot adni arra, hogy az angliai Salisbury városában múlt héten történt gyilkossági kísérletben hogyan használhattak orosz vegyifegyvert, írja az MTI.

Theresa May miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy visszavonták Szergej Lavrov orosz külügyminiszter londoni meghívását, és brit illetékesek nem lesznek jelen a nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokságon. Nagy-Britannia kiutasít továbbá 23 orosz diplomatát is.

Összehívja az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) Nagy-Britannia, jelentette be az ország külügyminisztériuma szerdán, írja az Independent. A BT ülésén a Szkripal-ügy nyomozásán kiderültekről tájékoztatnák a Tanácsot.

A BT összehívása nem számít váratlan lépésnek az Independent szerint: mint írják, Nagy-Britannia már tett lépéseket Oroszország elszigeteléséért a nemzetközi közösségben. Ebben magáénak tudhatja Németország, Franciaország és az Egyesült Államok támogatását is, de korábban már az Európai Unió is adott ki nyilatkozatot amiben a brit kormány mellé állt.

A lap értesülései szerint gazdasági háborúra lehet számítani a két ország között, mely jelentheti számlák befagyasztását, vagyontárgyak lefoglalását, vagy éppen beutazási tilalmakat. Mint egy meg nem nevezett brit miniszter nyilatkozta kedden, az orosz gazdaság, amit a várható lépések megcéloznak, feleakkora, mint a brit, és nagyon kevés ember kezében összpontosul.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!