Előző
Következő
új cikk

Belföld

"Gyáva gazemberek" - Kiakadt az ellenzéki politikus

nepszava.hu|2018. márc 14. 13:33
[A+ A-]

Forrás: Google Street View

Az Elios-ügy feltárását célzó alternatív vizsgálóbizottság ellenzéki tagjai szerdán ismét sikertelenül próbáltak betekinteni a társaságot érintő pályázati anyagokba, ezúttal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fővárosi épületében. A tárca szerint a kért iratok nincsenek a minisztérium épületében, (?) és az ellenzéki politikusok akcióját kampány-, illetve sajtóeseményként kezelik - informált az MTI.

Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője a minisztérium előtt tartott sajtótájékoztatón "gyáva gazembereknek" nevezte a tárca vezetőit, akik szerinte érintettségük miatt próbálják meg eltusolni az ügyet.

Egy hete írásban kértek betekintést a pályázati anyagokba, - mondta a politikus - kedden este pedig azt a választ kapták a minisztertől, hogy közel egy hónapra van szüksége azok összegyűjtéséhez. Elsősorban az érdekel minket, hogy ki, kinek az utasítására, miért írta át a pályázati kiírást három nappal a beadási határidő előtt, és tette ezzel lehetővé az egész csalássorozatot - mondta. Harangozó Tamás közölte továbbá, egy gazdasági minisztériumtól kedden kapott válaszból kiderül, a kormány nem az OLAF-jelentésből értesült a visszaélésekről, ugyanis belső ellenőrző szerve 2016 óta vizsgálja a pályazatokat.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, országgyűlési képviselője szerint egy kormányváltás után jóval több esélyük lesz megbüntetni a bűnösöket, de addig is mindent megtesznek az igazság felderítésére. Megjegyezte, várhatóan egy újabb vizsgálóbizottságot is felállítanak majd a "Kósa Lajos körüli pénzmozgások" ügyében.

Varju László, a DK poltikusa, független parlamenti képviselő szintén arról beszélt, hogy büntetést érdemel az a csalás, amelyben a "miniszterelnök és környezete közreműködött". Ehhez szerinte elsőként Polt Péter legfőbb ügyésznek kell távoznia.

Kiss Anita, az NFM sajtófőnöke azt mondta, hogy a kért információk mennyisége miatt azok összegyűjtése hosszabb időt vesz igénybe, és ezt közölték is. Emiatt szerintük az ellenzéki politikusokat valójában nem is az iratok érdekelték, hanem egyszerű kampányeseményt tartottak. A sajtófőnök kérdésre közölte, a képviselőket március 28-ig tájékoztatják arról, hogy mikor nézhetnek bele a kért adatokba.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!