Előző
Következő
új cikk

Sport

Lesz videóbíró a vb-n

Népszava|2018. márc 19. 05:53
[A+ A-]

Fotó: AFP/Marco Bertorello

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) tanácsa Bogotában úgy döntött, a sportág történetében első alkalommal videóbíró segíti a játékvezetők munkáját a június 14-én kezdődő oroszországi világbajnokságon. A technikai újítás bevezetését Gianni Infantino FIFA-elnök kezdeményezte, de a szervezet tanácsa csak azután dönthetett róla, hogy a hónap elején a sportág szabályalkotó testülete (IFAB) elfogadta a videóbírót és fölvette a labdarúgás szabályai közé.

A részletek kidolgozására külön bizottság alakult, melynek vezetője Reinhard Grindel, a német futballszövetség (DFB) elnöke. "Németország a kezdetektől támogatta a rendszer alkalmazását a világbajnokságon, csak arra hívtuk fel többször a figyelmet, hogy megfelelően elő kell mindent készíteni - mondta a sportvezető. - Miután a FIFA elnöke garanciát vállalt arra, hogy minden feltétel adott lesz a rendszer megfelelő alkalmazásához, nekünk sem volt ellenvetésünk. A tornán közreműködő bírók felkészítését már most el kell kezdeni a rendszer használatára."

Német javaslatra a FIFA tanácsa úgy döntött, hogy a találkozók felvételeit a képernyő előtt ülve csak olyan országok játékvezetői elemezzék, ahol már bevezették a videóbírós rendszert. Korábban volt egy olyan elképzelés, hogy a mérkőzések jeleneteit Kölnből értékeljék - ahol a szezon eleje óta az összes német bajnokit figyelik a videóbírók -, de a tanács úgy döntött, hogy német, angol és olasz szakemberek (ezekben az országokban már használják a videóbírót) közreműködésével Moszkvában hoznak létre egy ilyen központot.

Az egyik legfontosabb és legnehezebb feladatnak az tűnik, hogy pontosan meghatározzák, milyen esetekben lehet technikai segítséget kérni. Az oroszországi vb-n a gólok, lesek, piros lapok megítélésénél, illetve akkor lehet beavatkozni videóbírónak, illetve akkor, ha a játékvezető nem a szabálytalanságot elkövető játékost figyelmeztette. A vb-n a másik technikai segítség a gólbíró, ennek lényege, egy műszer jelzi a játékvezetőnek, ha a labda teljes terjedelmével átjutott a gólvonalon, ezt már használták a 2014-es brazíliai vb-n is.

A tanács döntött arról, hogy a decemberi klub-világbajnokságon is lesz videóbíró.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!