Előző
Következő
új cikk

Külföld

Putyin sima győzelme

Népszava|2018. márc 18. 19:36
[A+ A-]

Fotó: AFP/Nataliy Zemboska

Vlagyimir Putyin a szavazatok 73,9 százalékát szerezte meg az orosz elnökválasztáson. Ez derült ki a VTSIOM közvéleménykutató exitpoll felméréséből. A központi választási bizottság 21 százalékos feldolgozottság után közölt eredménye szerint ugyanakkor 71,9 százalékot kapott. Az esti órákig elsősorban a kelet-oroszországi körzetek eredményeit összesítették, ahol magyar idő szerint már kora hajnalban megkezdődött a voksolás. A második helyen a kommunista párti Pavel Grudinyin állt 15 százalékkal, az úgynevezett liberális demokrata Vlagyimir Zsirinovszkij pedig valószínűleg harmadik helyen végzett 7 százalékkal.

Ez azt jelenti, hogy az elnök népszerűbb, mint az előző, 2012-es voksolás alkalmával, amikor 63,6 százalékos eredményt ért el. Az eredmény távolról sem meglepő. Putyinnak ugyanis sikerült emelnie nimbuszát a krími beavatkozással, de legutóbb a Szkripal-ügy is az ő malmára hajtotta a vizet. A kettős ügynököt nemrégiben brit területen mérgezték meg, London nagyon valószínűnek tartja, hogy Moszkva állt az akció mögött.

A voksoláson 1300 külföldi megfigyelő volt jelen. Az ellenzéki Gólosz ügynökség munkatársai országszerte 2500 választási szabálytalanságról számoltak be, elsősorban Moszkvából, Szentpétervárról, illetve a dél-oroszországi Kransznodarból jelentettek ilyen eseteket. A belügyminisztérium 650 esetről tudott. Egyes választók neve többször is volt beregisztrálva, másutt nem az előírásoknak megfelelően zárták le az urnákat.

Putyin öröme azért nem lehet teljes, mert a részvétel alacsonyabb colt, mint hat éve: akkor 65,3 százaléknyian voksoltak, ezúttal azonban 63,7 százalék voksolt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!