Előző
Következő
új cikk

Belföld

A lex CEU visszaüt

Népszava|2018. márc 19. 05:06
[A+ A-]

Népszava fotó

Bírálja a lex CEU néven elhíresült jogszabályt, a roma gyerekek oktatási szegregációját és a kormány médiapolitikáját az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának a magyarországi helyzetről szóló véleménytervezete. A német szociáldemokrata Petra Kammerevert által előterjesztett szövegről hétfőn tartják az első vitát a testület tagjai. Elfogadását követően az állásfoglalást csatolni fogják az EP állampolgári jogi szakbizottságában készülő jelentés tervezetéhez, amely az EU Szerződések 7. cikkelyén alapuló és szankciókat tartalmazó eljárás megkezdését fogja javasolni Magyarországgal szemben.

A véleménytervezet szerzője emlékeztet rá, hogy a Velencei Bizottság "a jogállamiság és az alapvető jogok tiszteletben tartása szempontjából rendkívül problematikusnak” ítélte a magyar felsőoktatási törvény módosítását. Bár a nemzeti kormány bizonyos követelményeket azóta teljesített, a törvényt még nem vonta vissza — állapítja meg a lex CEU-val kapcsolatban.

Petra Kammerevert szerint a roma gyerekek oktatáson belüli szegregációja továbbra is mélyen gyökerező és széles körben elterjedt jelenség Magyarországon, amely hozzájárul a romák társadalmi kirekesztéséhez és csökkenti integrációjuk esélyeit.

A mélyreható állami beavatkozások és a fokozott állami ellenőrzés miatt az elmúlt évben jelentősen romlott a magyarországi médiaszabadság — idézi a véleménytervezet az Economist Intelligence Unit 2017. évi demokráciaindexét. A szakbizottság "sajnálatának ad hangot a Népszabadság, Magyarország egyik legrégibb és legtekintélyesebb napilapjának bezárása és azt követő értékesítése miatt, ami ismételten a magyar kormánynak a kritikus sajtóval szembeni intoleranciájára mutatott rá” — áll a szövegben. A szerző feleleveníti a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet értékelését, miszerint a magyarországi médiakoncentráció példátlanul "groteszk” szintet ért el. Petra Kammerevert a médiaszabadság elvével egyértelműen ellentétesnek nevezi, hogy a kormányközeli 888.hu hírportál nemrégiben fekete listát tett közzé a külföldi médiának dolgozó és "Soros külföldi propagandistáinak” nevezett újságírókról.

A parlamenti dokumentum szerzője — bár külön nem említi a szankciós eljárás lehetőségét — nyomatékosan felszólítja az Európai Bizottságot, hogy továbbra is használja fel a Szerződések keretében álló valamennyi eszközt az Unió közös értékeinek védelme céljából.

Mint lapunk beszámolt róla, eddig az EP alkotmányügyi, költségvetési ellenőrzési és kulturális bizottsága tett közzé véleménytervezetet a magyarországi helyzetről készülő, úgynevezett 7. cikkelyes jelentéshez. Ez utóbbi első változatát április 12-ikén mutatja be az állampolgári jogokkal foglalkozó szakbizottságban a holland zöldpárti Judith Sargentini jelentéstevő.

Halmai Katalin (Brüsszel)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!