Előző
Következő
új cikk

Belföld

Egyre közelebb a hetes cikkely

Népszava|2018. márc 21. 05:08
[A+ A-]

AFP fotó

 Az Európai Parlament nők jogaival és esélyegyenlőséggel foglalkozó bizottsága felszólítja a magyar kormányt, hogy mielőbb ratifikálja az Isztambuli Egyezményt a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról.

Többek között ezt tartalmazza a szakbizottság véleménytervezete, amelyet elfogadása után a magyarországi helyzetről szóló úgynevezett 7. cikkelyes EP-jelentéshez fognak csatolni. A Maria Noichl német szociáldemokrata képviselő által előterjesztett dokumentumot március 27-ikén vitatják meg a testület tagjai. Ugyanekkor kerül terítékre az a beszámoló is, amelyet a szakbizottság küldöttsége készített februári magyarországi tényfeltáró látogatásáról.

A véleménytervezet elismeri, hogy a magyarországi hatóságok az utóbbi években erőfeszítéseket tettek a munka és a magánélet jobb összeegyeztethetősége érdekében. Ugyanakkor aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a civiltörvény kedvezőtlen hatást gyakorolhat a nők jogaival foglalkozó szervezetek jövőbeni működésére. Sajnálatának ad hangot, hogy a magyar kormány átértelmezte a nemek közötti egyenlőséget szolgáló politikákat és leszűkítette azokat a családpolitikára. Egyúttal megállapítja, hogy Magyarország még nem hajtotta végre a nemek közötti egyenlőség előmozdítására irányuló, 2010-2021 közötti nemzeti stratégiát sem.

A dokumentum szerzője hangsúlyozza a nők önrendelkezési jogának fontosságát, ezzel összefüggésben szexuális és reproduktív jogaik tiszteletben tartásának jelentőségét. Megállapítja, hogy a nőknek joguk van a biztonságos és erőszakmentes szüléshez. Maria Noichl elítéli azokat a támadásokat és rágalmazási kampányokat, amelyek célpontja a társadalmi nemekkel kapcsolatos oktatás és kutatás. Határozottan bírálja a roma nők megkülönböztetését, különösen az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésük terén.

A véleménytervezet leszögezi, hogy a politikai döntéshozatalban nagyon alacsony a nők száma. Felidézi, hogy Magyarország európai összehasonlításban az utolsó előtti helyet foglalja el a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének 2017-es esélyegyenlőségi indexén.

A magyarországi helyzetről az EP állampolgári jogi bizottsága készít jelentést, amely fel fogja szólítani az uniós kormányokat, hogy indítsák el a szankciók lehetőségét is felvető 7. cikkelyes eljárást Magyarország ellen. Ennek szövegét április 12-ikén ismerteti Judith Sargentini holland zöldpárti jelentéstevő. Ahogy beszámoltunk róla, a jelentéshez négy szakbizottság fűz véleménytervezetet: az alkotmányügyi, a költségvetési ellenőrzési, a kulturális és a nőjogi.

Halmai Katalin, Brüsszel

Lájkoljon minket a Facebook-on is!