Előző
Következő
új cikk

Népszava Anno

A Falkland háború évfordulója

Népszava-összeállítás|2018. ápr 16. 16:35
[A+ A-]

36 éve, hogy egy újabb veszélyes háború szélén táncolt a világ - visszatekintés

A brit hadügyminisztérium csütörtökön délben, közleményben jelentette be, hogy az argentin hadiflotta „egyes elemei” elhagyták a honi kikötőket. Brit részről arra számítanak, hogy ezek a hajók délnyugati irányban — azaz a Falkland-szigetek felé — indulnák el, adta tudtul a közlemény.

Argentína, amelyet külső agresszió fenyeget, eltökélte magát szuverenitásának megvédésére, és arra, hogy lezárja a latin-amerikai gyarmati rendszer történetének utolsó fejezetét — hangoztatta a nemzethez intézett üzenetében az argentin köztársasági elnök. Leopoldo Galtieri leszögezte, hogy országa sohasem mond le a Malvin- (Falkland)-szigetekre támasztott igényéről.

Ugyanakkor megerősítette, hogy Argentína előnyben részesíti a békés megoldást és igyekszik a lehető legjobb feltételeket biztosítani a visszaszerzett terület lakossága számára.

A La Razon című argentin lap, amely sok tekintetben a katonai körök nézeteit tükrözi, a következőkben összegezte azt az ötpontos tervet, amelyet Buenos Aires a csütörtökön Argentínába visszatérő amerikai külügyminiszter elé tár:

1. A szigetcsoportot argentin kormányzó igazgatja; 2. az argentin zászló továbbra is ott lobog a szigetcsoport fölött; 3. az argentin szuverenitás nem lehet tárgyalások témája; 4. a szigetlakóknak azonosak lesznek a jogaik és kötelességeik, függetlenül attól, brit vagy argentin származásúak-e; 5. a brit flotta visszavonulása és az argentin erőknek a szigetcsoportról való visszavonása.

A feltételek lényegében azonosak azokkal, amelyeket Argentína hétfőn a Biztonsági Tanács elnökéhez elküldött. A La Razón szerint Argentína kész elfogadni a közös közigazgatás valamilyen formáját a Déli-Georgia és a Déli-Sandwich szigeteken.

Az argentin parti őrség két hajója áthaladt a Nagy-Britannia által hétfőtől életbe léptetett kétszáz tengeri mérföldes blokádövezeten és megérkezett a Falkland- (Malvin)- csoportra — közölték az argentin hadiflotta tisztségviselői.

Alexander Haig amerikai külügyminiszter Reagan elnökkel folytatott szerdai megbeszélését követően sajtóértekezleten közölte: a helyzet „rendkívül nehéz és veszélyes”. Haig egyébként csütörtökön ismét Argentínába utazott.

Argentínából érkező hírek szerint egy százezres létszámú katonai kontingens és több száz harci gép áll készen, hogy visszaverje a brit agressziót — jelentette csütörtökön a TASZSZ szovjet hírügynökség. A szovjet hírügynökség beszámol arról, hogy Argentína állandó légi- hidat tart fenn a Falkland- (Malvin)-szigetekkel.

Népszava 1982. április 16.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!