Előző
Következő
új cikk

Bűnügy-baleset

Adatokat vett és adót csalt az ügyvéd

Népszava|2018. ápr 17. 11:48
[A+ A-]

Baleseti sértettek adatait vásárolta meg egy kaposvári ügyvéd rendőröktől és kórházi dolgozóktól: az ügyvéd és tíz társa ellen a Központi Nyomozó Főügyészség Kaposvári Regionális Osztálya hivatali visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt emelt vádat korábban, most a megyei főügyészség ezzel összefüggésben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással vádolta meg az ügyvédet.

Az ügyvéd fő profilja közúti balesetek sértettjeinek kártérítése volt, s úgy növelte ügyfélkörét, hogy megvásárolta a sértettek adatait rendőröktől, orvostól és nővérektől. Adatonként átlagosan tízezer forintot fizetett: négy rendőr, egy orvos, két nővér és egy civil szállította neki az információkat, akik csak azután kapták meg pénzüket, ha a balesetek áldozatai – nyolcvanhárom esetben – meghatalmazást írtak alá a védővel. Akinek szintén ügyvédként dolgozó felesége és titkárnője segített az ügyek lebonyolításában. A biztosítók 2011 és 2015 között több mint 1,1 milliárd forintnyi kártérítést fizettek ki a kaposvári ügyvéd által képviselt ügyfeleknek: a kártérítési összeget a vádlott letéti számlájára utalták, aki ebből levonta munkadíját, s így küldte tovább a pénzt a károsultaknak. A kaposvári férfi több százmillió forintnyi jövedelemre tett szert így, ám 395 esetben az ügyvédi munkadíja egy részéről nem adott számlát, s így összesen 226 millió forintnyi jövedelmet nem vallott be az adóhatóságnak, mellyel 82 millióval károsította meg a költségvetést.

A főügyészség börtönbüntetést, pénzbüntetést és az ügyvédi foglalkozástól eltiltást indítványozott a vádiratban a vádlottal szemben.

Vas András

Lájkoljon minket a Facebook-on is!