Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Narancsos rablópecsenye

Népszava|2018. ápr 20. 06:09
[A+ A-]

Kíváncsi vagyok, hogy Gerendai Károly komolyan hitte-e, hogy megnyerheti az óbudai Kolosy téri piac üzemeltetésére kiírt pályázatot. A fideszes vezetésű és többségű III. kerületi önkormányzat által meghirdetett tenderen ugyanis elindult Erdei Bálint, a Redwood Kft. tulajdonosa, és ő kapta a legtöbb pontot az elbíráláskor. Nagy valószínűséggel vele köt tehát szerződést az önkormányzat.

Gerendai közismerten nemcsak egyik kitalálója és alapítója, hanem megszervezője is volt a Sziget Fesztiválnak, ahol rendkívüli logisztikai, higiéniai, minőségi követelményeknek kellett megfelelni a nagy számú vendéglátó-ipari egység működtetésekor, így talán szert tehetett némi ismeretre és gyakorlatra ezen pályán. Főleg, hogy társtulajdonosként jegyezte az első magyarországi Michelin csillagos éttermet is.

Hogy mi szólt akkor a széles nyilvánosság számára ma még jobbára ismeretlen Erdei mellett? Szakmai ismerete és gyakorlata kétségkívül van neki is: az övé például az Erzsébetváros sűrű lakónegyede kellős közepén létesített, állandó konfliktust gerjesztő több ezer fős diszkó, a Fogas-Instant. De alighanem ennél is súlyosabb érvnek minősül, hogy ő volt a cégtársa a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a jó hírű Elios Kft.-ben, amely több tucat település közvilágítását átszabta. (Bár az érintett városokban a lakosság a „szabta” szó betűinek átrendezésével egészen más kifejezést használt a munkálatok elvégzését követően.) A cég nemzetközi hírnévre vergődött, már olyan uniós szervezet is kitüntetően foglalkozott vele, mint a csalás elleni hatóság, az OLAF.

A választás után a lenyúlások rendszere zavartalanul folytatódik. Kétségtelen, ezt jól kisütötték, még akkor is, ha a narancsos rablópecsenye már rég odakozmált.

Bihari Tamás