Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Nem ördögtől való

Népszava|2018. ápr 20. 06:04
[A+ A-]

Fotó: február 5.

A Zala Volán Dolgozóinak Demokratikus Szakszervezete (ZVDDSZ) egyetért a bérunió intézményével, tehát azzal, hogy az Európai Unión belül azonos munkáért azonos bért kelljen fizetni. Szakszervezetünk különösképpen annak tudatában helyesli ezt, hogy 2019-re mindössze 5 százalékos bérfejlesztés szerepel a kormány és az állami cégek szakszervezeteinek hároméves bérmegállapodásában.

Kedvezően fogadtuk a 2017. évi és a 2018. évi kétszámjegyű bérfejlesztéseket, amelyek ugyan kevésbé csillapították a nyomasztó foglalkoztatáspolitikai problémákat, ám az érzelmi hatás érzékelhető volt. Ezért aggasztónak tartjuk a viszonylag megnyugtató bérnövekedés visszavágását. Szakszervezetünk szerint elégedetlenségi hullám söpörhet végig az állami tulajdonú társaságok munkavállalóin. Ezért indítványozzuk, hogy a nemrég megalakult Közszolgáltató Társaságok Konzultációs Fóruma tűzze napirendre a 2019. évre szóló bérmegállapodás újratárgyalását. Ha ez nem történik meg, és nem lesz kedvező fordulat az 5 százalékot illetően, úgy a hiányszakmákban további rohamszerű elvándorlás okozhat beláthatatlan munkaerőpiaci helyzetet. Drámaian megfogyatkozhat a gépkocsivezetői és a karbantartói állomány is.

A bérunió ütemezné és szabályozná a jövedelmekben meglévő különbségek kiegyenlítésének folyamatát. Az érdekvédők természetesen nem gondolják, hogy egycsapásra megváltoznának a jövedelmi viszonyok. A versenyképesség és a nemzetgazdasági össztermék (GDP) kérdésében nagy különbségek vannak az EU-s tagállamok között, ezért is lehetetlen egyik évről a másikra egy szintre hozni a béreket. Ugyanakkor a folyamatos bérharmonizáció, a bérszakadék állandó szűkítése lehetne a bérunió feladata. A bérunió nagyon komoly előkészítést, jelentős anyagi erőforrás elkülönítését, türelmet és megértést igényelne, csak így lehetne az EU-s béreket viszonylagos összhangba hozni. A ZVDDSZ szerint amennyiben ez a folyamat megtorpan, akár az ország munkaerőpiaca is bedőlhet.

Horváth László a ZVDDSZ elnöke