Előző
Következő
új cikk

Belföld

Vírussal végzett munka során történt baleset a közegészségügyi intézetben

Népszava|2018. ápr 20. 16:51
[A+ A-]

Illusztráció/Népszava fotó

2018. április 13-án az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában (NBL) nemzetközi feladathoz kapcsolódó Filovírussal végzett munka során baleset történt - informált sajtóközleményben az OKI. Az intézet munkatársai az ilyen esetekre kidolgozott laboratóriumi protokollt végrehajtva megtették a szükséges intézkedéseket.

Az érintett laboratóriumi dolgozó a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László telephelyén, speciálisan kialakított egységben 7 napja áll megfigyelés alatt. A kórház szakorvosai folyamatosan figyelemmel kísérik a balesetet szenvedett személy állapotát, akin a megfigyelés alatt az oltási reakción kívül más tünetet nem észleltek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tájékoztatása a balesetről megtörtént, azóta a kapcsolattartás a WHO-val folyamatos, naponta adunk tájékoztatást, a WHO a megtett intézkedéseken felül mást nem tart szükségesnek. A WHO segítségével a vírus elleni oltóanyag 24 órán belül Magyarországra érkezett és az érintett laboratóriumi szakember megkapta. Ezen kívül megérkezett a kísérleti fázisban lévő vírus ellenes szer is. A baleset után azonnal megtörténtek a szükséges intézkedések, ennek eredményeképpen a többi munkatársra, illetve a lakosságra az eset veszélyt nem jelent - írják a dokumentumban.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!