Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Milliárdos üzletet tolt át az oroszoknak a kormány

Népszava|2018. ápr 25. 05:20
[A+ A-]

A Fidesz-kormánynak már az általa favorizált, 100 százalékos magyar tulajdonban lévő, nagy hagyományú Ganz-csoport exporttermékének külföldi piacra juttatása sem érdeke, helyettük egy "baráti" orosz céget támogathat. Ez az a Metrovagonmas nevű cég - illetve a Transzmasholding -, amely a budapesti 3-as metró egyes felújított kocsijait csak többszöri nekifutásra tudta a biztonságos közlekedés követelményeinek megfelelően felújítani.

A Direkt36 számolt be arról, hogy a gépgyártással foglalkozó Ganz - még 2016-ban - egy konzorcium vezetőjeként megnyert egy euróban is milliárdos nagyságrendű, 700 darab vasúti kocsi gyártásáról szóló egyiptomi tendert, amelyhez az Eximbank a hitelígérvényt is megadta. Azonban az örömük korainak bizonyult, ugyanis ezt az ígérvényt a 100 százalékos állami tulajdonban lévő pénzintézet visszavonta, és az orosz cégnek átadta. Hogy az ügy a magyar kormány számára mennyire fontos volt, mi sem jelzi jobban, mint hogy az egyiptomi tender részleteiről Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin orosz elnök is egyeztetett egymással. Történt ez annak ellenére, hogy a szállításról szóló tárgyalások kapcsán 2014-ben a külgazdasági és külügyi tárca még úgy nyilatkozott, hogy "a magyar vállalatok ajánlatát jóval versenyképesebbé teszi az eximbanki finanszírozás."

A Ganz így hoppon maradt, de az oroszok sem jártak jól, mert Egyiptom csak a magyar cégben bízik, s velük szerződne. Ez nem is csoda, hiszen a közel-keleti országban az 1960-as évek óta futnak a magyar vonatok. A Ganz Motor Kft. továbbra is részt vesz az egyiptomi szerelvények forgóvázainak szállításában. A korábban az Egyiptommal legmagasabb szinten folyó megbeszélések kapcsán Szijjártó Péter, akkor még külügyi államtitkárként a "keleti nyitás" egyik kiemelkedő eredményeként beszélt a Ganz konzorcium sikereiről.

A magyar kormány magatartását azért is értetlenül szemlélik a hozzáértők, mert a Ganz Holding az elnök-vezérigazgató és a dolgozók tulajdonában van, vagyis megtestesíti az Orbán Viktor kormányfő által számtalanszor hangoztatott kizárólagos magyar tulajdon eszméjét. A kormány manőverezését kívülről figyelők keserűen jegyezték meg, hogy látszik, a Ganz nem Mészáros Lőrincek vagy Tiborcz Istvánok tulajdona. Annyit megtudtunk, hogy a kedvezőtlen előjelek ellenére a Ganznál még mindig reménykednek, hogy fordul a kocka, és a kormány mégis csak arra utasítja az Eximbankot, hogy ismét álljon a magyarok mögé. A Ganz képviselői üzletpolitikai okokra hivatkozva nem nyilatkoztak. Kedd estig az Eximtől sem kaptunk kérdéseinkre választ.

B. M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!