Előző
Következő
új cikk

Belföld

Összeül az Országgyűlés - Lezárják az egész Kossuth teret

nepszava.hu|2018. ápr 25. 10:15
[A+ A-]

A "Mi vagyunk a többség" tüntetéssorozat eddig kétszer vitt utcára több tízezer embert. Harmadszor éppen május 8-án, a Kossuth téren tartanák a demonstrációt a szervezők. Fotó: Molnár Ádám

Május 8-ára hívta össze az Országgyűlés alakuló ülését Áder János. Ennek örömére, az Országgyűlési Őrség úgy határozott, lezárja az egész Kossuth teret. Két tüntetést is szerveznek aznapra a Parlamenthez - a szervezők dolgát megnehezítheti a lezárás.

Az Országház épületének északi oldalánál lévő lánckordontól egyenes vonalban keleti irányban a 2-es villamosig, onnan déli irányban a sínpár vonalán az Országház déli szárnya előtt lévő zöld területek külső vonaláig, majd onnan a nyugati irányban az épület déli oldalon található lánckordonig bezárólag zárják le a Kossuth teret 8-án - olvasható az Országgyűlési Őrség hétfői határozatában.

Forrás: Országgyűlési Őrség

Forrás: Országgyűlési Őrség

Az indoklás szerint a hivatalos programok egy része a térre is kiterjed, és ezeken a megválasztott képviselőkön túl, több "védett személy" is részt vesz majd, akiknek biztosítani kell "szabad mozgását".

Talán az sem mellékes, hogy a nagy napon kettő ellenzéki tüntetést is tartanának a téren. Az első egy élőlánc lenne a Parlament körül: a résztvevők már reggel tiltakozó tömegként szeretnék fogadni az érkező képviselőket. Mint írják, ha 8-án "csak este megyünk ki, akkor már csak egy üres épületnek tudunk demonstrálni". Az eseményre eddig közel ezren jelentkeztek és ötezren érdeklődnek - az ő számításaikat jócskán keresztülhúzza a reggel 6-tól délután 2-ig tartó lezárás.

A második, esti tüntetést mindez - jelen állás szerint - már nem érinti. A harmadik Mi vagyunk a többség nevű demonstráció csak délután 5-kor fog kezdődni. Erre mostanáig több mint 7 ezren jelentkeztek, és további 21 ezren érdeklődnek, a megmozduláshoz pedig Debrecenben, Kecskeméten, Nyíregyházán és Székesfehérváron is lehet majd csatlakozni. A tüntetéssorozat első eseményén becslések szerint akár százezren is az utcára vonulhattak - a tömeg minden esetre a Kossuth tértől az Andrássy útig gond nélkül elért. Második alkalommal is több tízezren vettek részt az eseményen, ami többek közt Kecskeméten és Debrecenben is ezreket megmozgatott.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!