Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Blaszfémia

Népszava|2018. ápr 27. 06:11
[A+ A-]

Ahogy az ilyenkor, választások után lenni szokott, megy az össznépi találgatás: kik lesznek Orbán Viktor negyedik kormányának tagjai, kik maradnak és kik mennek a régiek közül és kik lesznek az újoncok? Abból, hogy valaki milyen pozícióba kerülhet, kaphat-e egyáltalán posztot, az illető politikai fekvésére nézve is következtetéseket szokás levonni, amelyek aztán vagy bejönnek, vagy nem. (Kósa meggyengült, nem lesz miniszter, ahogy Lázár sem, bezzeg Rogánnal, Szijjártóval meg Vargával elégedett Orbán, ők folytathatják.) Sokszor maguk az érintettek is bizonytalanok mindaddig, amíg nem ismerik a Főnök szándékait. Jó példa erre (ugyan nem miniszterség volt a tét) Áder János második államfői jelölése. Szegény jó Rubovszky György kottyantotta ki, hogy "a Viktor nem engedi" az újrázást, ami teljesen valószerűnek is tűnt. Aztán - hogy hogy nem - Áder mégis folytathatta, pedig közben Balog Zoltán már beleélte magát az elnöki szerepbe. Szóval, hogy a legbiztosabb kormánytagnak, egy Semjén Zsoltnak kedves blaszfémiával éljek: Orbán útjai kifürkészhetetlenek.

Vagy mond valakinek Réthelyi Miklós neve valamit? Talán az egykori SOTE diákjainak ismerős lehet az egyetemi tanár, korábbi rektor, de hogy valaha kormánytag lett volna... Nekem például ki kellett gugliznom a keresztnevét. Pedig Réthelyi a második Orbán-kormány egyik csúcsminisztere volt, Balog elődje az akkor még Nemzeti (és nem Emberi) Erőforrás Minisztérium élén. A professzor érdemei számosak, de egyetlen kormányzati intézkedésére sem emlékszünk. Csak azért említem őt, mert a mostani találgatások szerint Kásler Miklós is szóba jöhet az egyik csúcstárca élén. Az onkológus professzor nemrég azzal növelte miniszteri esélyeit, hogy a Magyar Időkben kinyilatkoztatta: az Árpád-ház tagjai eurázsiai, nem pedig finnugor eredetűek. Mindezt a királyi ház férfi tagjaira jellemző DNS-ből olvasta ki, amelyet az általa vezetett kutatás azonosított. Vele szemben Réthelyi legalább nem azonosította az általa vizsgált Szent Jobb-ot Szent István királyunk kezével, így nem is vont le világszenzációnak számító következtetéseket. Nem lennék meglepve, ha időközben kiderülne, hogy Kásler a lapos-Föld elméletnek is híve, ez csak növelné rátermettségét Orbán szemében. (Kormánytagként hasonló fikciókat kellene eladnia: Soros által betelepített migránsok, stb). Vagyis: ha támadják a kisvasutat, meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, Lovasberényig.

Nárcisz kutya ugyanúgy alkalmas az Emmi élére, mint Kásler vagy Novák Katalin - legalábbis Orbán szemében. Találgatás helyett érdemes Lovasberényhez hasonló logikát találni a személyek és tisztségek forgatagában. Egy ilyen: 2006 óta az összes Fidesz-frakcióvezetőből miniszter lett. Sorban Navracsics, Lázár, Rogán, Kósa, de a korábbiak - Szájer, Pokorni, Áder - sem maradtak tisztségek nélkül. Vagyis a mai frakcióvezető, Gulyás Gergely csaknem biztosan fontos tárcát kap. És?

"Erkölcstelen világban erkölcsösnek lenni is erkölcstelen" - írja Kertész Imre. "Mi a megoldás? Nem tudom. Lelkemre és becsületemre mondom, Kátya, nem tudom."

Simon Zoltán