Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Varga, a hűséges

Népszava|2018. máj 17. 06:09
[A+ A-]

A negyedik Orbán-kormány régi-új miniszterjelöltjei a hét elején úgy jelenhettek meg szakmai programjukkal az illetékes országgyűlési bizottságok előtt, hogy ha félvállról vették volna a meghallgatást, akkor sem lett volna félnivalójuk, hogy esetleg alkalmatlan minősítik őket. És láss csodát, a külgazdasággal is foglalkozó külügyminisztert még az ellenzéki képviselők is megdicsérték a szakmailag alapos beszámolójáért, majd ahogy illik, nem támogatták kinevezését, és hasonlóképpen történt ez a pénzügyminiszter-jelölt esetében is. A színjáték valamennyi szereplője tudta, hogy az egész procedúrának semmi tétje nincsen.

Annak viszont van, hogy Varga Mihály, aki korábban nem rajongott a Matolcsy-féle unortodoxia-vonal követéséért, most már teljes mellszélességgel a gondtalanul repesztő gazdaság hívévé szegődött. Nem is tehetett mást, hiszen miniszterelnöke a választási kampány során kimondta: "... ha nem engedünk be migránst, megvédjük a kerítést, és kitiltunk mindenkit, aki bevándorlásszervezéssel foglalkozik, akkor meg tudjuk csinálni (...) Magyarországon minden évben legyen 4 százalékos gazdasági növekedés. Azt szeretném világossá tenni, hogy ha van kellő bizalom az emberek részéről, akkor csak olyan gazdasági miniszterrel tudok együtt dolgozni a jövőben, aki nemcsak két évre, hanem a következő 4 év egészére vállalja az évi 4 százalékos gazdasági növekedést."

Varga Mihály, aki a ciklus utolsó két évére decemberben még 3,6-3,7 százalékos növekedést látott reálisnak, öt hónap alatt megtáltosodott, már a 4 százalékra voksolt. Mi történt azóta? Az égvilágon semmi, ha csak az nem, hogy a választási költségvetést tekintették minden növekedés alapjának, bár azzal "öreg rókaként" tisztában vannak, hogy az uniós pénzek elapadásával már csak külföldi hitelektől megtámogatva élhetünk majd. A gazdaság szerkezete nem változott, a munkára foghatók száma csökkent. A forint gyengülni kezdett, és az olaj is megdrágult. Minden a növekedés fékeződésének irányába hat. Egy dolog viszont nem változott: Varga a kormányfővel akar dolgozni.

Bonta Miklós