Előző
Következő
új cikk

Bulvár

"Ötletem sincs, mitől élek még mindig" - Mondta a 128 éves asszony

nepszava.hu|2018. máj 17. 13:43
[A+ A-]

Koko Isztambulova, 2018 május 13-án. Fotó: ZarnaevSaid / Sputnik

Az egész hosszú életet „Isten büntetésének” tartja, és azt kívánja, bárcsak fiatalon meghalt volna Koku Isztambulova. A papírjai szerint 128 éves orosz asszony lehet a valaha legtovább élt ember - számol be a Daily Mail alapján a 24.hu.

A 129. születésnapját júniusban betöltő Koku Isztambulova, aki az orosz kormány szerint a világ legidősebb embere. A születésnap azonban nem ok arra, hogy boldogan ünnepeljen, a nő ugyanis „büntetésnek” tartja hosszú életét.

Isztambulova elmondása szerint egyetlen egy boldog napja sem volt az életének, mindig csak keményen dolgozott a kertben. Soha nem volt ideje pihenni vagy szórakozni, munka közben pedig elszaladt mellette az idő. „Fáradt vagyok. A hosszú élet számomra egyáltalán nem Isten ajándéka, hanem büntetés” – mondta el a nő.

„Már biztos vagyok benne, hogy az életem nem volt boldog” – nyilatkozta, visszaemlékezve arra, hogyan bujkált a német tankok elől a második világháború alatt, valamint arra, milyen volt száműzetésben élni. A Csecsenföldről származó nő felidézte, hogy túlélte az orosz polgárháborút, a második világháborút, egy sztálini gulágot és a két csecsen háborút is. Eltemette már összes gyerekét is - utolsóként Tamara nevű lánya halt meg, 2013-ban, 104 évesen.

„Visszanézve szomorú életemre azt kívánom, bárcsak fiatalon meghaltam volna” – közölte Iszatmbulova. Akinek fogalma sincsen arról, hogy mi lehet hosszú életének a titka. Mint elmondta, sok hozzá hasonlóan sokáig élő ember sportolással, vagy valami különleges étellel tartja fitten magát, „de nekem ötletem sincs arra, mitől élek még mindig”. Isztambulova egyébként jó egészségi állapotban van, el tudja látni magát, bár a látása kezd komolyan romlani.

Az orosz hatóságok szerint Isztambulova 1889. június 1-én született, legalábbis ez a dátum szerepel belső útlevelén. Azonban nem lehet kétséget kizáróan bizonyítani, hogy helyes-e az adat, mert a második csecsen háború alatt minden régi irata megsemmisült. 128 évével egyébként nem csak a jelenleg élő legidősebb ember lehet a földön, hanem a valaha legtovább élt ember is.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!