Előző
Következő
új cikk

Külföld

Jól halad a Balkán EU-s integrációja, mégsem látni a folyamat végét

nepszava.hu|2018. máj 17. 14:53
[A+ A-]

Bojko Boriszov, az EU soros elnökségét betöltő Bulgária miniszterelnöke, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (b-j) sajtótájékoztatót tart az EU és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozóján Szófiában 2018. május 17-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az EU egyértelműen támogatja a Nyugat-Balkán európai integrációs perspektíváját, eltökélt szándéka, hogy a régió politikai, gazdasági és társadalmi átalakulásának támogatása érdekében növelje szerepvállalását. A nyugat-balkáni partnerek pedig ismételten elkötelezték magukat az integráció mellett - jelentették ki az európai uniós és a nyugat-balkáni országok állam- illetve kormányfői Szófiában aláírt nyilatkozatukban csütörtökön - írja az MTI. A folyamat mégsem a reményeknek megfelelően alakul, az EB volt bővítési biztosa szerint "a frusztráció és csalódottság mindkét oldalon nagyon nagy".

A nyilatkozat szerint az EU egyebek mellett olyan fokozott segítségnyújtással támogatná a térség integrációs törekvéseit, amely a nyugat-balkáni partnerek által a jogállamiság, valamint a társadalmi-gazdasági reformok terén tett kézzelfogható előrelépésen alapul. Az EU segítené a nyugat-balkáni partnereket a regionális stabilitás és a kölcsönös együttműködés megerősítésében is. Mint írták, az eddig elért eredmények alapján a nyugat-balkáni partnerek ismételten elkötelezték magukat a határozott stratégiai döntésüket tükröző európai integrációs perspektíva, valamint az erőfeszítéseik és az egymásnak nyújtott kölcsönös támogatásuk fokozása mellett.

A nyilatkozat kitért a menekült-helyzet és a határigazgatás területén megvalósuló együttműködés elmélyítése is.     Aláhúzták, hogy az EU és a Nyugat-Balkán több olyan biztonsági kihívással néz szembe, amelyek koordinált egyéni és közös fellépést kívánnak meg. Hangsúlyozták, fokozni fogják a terrorizmus és a szélsőségek elleni együttműködést. A kiberbiztonság és a stratégiai kommunikáció területén folytatott fokozottabb együttműködés révén pedig közösen fognak küzdeni a félretájékoztatás és az egyéb "hibrid" támadások ellen.

A nyilatkozat szerint az uniós vezetők egyetértettek abban, hogy elő kell segíteni, hogy a Nyugat-Balkánon piac- és beruházásbarát környezet jöjjön létre, ami gyorsabb haladást tesz lehetővé a digitális gazdaság, valamint - a párizsi klímamegállapodással összhangban - a fenntartható és éghajlatbarát társadalmak megvalósítása terén.

Frusztráció és csalódottság mindkét oldalon
Valójában népszerűtlen az EU-ban a nyugat-balkáni bővítés - nyilatkozta Günter Verheugen, az Európai Bizottság volt bővítési biztosa egy csütörtöki interjúban -, és valószínűtlen, hogy a térségbeli országok belátható időn belül csatlakoznak a közösséghez. Verheugen a Szófiában zajló EU-Nyugat-Balkán csúccsal kapcsolatban a Südewestrundfunk (SWR) német médiatársaságnak nyilatkozva azt is kiemelte, hogy a Balkán nemcsak földrajzilag, hanem politikailag és kulturálisan is Európához tartozik, így az EU-ban lenne a helye.
A német szakember - volt politikus, jelenleg egyetemi oktató - szerint a délszláv háború megmutatta, a térséget nem szabad magára hagyni. Ez volt a fő oka annak, hogy a térség országai előtt megnyitották az EU-csatlakozás kilátását. Az elképzelések szerint a tagság lehetősége ösztönzi a reformokat, és a régió országai a csatlakozás révén könnyebben megoldják a szomszédsági konfliktusaikat. A dolgok viszont nem a reményeknek megfelelően alakultak, "a frusztráció és csalódottság mindkét oldalon nagyon nagy" - mondta Verheugen. Szerinte a térség államait tekintve, még egy körülbelüli dátumot sem lehet megjelölni a csatlakozásra.
Günter Verheugen 1999-től 2004-ig töltötte be az EB bővítési biztosi tisztséget, 2004 és 2009 között az iparért és a vállalatokért felelős biztos, egyben bizottsági alelnök volt. Jelenleg a Viadrina Európa-Egyetem címzetes egyetemi tanára, az Európai tanulmányok szakirány oktatója.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!