Előző
Következő
új cikk

Az I. világháború

Heves harcok a tiroli hegyekben

Népszava-összeállítás|2018. máj 21. 08:00
[A+ A-]

Száz éve ilyenkor ismét erőteljesen fellángoltak a harcaink az olasz fronton - Történelem a Népszava hasábjain

(Olasz jelentés) A hegyi arcvonalon tegnap is jelentékeny helyi harci tevékenység volt. A Montelle hegyének nyugati lejtőjén a Gornótól északra és a Tra Signarinál tüzeléssel megállítottunk egy ellenséges támadó kísérletét.

Az ellenség az Adamello környékén állandó tüzérségi tüzelés támogatásával és nagy erőkkel megtámadta egyik előretolt állásunkat a Monte atabialtól délre. A védőcsapatok vitéz ellentállást fejtettek ki és elutasították a tüzérség által hatásosan támogatott ellenséget, amely kénytelen volt körülbelül 100 halott hátrahagyásával visszavonulni.

A Judikariákban megtámadtunk a Nossol hegyének délkeleti lejtőjén egy ellenséges őrállást. Az ellenséget kézigránáttal szétkergettük. Zsákmányt szereztünk ás foglyokat ejtettünk. Lagli Possinetől délre egyik földerítő osztagunk nagyobb ellenséges járóőrrel találkozott, amelyet visszavert.

Vitéz katonáink benyomultak a Monte Frappától északra az ellenség vonalába, veszteséget okoztak neki és foglyokkal tértek vissza. Egy másik kisebb vállalkozást brit járóőrök hajtottak végre Assától délre, olasz földerítő katonák pedig az Orno völgyében kedvező eredménnyel.

A két tüzérség különös hevességgel a Val Corsa környékén és Asiago fennsíkján harcolt egymás ellen. Az egész arcvonalon jelentékeny röpülő-tevékenység volt. Lelőttünk egy ellenséges lekötött léggömböt és négy repülőgépet, ezek közül kettőt angol röpülő.

Népszava 1918. május 21.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!