Előző
Következő
új cikk

Belföld

Üres széksorok, megszakadt közvetítés

Népszava|2018. máj 23. 20:16, frissítve: 2018. máj 23. 22:21
[A+ A-]

Stephen K. Bannon, Donald Trump amerikai elnök volt kampányfőnöke és vezető stratégája. MTI Fotó: Soós Lajos

Noha külföldi és hazai újságírók regisztrációját is túljelentkezésre hivatkozva utasították el az Európa jövője nevű, Schmidt Mária vezette alapítvány által szervezett konferenciára, több széksor is üresen maradt az esemény helyszínéül szolgáló Várkert Bazárban.

A szervezők azt kérték mindenkitől, nézzék az online közvetítést, ez azonban Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök egykori kampányfőnökének előadása előtt megszakadt. Vélhetően a szünetben megsértették a szerzői jogokat a zenék lejátszásakor, ezért a Youtube letiltotta a közvetítést.  

"Orbán ugyanazt indítja be az emberekben, mint Trump"

Gulyás Gergely köszöntőjében próbálta kontextusba helyezni a Breitbart nevű amerikai jobboldali sajtóorgánum korábbi vezetőjének budapesti előadását: a miniszter szerint a nyugati világban a politikai korrektség béklyójába került demokratikus intézményrendszer felszabadításra vár, és Donald Trump elnöksége ezt a kultúrharcot képviseli - írja tudósításában az ATV

A tárcavezető után egyből Bannont hívták a színpadra, aki beszéde legelején azonnal Orbán Viktorra tért: a magyar miniszterelnököt a választók elsöprő arányban segítették hatalomra, akik láthatóan megértették, hogy a nyugati civilizáció megmentése a tét.

A pénzügyi szakemberből lett stratéga elmondta: a liberális demokrácia világszerte csak addig tudott működni, amíg hatalmon volt, amikor viszont elkezdtek veszíteni, fokozatosan tolódott el „liberál-fasisztoid” irányba. 

Steve Bannon arról is beszélt, hogyan segített Donald Trumpnak megnyerni a 2016-os elnökválasztást. 

A győzelemhez persze az is kellett, hogy – Bannon ötlete nyomán – Hillary Clintont kikiáltsák a korrupt és inkompetens pénzügyi elit szimbólumának, ami utólag a siker receptjének bizonyult. Szerinte a Clinton házaspár és a pénzügyi elit gyűlöli és lenézi a munkásosztályt, annak tagjait semmirekellőnek tartják. Ugyanúgy, ahogy a davosi pénzügyi elit is elítéli Trumpot, mert tudják, hogy a globális játéknak vége, és az amerikai elnök nyert.

Bannon itt utalt ismét a magyar miniszterelnökre, úgy fogalmazott: Orbán Viktor ugyanazt indítja be az emberekben, mint Trump, őt is azért támadják, mert megvédte saját országa határait.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!