Előző
Következő
új cikk

Belföld

Parázs szócsata a BZSH közgyűlésén

Népszava|2018. máj 24. 21:17
[A+ A-]

SZAVAZÁS A JÖVŐRŐL- Heisler András elnök minden erejével egyben akarta tartani a szervezetet FOTÓK: VAJDA JÓZSEF

Parázs szócsata vezette fel a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) csütörtöki közgyűlését, amely arról döntött, támogatja-e, hogy az önálló egyházzá nyilvánítás érdekében a szervezet képviselői tárgyalást kezdeményezzenek a kormánnyal.

A vidéki hitközségek létszáma – a tragikus történelmi okok miatt – elenyészően csekély, a BZSH a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) legnagyobb tagszervezete. Heisler András, a szövetség elnöke ellenezte az ötletet, hogy a fővárosi hitközség külön egyházként akarja bejegyeztetni magát. A BZSH elöljárói hiába hangsúlyozták, hogy nincs szándékukban szakítani a Mazsihisszel, kijelentéseikkel nem győzték meg Heislert.

A szombat.org portálon közölt levelében Heisler András utalt arra, hogy a közelmúltban a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elhagyta a Mazsihiszt, Frölich Róbert országos főrabbi pedig „elhamarkodott” módon, „érdemi magyarázat nélküli” lemondott posztjáról. Heisler úgy vélte, a BZSH kezdeményezése tovább gyengíti a neológia helyzetét, és csak „egyetlen érdemi célt szolgálhat: a BZSH későbbi kiválását a Mazsihiszből”.

A javaslat Heisler András szerint kicsinyes érdekekről, személyes bosszúról és revansvágyról szól, a Mazsihisz „közgyűlésén kisebbségbe került csoport – sajnos a volt országos főrabbi támogatásával – a többség elleni harci terepként használja a BZSH elöljáróságát”.

Frölich Róbert volt főrabbi úgy érezte, nem hagyhatja szó nélkül, hogy a személyét, „harminc esztendő alatt megszolgált és kiérdemelt” hitelességét Heisler megpróbálja „sárba tiporni”. Elismételte lemondásának okait: „Az elmúlt esztendőkben a Mazsihisz olyan irányba mozdult el, nem kis mértékben a világi vezetés tudtával, támogatásával, amely egyre távolabb kerül mindattól, amit képviseltem és képviselni szándékozom a jövőben is.”

A BZSH közgyűlésén a küldöttek deklarálták, hogy nem kívánnak kilépni a Mazsihiszből, majd hosszú vita kezdődött az egyházzá válás előnyeiről és hátrányairól. Az egyik oldal egyebek mellett azzal érvelt, hogy a BZSH korábban is külön egyház volt, a másik oldal pedig azzal, hogy a fideszes egyházi törvény elfogadásával alaposan megváltoztak a viszonyok.

A közgyűlés végül 30 szavazattal 20 ellenében azt a döntést hozta, hogy a BZSH ne váljon önálló egyházzá.

Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!