Előző
Következő
új cikk

Bűnügy-baleset

Korrupt kormánytisztviselőket buktatott le a belső elhárítás

nepszava.hu|2018. máj 25. 11:50
[A+ A-]

Korrupt tisztviselőnőket buktatott le a Nemzeti Védelmi Szolgálat. Képünk illusztráció Forrás: AFP/ Romain Fellens / DPA

A két nő családtagok, ismerősök kérésére töltött le adatokat a központi nyilvántartásból, végül a rendőrség is közbelépett.

Korrupciós bűncselekmények miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség két fővárosi kormányablakban dolgozó tisztviselővel szemben.

Az ügy I. és II. rendű vádlottjai – egy 40 éves és egy 52 éves nő – ugyanabban a kormányablakban dolgoztak, és rendszeresen töltöttek le adatokat családtagok, ismerősök kérésére a lakcím és gépjármű-nyilvántartásból. Tavaly márciusban például a 40 éves nő apja kérésére „tisztázta” egy autó adatait, később pedig kolléganőjét kérte meg, hogy egy vásárlás miatt vagy éppen baráti alapon kutasson a gépjármű-nyilvántartásban.

A II. rendű vádlott eleget tett a kéréseknek, egyszer pedig egy saját barátjának is segített. A jogosulatlan adatkezeléseket a kormányzati szervek belső elhárításának megfelelő Nemzeti Védelmi Szolgálat is figyelte, tavaly nyáron pedig megbízhatósági vizsgálatot indított a I. rendű vádlott ellen – a tisztviselő ezen elbukott, végül rendőrök vitték el korábbi munkahelyéről.

A jelek szerint a tisztviselők ajándékokat is elfogadtak a segítségért, mivel a főügyészség most hivatali vesztegetés elfogadása és több rendbeli hivatali visszaélés miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!