Előző
Következő
új cikk

Belföld

Alkotmánymódosítással korlátozná a gyülekezési jogot a kormány

nepszava.hu|2018. máj 25. 12:55
[A+ A-]

Illusztráció: Népszava

Kiderült, volt még egy módja annak, hogy a kormány politikájával és intézkedéseivel elégedetlen tüntetők valóban felhívják ügyükre a döntéshozók figyelmét. Ugyanis - mint Gulyás Gergely kijelentette - a kormány alkotmánymódosítással korlátozná a gyülekezési jogot. A lépésre a "magánlakások védelmében" van szükség az indoklás szerint, tehát a politikusok házánál kitartóan demonstráló devizások kerülhettek célkeresztbe.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely az Echo Tv csütörtök esti műsorában számolt be az elképzelésről, ami mentén ismét átírnák az Alaptörvényt - írja az ATV. "Egy szomszéd, vagy egy hozzátartozó nem kell, hogy jogkorlátozást elviseljen csak azért, mert olyan szerencsés, vagy szerencsétlen, hogy egy közszereplő szomszédja, vagy hozzátartozójaként él" - magyarázta a műsorban. "A magánlakások előtti tüntetések időszakát érdemes befejezni" - figyelmeztetett Gulyás.

Hogy a gyakorlatban mindez mit jelent, azt majd a jogalkalmazók döntik el - mondta sejtelmesen a kancelláriaminiszter. Szavaiból minden estre az következik, hogy a jövőben például Orbán Viktor miniszterelnök vagy éppen egy miniszter háza előtti közterületen nem lesz lehetséges tüntetni, csak attól hatóságilag megszabott, megfelelő távolságra.

Mostanában a devizahitelesek helyzetének rendezését követelő különféle csoportok szerveztek több kisebb demonstrációkat politikusok házai elé - emlékeztet a hír kapcsán a Mérce. A Nem adom a házamat mozgalom például Németh Szilárd és Kövér László lakhelye előtt is tartott ilyen tüntetéseket. A Némethez látogató, március végi demonstráció azért emlékezetes, mert a házig az aktivisták el sem jutottak, a rendőrség ugyanis előbb odaért. Ezek fényében elképzelhető, hogy kormány a devizások kitartását büntetné a módosítással.

Az sem derült ki, hogy pontosan mikorra várható "otthonaink megvédése". Bár, ha hihetünk az ígéretnek, amit Orbán Viktor a napokban tett egy nyugdíjasklubban, akkor a parlament július 20-ig elfogadhatja ezt is, az összes többi alkotmány- és törvénymódosító elképzeléssel együtt.

Gulyás Gergely már 2014 decemberében is felvetette a gyülekezési törvény módosítását egy, a Népszabadságnak adott interjúban. A minisztert akkor például a netadó miatti országos tüntetések zavarták. Úgy érezte, "a Parlament előtt hónapokon át tartó sátortáborozás visszaélésszerű gyakorlása a gyülekezési jognak". Az interjú megjelenése után a gyülekezési jog korlátozásának a felvetése olyan nagy politikai visszhangot váltott ki, hogy a korlátozás végül elmaradt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!