Előző
Következő
új cikk

Külföld

119 embert ítéltek ma életfogytiglanra Törökországban

nepszava.hu|2018. máj 25. 14:51
[A+ A-]

Tárgyalásra kísérnek a puccs-kísérletben való részvétellel vádolt személyeket - a kép ilusztrácuió, 2017-ben készült. Fotó: Mustafa Kamacı / ANADOLU AGENCY

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a török légierő 116 korábbi kadétját pénteken egy isztambuli bíróság a 2016-os puccskísérlet után indított egyik perben - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség alapján az MTI.

A légierő isztambuli akadémiájának volt hallgatóit a törvényszék az alkotmányos rend megdöntésének kísérlete bűntettében találta vétkesnek.

A pernek összesen 122 vádlottja volt. A pénteki döntések értelmében három egykori katonatisztet - egy repülőszázadost és két főhadnagyot - szintén az alkotmányos rend megdöntésének kísérlete miatt súlyosbított életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtottak. A három tiszt szándékos emberölési kísérletért további 45 év, a repülőszázados szándékos testi sértésért pedig ezeken felül még 19 év 6 hónap börtönbüntetést kapott. Három korábbi közlegényt felmentett a bíróság.

A 116 egykori tisztjelöltet eredetileg ugyancsak súlyosbított életfogytiglani börtönre ítélték volna, de a bíróság a tárgyalásokon tanúsított megbánás és jó magaviselet fényében enyhített a büntetésükön.

Törökországban az elmúlt 22 hónap alatt több mint 159 ezer embert őrizetbe vettek, legalább 48 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek a puccskísérlet óta tartó "rendkívüli állapot" keretében. Eddig - 150 tábornokot és több mint 4630 tisztet beleértve - a haderő legkevesebb 8570 tagját menesztették állásából. Rendszeresek a civileket és újságírókat sújtó, életfogytiglan tartó börtönbüntetést kiszabó ítéletek is. A vádak sokszor nem kifinomultabbak annál, mint hogy az újságírók "tudat alatti üzeneteket terjesztettek".

Az Anadolu legutóbbi - március eleji - összesítése alapján a megtorlás részeként eddig legalább 586 emberre szabtak ki vagy súlyosbított vagy "hagyományos" életfogytiglani szabadságvesztést.

Ankara a halálbüntetést 2004-ben az európai uniós csatlakozás vágyával törölte a török alkotmányból. Helyére a "súlyosbított életfogytiglani" szabadságvesztést vezették be, amely egy sor korlátozás révén nehezíti az elítélt mindennapjait, és garantálja, hogy valóban semmilyen körülmények között ne engedhessék őket szabadon.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!