Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Stop, katyvasz!

Népszava|2018. máj 26. 06:11
[A+ A-]

Élvezik. Nagyjából úgy, mint a Trumpék által is túl szélsőségesnek tartott Steve Bannon vagy a pedofilsimogató Milo Iannopoulos meghívásával járó felháborodást. Imádják az értetlen arcokat, gyönyörködnek a kétségbeesetten levegő után kapkodókban. Pont ezt akarják, és lám, újra meg újra sikerül. A logika szerint értelmetlenül, de politikailag hatásosan "Stop Sorosnak" elnevezett tervezet jelzi, mire készül a friss kormány: botrányt akar, minél nagyobbat, minél nemzetközibbet. Mert Orbán már kinőtte Magyarországot, és világtörténelmi szerepre áhítozik. Szerencse, hogy nem egy igazi hadsereggel rendelkező országot gyűrt maga alá, mert az a körülmények kevésbé szerencsés konstellációja esetén elég veszélyes lenne.

Van persze más olvasat is: az ilyen kormányzás lényege éppen hogy a harc, a megrázkódtatás. (Ah, ha Lev Davidovics Trockij megérhette volna ezt a remekül permanens forradalmat!) A miniszterelnök ebben a verzióban nem személyes kielégülést keres, hanem hidegen számít, mérnöki pontossággal méri föl, egyáltalán még honnan leselkedhet hatalmára bármi veszély, és preventív csapást mér az elvetemült kockázati tényezőre.

A három törvényjavaslatból álló csomag első tétele "az illegális migrációt támogató szervezetek társadalmi felelősségvállalásáról" szól. Miután Magyarországon pár embercsempésszé avanzsált feketetaxison kívül a kutya se támogatja az illegális migrációt, ezzel gyorsan végezhetnénk. A kormány illetékesei azonban majd gondoskodnak róla, hogy ne legyen üres a lista. Listázásban úgyis jók, mondhatnánk az a fő erejük.

A második törvény a "bevándorlási finanszírozási illetékről" szólt volna - azaz az ellenségnek kikiáltott civilek külföldről kapott pénzét akarnák megcsapolni a negyedével. Blőd ötlet, mert a külföldi szponzor, ha elég makacs és jómódú, legfeljebb ezt is bekalkulálja a költségekbe. Márpedig a mindenféle külföldi szervezetek rendszeres támogatásához elég makacsnak és elég gazdagnak kell lenni. Mi van továbbá az Európai Unió szabályaival? Tényleg megpróbálná a kormány levenni a sápot a norvég vagy svájci állami támogatásokról, netán az EU saját civiltámogatási alapjától érkező összegekről is? Ebből biztosan per lenne, s talán ezért röppentette föl Gulyás Gergely annak lehetőségét, hogy a kormány szépen elfelejti ezt a pontot.

A legszebb persze, mint a népmesei királylányoknál, most is a harmadik, "az idegenrendészeti távoltartás". Ki akarják tiltani Magyarországról vagy egyes területeiről azokat, akik az illegális migránsok belépését, tartózkodását segítik vagy az ilyen tevékenységet végző szervezeteket vagy személyeket támogatják. Mivel Magyarországon jószerével nincsenek illegális migránsok, őket támogató szervezetek vagy személyek, ezért ennek látszólag semmi értelme. De ha van, akkor az félelmetesen sötét értelem.

Az egész cirkusz az ország adrenalinszintjének karbantartásához kell. Tiltakozzon az ellenzék, bíráljon a világsajtó, hüledezzen az Európai Parlament! Orbán majd mindentől megvédi szeretett választóit. Annál is könnyebben, mert a katyvaszt is ő kavarja.

Horváth Gábor