Előző
Következő
új cikk

Belföld

Lesújtott az LMP fegyelmi bizottsága

Népszava|2018. máj 26. 05:06
[A+ A-]

Összesen kilenc fegyelmi eljárás indult az LMP-ben, ezek első fokon lezárultak – jelentette be Ungár Péter. Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője megerősítette azt a korábbi információt, hogy a fegyelmi testület első fokon két évre eltiltotta pártpozícióktól Hadházy Ákos korábbi társelnököt, Sallai Róbert Benedek eddigi elnökségi titkárt pedig kizárták a pártból. – A fegyelmi testület független grémium, döntésük indoklását nem ismerem, ezt csak az érintettekkel osztják meg – magyarázta Ungár, hozzátéve: Sallai ellen „fizikai erőszakkal való fenyegetés” miatt folytattak eljárást, mert az LMP „elfogadhatatlannak tartja a konfliktuskezelés ilyen módját.” Sallai és Hadházy is fellebbeznek a döntés ellen, előbbi enyhítésért, utóbbi pedig súlyosbításért.

Hadházy ellen azért indult fegyelmi, mert a párt döntéshozó testületeinek határozatai ellenére egyeztetett az MSZP-vel. Azok ellen is eljárás kezdődött, akik a választáson visszaléptek más ellenzéki párt jelöltje javára. Az első ilyen LMP-s Kassai Dániel volt, aki a XVIII. kerületben a szocialista Kunhalmi Ágnesnek tett gesztust. Kassaival vélhetően példát statuált az LMP, hiszen öt évre eltiltották attól, hogy országgyűlési, önkormányzati, illetve EP-választáson induljon LMP-sként. A többi visszalépő nem járt ilyen rosszul, őket felmentették.

– Én kaptam a legsúlyosabb büntetést. Nem értek vele egyet, nyilvánvaló, hogy ezt meg fogom fellebbezni, egyebekben nem kívánok nyilatkozni – mondta a Népszavának Kassai Dániel. Információnk szerint a Kassait elmarasztaló határozatban arra hivatkoztak, hogy "zavar keletkezett a pártban a politikus visszalépése után". Úgy tudjuk, a bizottság a többi visszalépőt azért nem büntette meg, mert ők több emberrel is tárgyaltak telefonon lépésük előtt, míg Kassai csak Hadházy Ákossal egyeztetett.

Az LMP-ben egyébként a hétvégén nemcsak társelnököket - Szél Bernadett és Keresztes László Lóránt a két aspiráns -, választanak, hanem a fegyelmi és az etikai bizottságba is új tagok kerülhetnek. Hallottunk olyan véleményeket a párt politikusaitól: az a baj ezekkel a grémiumokkal, hogy párttagok ülnek benne, objektív döntést - mint egy bíróság - így nem hoznak.

Zoltai Ákos

Lájkoljon minket a Facebook-on is!