Előző
Következő
új cikk

Belföld

Hiller István nem indul újra az MSZP választmányi elnökségéért

Népszava|2018. máj 26. 16:40, frissítve: 2018. máj 26. 16:52
[A+ A-]

FOTÓ: Népszava

Nem indul újra az MSZP választmányi elnöki posztjáért Hiller István. A politikus lapunknak hangsúlyozta: ez nem jelent szakítást, illetve távolságtartást a párttól. Így a szocialisták második emberének egyelőre csak Ujhelyi István, a párt EP-képviselője aspirál, bár Hiller szerint a mai nap még befolyásolhat sokakat.

Az ellenzéki párt szombati választmányi ülésén lezárta az április országgyűlési választás értékelését. Az eredmény – Hiller szerint - az MSZP és a magyar baloldal számára tragikus vereség, ugyanakkor nem halálos csapás.

– Folytatjuk a munkát és képviseljük azt a 650 ezer embert, akik ránk szavaztak, a célunk pedig, hogy lényegesen bővüljön ez a tábor – fogalmazott a választmányi elnök, hozzátéve: az MSZP a továbblépés lehetőségét a szervezeti, főképp vidéki, kis és középvárosi szervezetek újraépítésében és megerősítésében látta. A másokkal való kooperációt, illetve szövetségkötést csak ezután tartják szükségesnek. A megkötött szövetséget a Párbeszéddel ugyanakkor a döntő többség támogatta, így az MSZP-Párbeszéd frakciószövetséget elfogadták a szocialista párt parlamentjén belül is. Az MSZP tisztújító kongresszusa június 17-én lesz. Öt aspiráns van a posztra, Kunhalmi Ágnes, Mesterházy Attila, Tóth Bertalan, Szanyi Tibor és Bródy Gábor. Hiller szerint nagy valószínűséggel nem lesz több jelentkező. A kongresszust megelőző héten öt helyszínen, Győrben, Pécsett, Kecskeméten, Nyíregyházán és végül Budapesten jelölő gyűléseket tart a párt.

A választmány elfogadta Tóth Bertalan javaslatát is. A frakcióvezető azt ajánlotta, hogy az elkövetkező időközi polgármester és önkormányzati képviselői választásokon a helyi szerveztek kapjanak felhatalmazást arra, hogy a legmegfelelőbb együttműködéseket alakítsák ki.

Zoltai Ákos

Lájkoljon minket a Facebook-on is!