Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Csak óvatosan - Megbízhatatlan kereskedők is kínálnak használtautót

Népszava|2018. jún 11. 18:15
[A+ A-]

Illusztráció/Használtautó piac Kínában

 Aki használt autót vásárol, az kockázatot is vállal. A JóAutók.hu, amely megbízhatósági előszűréseket követően tesz ki autóhirdetést a felületére, egy éven át vizsgálta a vele kapcsolatba kerülő használtautó kereskedőket. A több mint 800 autókereskedő cégnek csupán 48 százaléka felelt meg az előszűréseknek. A kiszűrt cégek 49 százaléka a műszakilag nem megfelelő, hiányos papírokkal rendelkező autóállomány, 36 százaléka a negatív vásárlói és szakmai visszajelzések, 15 százaléka pedig a nem megfelelő céges háttér miatt hullott ki a rostán. A JóAutók.hu becslése szerint a teljes piacon még kedvezőtlenebb az arány: a mintegy 3000 autókereskedésből 800-1000 tud megfelelni maradéktalanul a megbízhatósági feltételeknek.

A szakportál kizáró oknak tekintette, ha irreális kilométeróra-állású, rossz műszaki állapotú, működésképtelen vagy sérült autóknak jelentős súlya volt a partner kínálatában, illetve fantomkészletből értékesített, vagyis még nem behozott, csak ígéretként létező használt autókat kínált, ráadásul ezekre előleget kért. A nem megfelelő céges háttér megjelölés azon kereskedésekre vonatkozik, amelyek telephely nélkül működnek, jelentősebb adótartozást halmoztak fel, illetve felszámolás vagy csődeljárás alatt lállmak.

A reménybeli vevő egyik legfontosabb tennivalója, hogy a Nemzeti Adó és Vám Hivatal (NAV) honlapján a céginformációs adatok között megnézze, hogy a vásárlásra kiválasztott cég legalább két éve működik-e, indítottak-e ellene felszámolási eljárást, illetve van-e adótartozása – javasolta Fojt Attila a Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesületének (MGOE) elnöke. Gyakori trükk, hogy főleg a külföldről behozott használt autók esetében az eladó nincs személyesen jelen, csak a szerződésen szerepel egy név és egy cím. Ilyen körülmények között nem szabad megvásárolni a kinézett import gépkocsit, mert szinte lehetetlen bármilyen reklamációt érvényesíteni – figyelmeztetett a Népszava kérdésére válaszolva az egyesület elnöke.

Magyarországi autó esetében a vevő megkérheti a kereskedőt, hogy mutassa be neki a tulajdonossal kötött bizományosi szerződést. Ez a szerződés felhatalmazza a kereskedőt, hogy a tulajdonos nevében eladja az adott gépkocsit.

A használtautó kereskedő telephelye is sok mindenről árulkodik - mondta Fojt Attila. Ha egy irodának kinevezett lakókocsiban található a kereskedés központja, érdemes nagyon óvatosnak lenni. Nagyságrendekkel kisebb a kockázat egy kulturált körülmények között, épületben található irodában megkötni a szerződést, ahol a kereskedés nevére kiállított számlát és adásvételi szerződést adnak a megvásárolt gépkocsihoz.

Érdemes megfogadni a jó tanácsokat, mert becslések szerint idén akár 750 ezer használtautó cserélhet gazdát. Ebből mintegy 160 ezer lehet az import. Bár a kiáramló többletjövedelmek az új autó piacot is fellendítették, és a márkakereskedők 120-130 ezer gépkocsi értékesítésével számolnak, ez a kedvező folyamat is növeli a használt autó kereskedők forgalmát.

Bihari Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!