Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Túlélőtábor

Népszava|2018. jún 13. 06:12
[A+ A-]

Hogy hol van erre pénz, táborhely, túlóradíj, és hogy mi fogja garantálni az értelmes tevékenységet, arról egyelőre senki sem tud semmit

Engem rendszerint mentő vitt haza az úttörőtáborból: pompás pszichoszomatikus betegségeket tudtam ugyanis kapni a hóttunalmas nyaralásokon. Aztán meg citromsárga voltam az irigységtől, amikor pár évvel később láttam, hogy a húgomat kalandjátékokkal és izgalmas versenyekkel szórakoztatják a saját iskolája úttörővezetői.

Az úttörők mára erősen kimentek a divatból, az iskolai táborozásnak azonban a hírek szerint épp most jön el a reneszánsza: úgy tűnik, ebben az álcában kerít sort a tanév meghosszabbítására az oktatási kormányzat. Ami tankönyvi példája lesz a megszokottan sunyi fideszes döntéshozásnak. Hiszen a konfliktushelyzet évtizedek óta adott, és meg lehetne ezt normálisan is oldani.

A két és fél hónapos nyári szünet sokak szerint nem jó (a szülő kínlódik, mert neki sokkal kevesebb a szabadsága, és nincs pénze méregdrága táborokra, ráadásul a gyerek ennyi idő alatt túl sokat felejt mindabból, amit az iskolában megtanítottak neki); mások szerint rendben van ez így (a cinikus vicc szerint mondjunk három dolgot, amiért megéri tanárnak lenni - június, július, augusztus). Ideális helyzetben a kormányzat ilyenkor társadalmi vitát kezdeményez, mindenkinek tesz valamilyen gesztust, aztán bevezeti a körültekintően kialakított új rendszert.

Nálunk meg kiszivárog, hogy lesz még két hét tábor.

Hogy hol van erre pénz, táborhely, túlóradíj, és hogy mi fogja garantálni az értelmes tevékenységet, arról egyelőre senki sem tud semmit. Ahogy azt sem, hogy eszébe jut-e a döntéshozónak: azok a gyerekek, akik leginkább rászorulnának a környezetváltozásra, az élményekre, az inspiratív játékokra és nem utolsó sorban a változatos, minőségi táplálkozásra, rendszerint olyan iskolákba járnak, ahová rátermett és lelkes pedagógus mellett tisztasági falfestés sem jut, nem hogy személyiségfejlesztő kalandtábor. Márpedig ha a kormányzat nem az ő érdeküket nézi, akkor ott leszünk, ahol eddig. A budai gyerekeknek lesz még egy lovastáboruk, a cigánysoron meg további két hétig aszalják majd a kölyköket a poros iskolaudvaron.

N. Kósa Judit