Előző
Következő
új cikk

Külföld

A magánnyugdíjpénztárak mellett emelt szót a jobboldali elnök

nepszava.hu|2018. jún 13. 13:10
[A+ A-]

Fotó: AFP/Emmanuel Dunand

Nem lehet fenntartani egy túlnyomóan állami kézben lévő nyugdíjrendszert egy olyan országban, amelyre alacsony születési arány és negatív migráció jellemző - mondta Klaus Johannis román államfő szerdán, a "World Development Report 2018: Learning to Realize Education's Promise" című jelentés bemutatásán - számol be a maszol.ro.

Ezzel arra, a - Romániában a magyar helyzettel szemben a baloldali-liberális kormány által felkarolt - ötletre reagált, ami a magánnyugdíjrendszer kárára bővítené az államit.

Az államfő azt is kifejtette: a gazdasági nevelést elengedhetetlenül szükségesnek tartja, egyrészt, mert a vita érintettjei azt sem tudják, miről van szó. Másrészt azért, hogy „megvédjük fiataljainkat a populizmus hamis ígéreteitől” - nyilatkozta az orosz-párti, jobboldali, sokszor populistának is jellemzett politikus.

Magyarországi viszonylatban szintén meglepő, hogy Iohanis arról is beszélt, az oktatás nem korlátozódhat a megbízható alkalmazottak kinevelésére. Mint fogalmazott, inkább „jó állampolgárokat” kell nevelnie, akik kellőképpen tájékozottak ahhoz, hogy megértsék a nyilvánosság előtt zajló vitákat, akikben van kezdeményezőkészség, és ismerik polgári jogaikat és kötelességeiket.

Mindez élesen ellentmond a hazai jobboldali Fidesz-KDNP-kormány oktatásról alkotott nézeteinek, amit rend szerint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László hangoztat. Parragh időről időre elismétli, a közoktatásban csak azt lehet - sőt, kell - megtanítani, hogy mi lesz értékes tudás a következő 3-5 évben.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!