Előző
Következő
új cikk

Külföld

Kaliforniában az állam feldarabolásáról szavaznak

nepszava.hu|2018. jún 14. 07:30
[A+ A-]

Los Angeles, Kalifornia. Illusztráció: FREDERIC J. BROWN / AFP

Az Egyesült Államokban az őszi félidős választásokon Kaliforniában arról is voksolnak, hogy feldarabolják-e Kaliforniát három önálló államra - írja az MTI. A népszavazást kezdeményező milliárdos évek óta kampányol az ötletéért.

A három önálló államra történő feldarabolás ötlete a Szilícium-völgy egyik milliárdosától származik: Timothy Drapernek sikerült megfelelő számú aláírást összegyűjtenie kezdeményezéséhez, így a szavazócédulán erről is véleményt mondanak majd a kaliforniaiak.

A kaliforniai illetékes hatóságnál Draper tavaly szeptemberben terjesztette elő javaslatát: Észak-Kalifornia állam 40 megyéből állna, Kalifornia állam - benne Los Angelesszel - hat megyét foglalna magában, és Dél-Kaliforniához a "maradék" 12 megye tartozna. Amennyiben az állam lakosai megszavaznák a javaslatot, a kaliforniai törvényhozásnak 2019 januárjától egy esztendő állna rendelkezésére a megvalósításra.

"Az állam valamennyi polgárát jobban szolgálná három kisebb állam kormányzata, miközben megőriznénk az egyes megyék, városok, települések történelmileg kialakult határait" - írta elképzelése indoklásában Draper a kaliforniai igazságügyi  minisztériumnak. A jelenlegi, egységes Kalifornia fenntartása szerinte túl költséges, ezért az embereknek, illetve a vállalatoknak sokkal jobb lenne az állam felosztása után - nyilatkozta a kérdésben az USA Today-nek. Vagy a felosztás most, vagy egy erőszakos forradalom később, tette hozzá. A miérteket illetően nem bocsátkozott részletekbe.

A vállalkozásitőke-befektető Timothy Draper évek óta próbálkozik azzal, hogy Kaliforniát feldarabolják, de eddig még soha nem sikerült összegyűjtenie a szavazáshoz szükséges számú aláírást. Jelenlegi javaslata a 2014-ben közzétett javaslata módosított változata. Négy évvel ezelőtt azonban még hat részre szerette volna felosztatni az Egyesült Államok legnagyobb szövetségi államát.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!