Előző
Következő
új cikk

FOCI VB 2018

Kiütéses orosz sikerrel kezdődött a foci vb

Népszava|2018. jún 14. 19:46
[A+ A-]

Fotó: AFP/Ale Cabra

A házigazda Oroszország 5-0-ra nyerte a 21. labdarúgó-világbajnokság nyitómérkőzését csütörtökön Szaúd-Arábia ellen, amely képtelen volt eltalálni Igor Akinfejev kapuját.

Látványos műsor vezette fel az oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyitómérkőzését. Mintegy fél órával a kezdőrúgást megelőzően Csajkovszkij zenéje hangzott fel videobejátszásban Jurij Basmet hegedű- és Danyiil Trifonov zongoraművész előadásában egy, a Moszkva folyóra épített színpadról. A folytatásban Robbie Williams brit előadó énekelt táncosok és freestyle-futballisták gyűrűjében, őt pedig Alekszandr Boldacsev hárfaművész váltotta a színpadon. Pár pillanattal később az orosz mitológiából ismert tűzmadár hozta a küzdőtérre a 30 éves tatár származású szopránénekes Aida Garifullinát, aki egy újabb Williams-szám után elénekelte vele az Angyalok című dalt. A színpadon a 32 táncos pár a világbajnokságon részt vevő csapatokat jelenítette meg. A zenés műsor a 42 éves brit rocksztár újabb előadásával zárult, aki emlékezetessé tette produkcióját, lévén egy óvatlan pillanatban a középső ujját mutogatta a kamerának.

Tettét az magyarázhatja, hogy amióta eldőlt, fellép a megnyitón, számos negatív kritikát kapott rajongóitól. "Sok módja van a pénzkeresetnek, Robbie Williams, de az, hogy eladod a lelked egy diktátornak, nem kellene köztük lennie" – utalva arra, hogy elvállalta a politikailag Nyugattal szemben álló oroszok felkérését.

Fotó: AFP/Kunihiko Miura

Fotó: AFP/Kunihiko Miura

Maga a mérkőzést nem tartogatott sok izgalmat, az első perctől kezdve az oroszok futballoztak fölényben, de ők is pontatlanul játszottak. Az első gólra viszont így sem kellett sokat várni, mert egy beadást követően Gazinszkij fejelt a hálóba. Az orosz csapat gyorsasági fölényét kihasználva próbált az ázsiai együttes védelme mögé kerülni, ami többször sikerült is, de a végén rendre belehibáztak az akcióba. A félidő vége előtt viszont egy hasonló gyors ellenakció végén mégis sikerült megdupláznia az előnyt a Dzagojev sérülése miatt csereként beállt Cserisev szép megmozdulása révén. A 27 éves középpályás egyúttal az első játékos lett, aki a világbajnokság nyitómérkőzésén csereként beállva eredményes volt.

A harmadik orosz gólt a 71. minutumban Dzjuba fejelte a szaúdi kapuba, a hórihorgas csatár egy perccel korábban állt be. A hátralévő időben a szaúdi gárda hitehagyottan, az orosz pedig kényelmesen játszott. Utóbbi a hosszabbításban így is megadta a kegyelemdöfést, ráadásul duplán: előbb Cserisev lőtt külsővel gyönyörű gólt, majd Golovin csavart szabadrúgásból a hálóba. Az oroszok győzelmükkel érvényesítették a papírformát, míg a szaúdiak nyeretlenségi sorozata már 11 mérkőzést számlál a világbajnokság tekintetében.

1966 óta van hivatalos nyitómérkőzés a vb-n, azóta a csütörtöki volt a legnagyobb különbség két csapat között

"Nagy kő esett le a szívemről, óriási volt rajtunk a nyomás – árulta el az orosz szövetségi kapitány, Sztanyiszlav Csercseszov a lefújást követően. – Bíztam a győzelemben, rengeteget dolgoztunk a felkészülés során, ekkora különbségre nem számítottam, nem is volt öt gól a csapatok között. Örülök, hogy nem okoztunk csalódást, és magunk mellé állítottuk a szurkolókat" – tette hozzá a szakember.

Az összecsapás során a kamera többször is megtalálta a VIP-páholyban ülő orosz miniszterelnököt, aki Gianni Infantino FIFA-elnök, és a szaúdi koronaherceg, Mohammed bin Szalman társaságában tekintette meg az összecsapást. A trónörökös nem tehetett mást, mint gratulált ellenfelének.

A csoport, 1. forduló:

Oroszország - Szaúd-Arábia 5-0

Gólszerzők: Gazinszkij (12.), Cserisev (43., 91.), Dzjuba (71.), Golovin (94.)

Korom Milán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!