18

A hatályos jogszabályok szerint ez a cikk olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúak számára károsak lehetnek. Ha Ön elmúlt 18 éves, kattintson a gombra, és a tartalom elérhető lesz. Minden más esetben görgessen tovább a következő cikk megtekintéséhez.

Ne legyen újra vasfüggöny: osztrák-magyar összefogás Orbán és Salvini újfasiszta politikája ellen

Publikálás dátuma
2019.05.06. 16:13

Ausztria szélsőjobboldali kancellárja épp Magyarországon tárgyal, Ujhelyi István pedig az osztrák szociáldemokratáknál vizitált.
Az osztrák és a magyar szociáldemokraták dolga, hogy fellépjenek Orbán-Salvini-Strache Európa-ellenes, újfasiszta politikája ellen, deklarálta Ujhelyi István és Andreas Schieder. Az osztrák SPÖ EP-listavezetője emlékeztetett: Matteo Salvini olasz belügyminiszter után most az osztrák szélsőjobboldali alkancellár, Heinz-Christian Strache tárgyal Budapesten. Az SPÖ parlamenti frakcióvezetője Orbán neve Európában a jogállamiság csorbításának, a demokrácia lerombolásának szinonimája. Andreas Schieder azt a nyilatkozatot idézte, amit a magyar miniszterelnök a Kleine Zeitungnak adott, és amelyben arról beszél, hogy Európának át kellene vennie az osztrák modellt, ahol jobbközép a radikális jobboldallal kormányoz együtt. Az osztrák szociáldemokrata politikus szerint ez tévedés: Európa a szabadság, a jogállamiság hazája Nem az intézmények, hanem az emberek Európája, a kontinens összes polgára, így a magyarok számára is - ezért dolgozik az SPÖ. Ezzel szemben Andreas Schieder szerint Orbán és Kurz kormánya a munkaidő meghosszabbítását támogatja, és a multik adóját csökkenti. Ráadásul az Orbán-kabinet a média elnyomására törekszik és terrorizálja az újságírókat. “Éppen ez az az Európa-modell, ami ellen mi fellépünk. Mi a médiaszabadság, az emberi alapjogok, a szociális jogok érvényesülésének Európáját támogatjuk” - emelte ki Andreas Schieder.
Az SPÖ és az MSZP szeretné megmutatni, hogy Európa előtt két út áll, jelentette ki Ujhelyi István. A szociáldemokraták olyan Európát képviselnek, amelyik nem hagy leszakadni egyetlen térséget, családot sem. Olyan Európát, amelyik tudja, csak akkor lehet benne boldog Ausztria, ha a szomszédságában minden állam - köztük Magyarország - fejlődik. Ezzel szemben áll mindaz, amiről Orbán Viktor az Osztrák Szabadság Párt elnökével Budapesten tárgyal, hogy Salvini újfasiszta útjára lépjen. Közös bennük - mondta az MSZP EP-képviselője -, hogy mindannyiuk példaképe Vlagyimir Putyin.  Ujhelyi arról is beszélt, hogy a magyar kormányfő meghívta az szélsőjobbos EP-frakcióba Marine Le Pen-t is, valamint felidézte Orbán 2014-es tusványosi beszédét, amelyben illiberális, Európa-ellenes politikája alapjait bejelentette. “Ha Orbánék számára ez az irány, akkor nekünk, osztrák és magyar szociáldemokratáknak az a feladatunk, hogy megóvjuk Európa egységét.” Ujhelyi egyértelművé tette, nem tudja már elképzelni Ausztria és Magyarország jövőjét úgy, hogy ismét vasfüggöny húzódjon a két állam között.
Szerző

Megszületett Harry herceg és Meghan Markle gyermeke

Publikálás dátuma
2019.05.06. 15:59

Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP
A hercegi család egy kisfiúval bővült.
Kisfia született Megan sussexi hercegnének és Harry hercegnek, aki a hercegi pár hivatalos Instagramja szerint 3 kilóval jött világra. A Buckingham palota közleménye alapján hercegné hétfő reggel kezdett vajúdni, férje is vele tartott a kórházba.  Harry és Meghan első közös gyerekéről eddig nem sokat árult el a királyi udvar, a nevét egészen mostanáig nem hozták nyilvánosságra.
Szerző
Témák
Meghan Markle
Frissítve: 2019.05.06. 16:07