Bulvár;bor;

2018-09-20 13:49:28

Kishegyi varázs a somogyi dűlőkön

Ha egykor a Balatonnál a forró nyári hónapokban helyi nedűre vágytunk, magától értetődő volt, hogy badacsonyi bor kortyolgatása közben merülünk el a táj szépségeiben. Az utóbbi két évtizedben azonban a déli part is a bor valóságos fellegvárává vált, tőkék garmadája sorjázik a helyi dűlőkön, kivált Balatonlelle környékén.

A lellei határ magas felszíni vonulata a Külső-Somogyi-dombsághoz tartozó Gamási-hát. A település határában a legmagasabb pont a Kishegy teteje, amely kis híján eléri a 300 méteres magasságot. Remek szőlőtermő területről van szó, egyedi mikroklímával. Ugyanakkor a Somogyi-dombság teljes északi vonulata különleges adottságokkal rendelkezik, kiváló feltételeket biztosítva a fürtöknek.

Mi a titok nyitja? A tó irányából állandó a légmozgás, a víz fölötti levegő lassabban hűl le, mint a szárazföld, megvédi a szőlőterületeket a tavaszi fagyoktól és a szőlőt is kevesebb betegség fenyegeti. S somogyi erdőkből érkező hűs szél is hozzájárul a különleges adottságokhoz, nem véletlen, hogy a borvidék lejobb területei mind erdők mellett találhatóak. A szőlőterületek talaja is különleges: löszös üledéken képződött erdőtalajok. Évente mintegy 2000 órányi napsütés éri a fürtöket, ami a legtöbb fajtának elegendő, s a csapadék eloszlása is megfelelő. Számos szőlőfajta megtelepedett itt, a kék- és a fehérszőlők is jól érzik magukat. Az engedélyezettek között több mint 20 fajtát találunk. A borokat a gyümölcsösség jellemzi.

Az egyedi adottságoknak köszönhetően egészen jellegzetes a helyi borok zamata. Egy sor pincészetet találunk a Kishegyen, s közvetlen környezetében, amelyek méltán váltak országszerte ismertté az elmúlt években. Ha autóval közelítjük meg a pincészeteket, nem árt az óvatosság, hiszen szűk út vezet felfelé. A hegy aljában a Konyári pincészet gyönyörű épülete fogad bennünket, mintha Toscana egy pincészetében pihennénk meg. Többféle bort kóstolhatunk, egészen különleges nedűket. Feljebb haladva, az út bal oldalán a Pócz-pincészet vár bennünket, ahol idén már megannyi ételkülönlegességekkel is fogadják az érdeklődőket. A pincészet sajátossága egyebek mellett két különleges habzóbor a Bubbori fehér és a rozé gyöngyözőbor. Mindenféle ételhez ajánlottak. 

Itt található a Szent Donát, barokk kápolna is, vele szemben, a Jankovich család vincellérházából lett csárdában ételt-italt kaphat a betérő. Kishegy másik nevezetessége a parkerdő. A kánikulában is hűs levegő felüdít, a csend pedig elfeledteti a hétköznapok rohanását.

A hegy tetején találhatjuk a Majthényi présházat. Ha itt fogyasztanánk ebédet, érdemes jó előre bejelentkezni. Az itteni panoráma egészen egyedülálló, igaz, a Pócz pincészet teraszáról is gyönyörködhetünk a táj szépségében. 

Szintén Balatonlelle nevezetessége a környéken található Bujdosó pincészet. Apáról fiúra száll a borászat mestersége, három generáció gondoskodik arról, hogy minél nagyszerűbb nedűk kerüljenek a bor műértőihez. A szőlőterületek kétharmada fehér szőlő. Legfontosabb fajtáik a rajnai rizling, a zöld veltelini, a királyleányka, a szürkebarát és az olaszrizling, de jelentős területen termesztenek chardonnay-t, Irsai Olivért és sauvignon blanc-t. A kék szőlők közül merlot-val, cabernet sauvignonnal, cabertnet franc-nal, kékfrankossal és pinot noirral foglalkoznak. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek között a Sirocco, a Nemere és a Tramontana hajókról nevezték el. A borok címkéje is jelzi, hogy a család életében különleges szerepet tölt be a hajózás, a vitorlázás.

A többi borászathoz képest a Bujdosó különlegességét az adja, hogy pezsgőt is előállítanak. 2016-ban készítették el első méthode traditionelle pezsgőjüket, amelynek a pinot noir a hangsúlyos eleme, de királyleányka is került mellé. 7 gramm cukrot tartalmaz. Bujdosó Ferenc, ako 2013 júliusától a Balatonboglári Hegyközség elnöki tisztét is betolti, elmondta, saját, dél-balatoni stílusú tradicionális pezsgőt állítottak elő. Összesen 5000 palackot készítettek belőle. Szintén a Bujdosó pincészet készít háromféle – fehér, rozé, és vörös - habzóbort, amelyek zamata egészen egyedülálló.

Bár a nyár véget ért, Balatonlelle környékén ősszel is számos programmal várják az érdeklődőket. Október 14-én rendezik a szőlőskislaki szüreti felvonulást. Október 20-án Balatonlellén, a Kishegyen rendezik az I. Murci Fesztivált, amelyen felvonulnak a helyi borászatok. Az esemény gasztronómiai élményt is jelent, a szervezők ígéretei szerint főszerepben vad- és halételek lesznek. Emellett vezetett gyalog és kerékpár túrákkal, kézműves vásárral is készülnek.