Kiszivárgott Emmi-jelentés - Siralmasnak látjuk az oktatást

Publikálás dátuma
2017.01.16. 12:52

Közepesnél is gyengébbre értékeli az oktatás minőségét a magyar lakosság – derült ki a Magyar Nemzet birtokába jutott, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által közölt felmérésből. 

A közoktatási kerekasztal ülései után mindig körbeküldenek egy beszámolót az intézményvezetőknek, egy ilyen anyagban szerepelt a felmérési eredmény. A lap azt írja, hogy ebből kiindulva az anyagot nem a nyilvánosságnak szánták, de nagyon nem is titkolták.

A magyar lakosság egy egytől ötig terjedő skálán a köznevelést átlagosan 2,72-ra értékelte tavaly szeptemberben. Ez egyébként javulásnak tekinthető az áprilisi mélyponthoz viszonyítva, mikor mindössze 2,42-os „osztályzat” járt a területnek. A Klikből azóta Klebelsberg Központtá átvedlett intézményt még rosszabbra értékelték. A megkérdezettek 54 százaléka elégtelent vagy elégségest adott a központ munkájára. Kiváló minősítést a megkérdezettek 0 százaléka adott.

A számokból az is kiderül, hogy az iskolák működtetésének állami kézbe adását a megkérdezettek kevesebb mint 32 százaléka támogatta - írja a lap.

A cikk szerint 72,5 százalék szerint túlterheltek a gyerekek az iskolában, a tanárokról a felmérésben részt vevők több mint fele gondolja ugyanezt. Bár az utóbbi egy évben a közvélemény főleg a köznevelés problémáival foglalkozott, a felsőoktatás megítélése sem tekinthető kifejezetten pozitívnak: a 2016 júniusában tapasztalt 3,06-os megítélés szeptemberre visszaesett 2,91-ra.

Szerző

Juhász Péter újabb pert nyert a TV2 lejárató riportja után

Publikálás dátuma
2017.01.16. 11:26
FOTÓ: Népszava
Ismét helyreigazítási pert nyert a kormánypárti médiabirodalommal szemben Juhász Péter. A bíróság ezúttal a Ripostot marasztalta el, amiért a TV2-re hivatkozva azt írták az Együtt-alelnökről, hogy köze van a Prisztás-gyilkosság miatt elítélt Portik Tamáshoz.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, az Andy Vajna által tulajdonolt csatorna korábban azzal próbálta lejáratni Juhászt, hogy a Prisztás-gyilkosság miatt elítélt Portik Tamás a börtönből támogatta anyagilag a politikust - legalábbis ezt állította a 15 év fegyházra ítélt bűnöző volt cellatársa a Tények című műsorban. Menyhárt Attila önbíráskodás és zsarolás miatt ült egy börtönben Portikkal, és a csatornának azt mondta, hogy az elítélt bűnözőnek a célja, hogy megbuktassa a kormányt, amely szerinte őt börtönbe zárta, ezért cserébe pedig pénzzel és tanácsokkal segíti Juhász Pétert.

Az Együtt alelnöke cáfolta a lejáratását célzó riportban elhangzottakat, és helyreigazítási pert indított a TV2 ellen, amit most meg is nyert. A politikus Facebook-videójában ismertette, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet (BV) pecséttel ellátott válaszlevele egyértelműen bizonyítja, hogy a TV2 egy elítélt bűnözőt rángatott a kamerája elé, aki azt állította: együtt ült Portikkal, és ételosztáskor tudott meg tőle információkat Juhásszal kapcsolatban. Azonban BV mindezt cáfolta: a börtön szabályzata szerint ételosztáskor nincs mód beszélgetésre, őrök jelenlétében, zárt ajtók mellett, az ételbeadó ablakon keresztül osztják az ételt. A tévének is nyilatkozó elítélt a Fővárosi Törvényszéken nem tett tanúvallomást, Juhász szerint azért, mert "ha bíróság előtt is elismétli a rágalmait, feljelentem hamis tanúzásért". 

Szerző
Frissítve: 2017.01.16. 14:23

Lendvai Ildikó: a baloldal halálát okozná a Jobbik

Publikálás dátuma
2017.01.16. 11:00
FOTÓ: Népszava
A szűken vett politikai pártokból álló ellenzéken túl szakszervezeteket, civil szervezeteket és tekintélyes szakembereket is magába foglaló széles mozgalomnak kellene összefognia a baloldalon, és felsorakoznia egy közös miniszterelnök-jelölt mögött - mondta Lendvai Ildikó a köztévében. Az MSZP programtanácsának elnöke arról is beszélt, mi történne, ha a baloldal összefogna a Jobbikkal, aminek szerinte nincs értelme.

A szocialista politikus a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt emelte ki, hogy a demokratikus ellenzéki pártok között mindenképpen egy közös miniszterelnök-jelöltre lenne szükség. Fontos kérdésnek nevezte, hogy a két, relatíve legnagyobb támogatottságú baloldali ellenzéki párt (az MSZP és a DK) hogyan tud megállapodni, de rossznak tartaná, ha csak ez a két párt egyezne meg. Azt is elmondta: Botka László neve már régóta forog a szocialista pártban, miniszterelnök-jelöltségét az MSZP támogatja.

Lendvai Ildikó közlése szerint a tárgyalások folyamatosak, de még nem tudni, mikor ülnek le újra egy asztalhoz. Az M1-en a politikus azt mondta: a párt először Botka Lászlóval egyeztet arról, mit tehetnek annak érdekében, hogy az általa megfogalmazott feltételek teljesüljenek. Ezt követik majd a remélt szövetségesekkel való megbeszélések.

Az MSZP programtanácsának elnöke azt mondta, a normális felkészüléshez az kell, hogy tavaszig megtalálják partnereiket, és látható legyen, kik működnek együtt kikkel, s ennek mi a formája. Ezt követően a demokratikus ellenzéknek meg kell fogalmaznia, hogy kormányra kerülve mi lesz az első négy-öt intézkedésük.

A Jobbikkal való együttműködéssel kapcsolatban Lendvai Ildikó azt mondta: a Jobbik és a baloldal "tűz és víz". Az MSZP-s politikus szerint hatalmi rivalizálás szempontjából minimum három pólusú, de a politikai értékek alapján változatlanul "kétosztatú" a politikai paletta. Úgy fogalmazott, nem volna értelme a "Fidesz2-vel" szövetkezni a "Fidesz1" leváltására, ráadásul az hosszú távon a baloldal halálát jelentené - vélekedett Lendvai Ildikó, aki mind a Fideszt, mind a Jobbikot versenytársnak, politikai ellenfélnek tekinti.

Szerző