Előző
Következő
új cikk

Népszava Média Akadémia

[A+ A-] [Nyomtatás]

A változó világban

A Népszava, a legrégebben alapított – és rendszeresen megújuló – magyar napilap bevezeti az érdeklődőket a szakma folyamatosan frissülő ismereteibe. Bepillantást kínál a szerkesztőségi munkába, s egyúttal lehetőséget nyújt a változatlan és állandó szabályok elsajátítására. Azokat várjuk, akik szívesen lennének előbb gyakornokai, később pedig akár munkatársai a Népszavának, a Vasárnapi Híreknek vagy a Szabad Földnek.
A kurzusokon - tíz alkalommal, két-két foglalkozásban - mindenekelőtt híreket írunk. Ez ugyanis a szakma alapja. Megismerkedünk a hír szerkezetével és nagy hangsúlyt fektetünk az első mondatra. A szakmában lead-nek nevezett bevezető rész meghatározza a hír egészét, ugyanakkor arra is alkalmasnak kell lennie, hogy felkeltse a közönség - olvasó, hallgató, néző - érdeklődését a téma iránt. Megnézzük azt is, miképpen helyezkedik el egy-egy hír az információk folyamatában, hogyan lehet kiemelni a többi közül, vagy éppen - ha az a cél - manipulálni vele. Természetesen kitérünk arra is, hogy másfajta munkát kell végeznie annak, aki az írott sajtóban dolgozik, hiszen ettől lényegesen eltér a rádiókban és televíziókban szükséges tevékenység.
A jelentkezők megismerkedhetnek a média-műfajokkal is, ezekről gyakorlati példákon keresztül beszélünk. Azt is megnézzük, miképpen változnak ezek a különböző rovatok szabályainak megfelelően, s mi határozza meg, hogy a politikai, a gazdasági, a kulturális vagy a sport szekcióban éppen melyiket tartjuk célravezetőnek. Szó lesz arról, hogy sokszor keverik őket: mikor számít ez hibának és mely esetekben van szükség rá, hogy a műfajokat szándékosan összevegyítsék. Kitérünk arra is, mi különbözteti meg ezeket a műfajokat, ha a rádióban és a tévében alkalmazzuk őket, vagy ha napilapba, hetilapba, esetleg folyóiratba írjuk őket.
A kurzusok résztvevői maguk is alkotóvá válnak. Sokat írunk, mert ez a legjobb módszer arra, hogy megismerkedjünk a szakma alapjaival. Ugyanakkor a kurzuson bebizonyíthatják azt is, hogy az elsajátított ismereteket a gyakorlatban is képesek alkalmazni. Eközben lehetőséget kapnak arra is, hogy megnézzék, hogyan készül az újság, s munka közben találkozhassanak a munkatársakkal. Láthatják, hogy bár a rovatokban jobbára szakújságírók tevékenykednek, azért nekik szinte mindenhez érteniük kell, s egy napilapnál ráadásul nagyon gyorsan is szükséges dolgozniuk.
A Népszava Média Akadémia – a változó világban - bemutatja, hogyan lehet lépést tartani gyorsan átalakuló világunk eseményeivel, miközben közvetítjük is őket. Egyúttal arra is lehetőséget teremt, hogy megismertessen a szakma régóta változatlan, s még hosszú ideig megmaradó alapjaival.
***
Az Akadémia elsőként intenzív nyári kurzusra várja az érdeklődőket. Augusztus 7. és 18. között öt alkalommal két-két délelőtti és kora délutáni (2x45 perces) foglalkozáson vehetnek részt az érdeklődők, akik betekinthetnek a napilap készítésébe is. Szeptembertől újabb – immár tíz hetes - kurzus indul, akkor hetente egy napon lesznek a foglalkozások. A Média Akadémia vezetője Sebes György, a Népszava volt főszerkesztő-helyettese.   
Elsősorban felsőfokú végzettséggel rendelkező, vagy jelenleg egyetemre, főiskolára járó érdeklődőket várunk. Túljelentkezés esetén workshopon választjuk ki az első kurzus résztvevőit. Jelentkezni lehet a 06-1-477-9030-as telefonszámon, vagy az andor.klara@nepszava.hu e-mail címen. 

A kurzus díja: 76200 Ft/fő, amely tartalmazza az ÁFÁ-t is.