Mennek is, maradnak is Orbán Viktor ellenfelei

Publikálás dátuma
2019.05.18. 06:45

Fotó: Szecsődi Balázs / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Ismert politikusok sora távozik a képviselő-testületből, viszont számos figyelemreméltó újonc bekerülhet, Michel Barnier fiától Benito Mussolini dédunokájáig.
Az Európai Parlament tagjainak több mint a fele kicserélődik a május 23-26-iki választásokat követően. Magyar szempontból jelentős fejlemény, hogy véget ért Judith Sargentini parlamenti tevékenysége. A holland zöldpárti politikus — aki a magyarországi helyzetről szóló kritikus jelentés előadója volt — tíz év után állt fel a parlamenti székéből. Vele együtt távozik három képviselő, aki árnyék-jelentéstevőként játszott szerepet az úgynevezett 7. cikkelyes állásfoglalás elkészítésében: az osztrák szocialista Josef Weidenholzer, a belga liberális Louis Michel és a francia szélsőbaloldali Marie-Christine Vergiat. Nem indult újabb mandátumért a luxemburgi Frank Engel, aki hosszú éveken át Orbán Viktor politikájának egyik legnyíltabb és legkövetkezetesebb bírálója volt az Európai Néppártban (EPP). A Fidesz felfüggesztésének svéd néppárti szószólói, Gunnar Hökmark és Anna Maria Corazza Bildt sem kerültek fel pártjuk EP-listájára. Kihagyja a következő öt évet Brüsszelben és Strasbourgban a magyar kormányt folyamatosan pellengérre állító svéd liberális Cecilia Wikström. Az illiberális és korrupt politikusokat harciasan ostorozó portugál szocialista Ana Gomes és a sajtószabadság védelmére mindig kész francia liberális Jean-Marie Cavada sem ül majd az európai parlamenti széksorokban.
A Fidesz politikáját elutasítók ismert tábora azonban nem fog kiürülni a májusi választások után. Helyükön maradnak a magyar kormánypártiak legfelkészültebb és legélesebb nyelvű vitapartnerei a liberális frakcióból: a holland Sophia in’t Veld és a belga Guy Verhofstadt. Listavezetőként biztos befutónak számít Orbán Viktor két ismert szocialista ellenfele: a szlovén Tanja Fajon és a spanyol Juan Fernando López Aguilar. Párttársuk, a magyar származású Piri Kati a holland Munkapárt negyedik helyéről próbálja megcélozni az EP-mandátumot. A holland EPP-s Esther de Lange, a Fidesz felfüggesztésének egyik kezdeményezője és a máltai néppárti Roberta Metsola, a Sargentini jelentés árnyék-jelentéstevője is biztosan visszatér a következő törvényhozó testületbe. A német CDU-hoz tartozó Ingeborg Gräßle, aki szakbizottsági elnökként igyekezett a magyar kormány körmére nézni, hogy mire költi az EU-s forrásokat, nem esélytelen az újrázásra. A júliusban összeülő Európai Parlamentnek több olyan új tagja lehet, aki híres felmenőinek köszönheti az ismertségét. A Brexit EU-s főtárgyalójának, a francia Michel Barnier-nak a fia, Nicolas a franciaajkú belga liberális párt színeiben indul, miután odahaza nem kapott esélyt a bejutásra. Valéry Giscard d’Estaing volt francia elnök fia, Louis a francia liberális párt jelöltje, míg az ugyancsak ex-államfő Nicolas Sarkozy mostohafia, Aurélien Enthoven a Frexit, vagyis az EU-ból való francia kilépés mellett kampányol — a mandátumhoz jutás reménye nélkül. Az Egyesült Királyságban a Brexit egyik tory hangadójának, Boris Johnsonnak a húga, Rachel a maradáspártiak mozgalmának tagjaként vág neki a választásoknak. Az olasz pártlistákon két Mussolini-utód is helyet kapott: a Duce EP-be visszatérő unokája, a néppárti Alessandra Mussolini és dédunokája, Caio Giulio Cesare Mussolini, aki a jobboldali Olasz testvérek párt tagja. Nicolas Barnier-hez hasonlóan vannak jelöltek, akik nem a hazájukban, hanem külföldön próbálnak szerencsét. A brit földön született Jan-Vincent Rostowski volt lengyel pénzügyminiszter például a szigetországból remél bekerülni az EP-be. Az ugyancsak pénzügyminiszteri múlttal büszkélkedő görög Janisz Varufakisz az általa alapított Demokráciát Európában nevű mozgalom német listáján szerepel, míg az egykori olasz EU-ügyi miniszter, Sandro Gozi a francia elnök Köztársaság lendületben nevű pártjának jelöltjei között van.
Témák
EP-választás

Mészáros-modell kicsiben

Publikálás dátuma
2019.05.18. 06:00
Beázott iskolai tornaterem a kaposvári cég portfóliójából
A Szemeco Kft. gyakran nem képes befejezni határidőre vállalásait, a cég továbbra is élvezi a kaposvári városvezetés bizalmát, sőt, általában a kötbért is megússza.
Kaposváron a közelmúltban három iskola is súlyosan beázott. A Gárdonyi iskola – mint arról többször írtunk – életveszélyes állapotba került, oktatásra alkalmatlanná vált, a Toldiban is komoly gondokat okozott az esőzés, amely azóta a Kisfaludyt sem kímélte. A három esetben az a közös, hogy az iskolákban energetikai korszerűsítés kezdődött, mindenütt az időjárási előrejelzésekkel nem törődve bontották meg a tetőszigetelést – és mindenütt a Szemeco Kft. volt a kivitelező. A cég korántsem ismeretlen a kaposváriak előtt: az elmúlt öt évben ugyanis elképesztő sikerszériát tudhat maga mögött Kaposváron. Az ötven-háromszázmilliós projekteknél nem nagyon akadt ellenfele, ha elindult. Egy ellenzéki városatya úgy számolta: 2017-ig a 4,4 milliárdnyi, megkötött, uniós finanszírozású kaposvári szerződésből 3,6 milliárdot nyert el a Szemeco Kft. Ez már csak azért is furcsa, mert a városvezetés lelkesen emlegeti, hogy az önkormányzati munkákat jellemzően helyi vállalkozások nyerik el. A Szemeco Kft. azonban legfeljebb papíron kaposvári. Noha a városban van a címe, a cég tulajdonosai közül egyik sem kaposvári 2015 óta. Egy egri és egy alsónémedi magánszemély továbbá a budapesti Arator Környezetvédelmi Kft. a cég gazdája. Utóbbi társaságnak sem kaposváriak a tulajdonosai. Nem mellékes az sem, hogy a sokáig évi százmillió forint körüli bevételt elérő cég forgalma a mostani tulajdonosi kör érkezése után, 2015-ben ugrott meg hirtelen 1,1 milliárdra. A cég tartós sikerszériáját különössé teszi az is, hogy nem az iskolai beázás volt az első eset, amikor a kivitelezéssel gondok akadtak. Jobbára a határidőkkel áll hadilábon a cég – de azzal nagyon. Nem sikerült tartani például a határidőt csapadékvíz-elvezetők kialakításánál, a régi sportcsarnok rekonstrukciójánál, a Deseda-tározó turisztikai fejlesztésénél, orvosi rendelők és a kórház déli tömbjének korszerűsítésénél, az ipari parkoknál továbbá a tüskevári vasúti csomóponttal sem. A város azonban csaknem mindig megengedőnek bizonyult. Volt, hogy az eredeti befejezési időpont napján módosította Kaposvár a szerződéseket, elesve ezzel a kötbértől, amely napi szinten a nettó bekerülési ár fél-egy százalékát jelentette egyes esetekben.
Figyelemre méltó az is, ahogyan elnyerte a megbízásokat a társaság. A munkák közül sokat alvállalkozókkal tudott elvégeztetni: a Szemecónak ugyanis eredendően nem volt saját kapacitása az elnyert munkák kivitelezésére. Feltűnő az is, hogy a közbeszerzéseken – amelyek általában meghívásosak voltak – a Szemeco riválisai gyakorta amatőr hibákkal tarkított ajánlatokat tettek. Noha a cég nem kaposvári és nem kellően pontos, nem veszítette el a városvezetés bizalmát. A társaság tavaly szeptemberben elnyerte 10 városi intézmény energetikai korszerűsítését, összesen 1,38 milliárd forintért. Ezekért a munkákért egy helyi cég szállt még versenybe, ám hibáktól hemzsegő pályázatokat adott be.
Szerző
Frissítve: 2019.05.18. 07:27

Meleg záporokkal érkezik a hétvége

Publikálás dátuma
2019.05.17. 21:34
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Napsütés és melegfront várható az elkövetkezendő napokban.
Az Időkép előrejelzése alapján a hétvégén barátságosabb időre lehet számítani, mint az elmúlt napokban. Szombaton már országszerte több órára kisüt a nap, a megnövekvő gomolyokból főként északkeleten és nyugaton alakulhatnak ki elszórtan záporok, zivatarok. A déli, délkeleti szél helyenként a Dunántúlon és zivatar környezetében feltámadhat. Hajnalban 6-12, délután 20-27 fok várható. Enyhe melegfront jellegű hatás. Vasárnap bár sokfelé kisüt a nap, már több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok. A déli, délkeleti szelet élénk, néhol északon, északnyugaton erős lökések kísérhetik. Délután 22-28 fokig emelkedhet a hőmérséklet.  
Szerző
Témák
időjárás