Előfizetés

MSZP: Orbán nyakig benne van a Strache-botrányban

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.21. 13:07

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Több kérdésre is választ vár a párt a miniszterelnöktől.
Az MSZP arra szólítja fel Orbán Viktor miniszterelnököt: árulja el, hogy milyen szerepe van az osztrák kormányt „maga alá temető” Strache-botrányban. A szocialisták frakcióvezető-helyettese keddi, budapesti sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint kijelentette, hogy hiába próbálja a magyar kormány osztrák belügyként kezelni az esetet, a „napnál világosabb”, hogy Orbán Viktor „nyakig benne van” a botrányban. Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár irigykedett a fideszes médiabirodalomra és zsíros állami megbízásokat ígért oroszoknak azért, hogy ennek fejében vásárolják össze a neki tetsző újságokat, televíziócsatornákat – fogalmazott Harangozó Tamás, hozzátéve, hogy az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke úgy akart egyeduralomra törni, ahogy hazánkban a Fidesz tette. Heinz-Christian Strache a médiumok megszerzéséhez ugyanazt az osztrák üzletembert, Heinrich Pecinát ajánlotta közvetítőnek, aki bezáratta a Népszabadságot, majd „átjátszotta” a Médiaworks Hungary nevű céget Mészáros Lőrincnek – jelentette ki. A politikus az MSZP nevében kérdéseket tett fel Orbán Viktornak. Azt mondta, a szocialisták választ várnak arra, hogy
  • mikor, hogyan és milyen körülmények között ismerte meg Orbán Heinrich Pecinát és ki hozta őket össze,
  • a kormányfő tudott-e arról, hogy az üzletembert gazdasági bűncselekményekért ítélték el,
  • mikor állapodtak meg a magyar sajtó egy részének átjátszásáról,
  • és a magyar miniszterelnök miről tárgyalt egy tavalyi találkozón Heinrich Pecinával és miről tárgyalt az azt követő napon Heinz-Christian Strachével,
A frakcióvezető-helyettes arra a kérdésre, hogy miért adta el az MSZP a Népszabadság egy részét Heinrich Pecinának, úgy válaszolt, hogy akkor „ilyen információk a mi rendelkezésünkre nem álltak”. Olyan dolgot nehéz számon kérni, amiről az ember nem tud – tette hozzá.

Bejegyezték Tiborcz luxusszállós érdekeltségeinek összevonását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.21. 13:06

Fotó: Németh Dániel
A Dorottya Investment Zrt. 22,7 milliós, ugyancsak negatív vagyona ezzel a lépéssel 783 milliós pozitívumba fordulhat.
A Tatabányai Törvényszék Cégbíróságágának döntése értelmében a Fortuna Pince Kft., a Viona Projekt Kft. és az Apáczai 2005 Ingatlanhasznosító Kft. beolvadt a Dorottya Investment Zrt.-be. Utóbbi tulajdonosa a Tiborcz István többségében lévő BDPST Group, amely április 8-án kapta meg az engedélyt arra, hogy a Vörösmarty téren álló épületet átalakítsa – írja az mfor.hu. A portál információi szerint a cégjogi aktust az is indokolttá tette, hogy az érintettek közül három vállalkozásnak is negatív volt a saját tőkéje, a Viona Projekt Kft.-nek mínusz 204 millió, míg a Fortuna Pince Kft.-nek mínusz 52 millió, így azokat a törvényi előírások miatt mindenképpen rendezni kellett. A harmadik beolvadó, az Apáczai 2005 Ingatlanhasznosító Kft. viszont 3,2 milliárd forintos saját tőkével rendelkezett, amelynek eredményeként a triót befogadó Dorottya Investment Zrt. 22,7 milliós, ugyancsak negatív vagyona 783 milliós pozitívumba fordulhat. 
Az esztergomi székhelyű Dorottya Investment Zrt. szavazati jogainak többségét a Tiborcz többségi befolyása alatt álló BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. birtokolja.

Nemsokára indulhatnak a munkagépek a Hajógyári-szigeten

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.05.21. 12:41

Fotó: H. Szabó Sándor / MTI
A kormánysajtó szerint azért nem lesz világörökség a sziget, hogy a kormány megvédhesse azt.
„Munkaterület” feliratot viselő mobilkordonokkal határolták el az Óbudai (Hajógyári-sziget) azon részét, ahol a mélyben a felbecsülhetetlen értékű, II.-III. századi helytartói palota romjai rejtőznek – vette észre ma reggel a tudósítónk. Lapunk megkérdezte a terület tulajdonosát, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t, hogy miféle munkálatok kezdődhetnek a területen, ám az MNV nem válaszolt lapunknak. A III. kerületi Önkormányzat csak annyit közölt, hogy ugyan a terület közigazgatásilag a III. kerülethez tartozik, ám az egykori helytartói palota romjai állami tulajdonú területen helyezkednek el. Ennél fogva önkormányzatunkhoz nem érkezett sem engedélyezési kérelem, sem pedig értesítés, hogy munkavégzés zajlik a területen.
Ingatlanmutyit sejtenek az ügyben. Jávor Benedek, a Párbeszéd és az MSZP EP-képviselő jelöltje szerint nem kétséges, hogy Fidesz-közeli oligarchák terveznek ingatlanberuházást a Hajógyári-szigeten. Ennek a beruházásnak pedig útjába állna, ha a terület UNESCO védettség alá kerülne. – Minden eszközt felhasználunk, hogy megakadályozzunk bármiféle természeti környezetet, műemléket veszélyeztető beruházást – fogalmazott a képviselő. Szabó Tímea, párbeszédes országgyűlési képviselő szerint Óbudán forr a hangulat a kormány döntése nyomán. Közölte: már hétfőn Orbán Viktor kormányfőhöz és az UNESCO-pályázat ügyében is illetékes Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordult, s azt kérte, adjanak tájékoztatást arról, mire készülnek a Hajógyári-szigeten. A Magyar Nemzet kormánylapnak névtelen „kormányzati források” úgy magyarázták az UNESCO-pályázat visszavonását, hogy szerintük így „korhű módon tudják rekonstruálni” a helytartói palota romjait. Jávor Benedek szerint ez nonszensz, ha a kormánynak lett volna valami szakmailag védhető indoka, akkor azt beleírták volna a Hajógyári-sziget UNESCO-pályázatának visszavonásáról szóló kormányrendeletbe. A Római Birodalom egykori, határ menti védvonalának emlékhelyeit felsorakoztató UNESCO pályázat benyújtásáról még az Orbán-kormány döntött 2016-ban, majd 2018-ban el is küldték a terület védettségét kérelmező dokumentumot. Még miniszteri biztosa is lett a pályázatnak a téma szakértője, Visy Zsolt régészprofesszor személyében, aki már több mint egy évtizede foglalkozott ezzel – ő sem reagált lapunk megkeresésére.
Mint arról tegnap beszámoltunk, az Orbán-kabinet a múlt héten úgy döntött, hogy kiveszi a Hajógyári-szigetet a lassan két évtizede formálódó, dunai-limes világörökségi helyszínekre vonatkozó UNESCO-pályázatból. Azaz: bár több mint egy évtizede tervezik, hogy világörökség legyen a sziget és az Orbán-kormány 2016-ban külön miniszteri biztost is nevezett ki a pályázatra, a kabinet hirtelen úgy döntött, hogy nem lesz világörökség a hajógyári sziget, amely nem mellesleg az egykori limes egyik legfontosabb pontja volt. Ami még furább: a kabinet mindössze hetekkel az UNESCO döntése előtt vonta ki a szigetet a világörökségi pályázatból. Miután kérdéseinket elküldtük az érintettekhez megszületett az „Év Kormányzati Magyarázkodása” – díjra esélyes közlés a kormányközeli Magyar Nemzetnél. A lapnak nyilatkozó kormányzati források elmondták, hogy a kabinet azért nem akarja világörökséggé minősíttetni a Hajógyári szigetet, mert „a világörökségi minősítés Hadrianus palotájának korhű helyreállítását lehetetlenné tenné.” „Az Óbudai-sziget jövőbeni hasznosításáról a kormány még nem döntött, de a korhű restauráció lehetőségét mindenképpen nyitva kívánja tartani.”