Napi őrületek, bekattanások

Publikálás dátuma
2014.12.24. 06:47
A homokember előadásában a fiatalok saját zaklatott útkeresésüket teszik közszemlére FOTÓ: BADINSZKY-TOLVAJ ANNUS
Mindig öröm, ha fiatalok jót csinálnak, markánsan jelentkeznek új idők, új dalaival. Ha képesek intenzíven hatni, és akár még fel is zaklatnak, akkor bizony erőteljes, amit csinálnak. A homokember és a Baal előadása is ilyen, tehetséges színinövendékek közreműködésével.

Nyughatatlan, lázálmokkal teli, izgalmasan zaklatott előadás A homokember, Szász János rendezésében, színinövendékek előadásában, az Ódry Színpadon. Attól olyan felzaklatottan intenzív E. T. A. Hoffmann remekmívű novellájának színpadi változata, hogy egyértelműen érződik, a fiatalok belejátsszák a saját útkeresésüket, bekattanásukat, akár őrületüket.

Miközben mások bőrébe bújnak, magukról is beszélnek, és sok tekintetben pőrére vetkőznek előttünk. Tétován bolyonganak, vagy felbőszülten üvöltenek, netán kivetkőznek önmagukból. Lázasan keresik a helyüket a világban.

Igyekeznek boldogok, szerelmesek lenni, de a külvilágon kívül saját rémképeik is iszonytatóan útjukat állják. Viaskodniuk kell testükkel, lelkükkel. Közben felőrlődnek, elbizonytalanodnak, teljesen elanyátlanodnak, kicsúszik lábuk alól a talaj, majd újra és újra megpróbálnak nekirugaszkodni az életnek.

Többen játsszák ugyanazt a szerepet, hogy mindenki megmutathassa magát, és meg is mutatja, miközben erőteljes a csoportos teljesítmény, ütőképes együtt a csapat, látszódnak a nagyon is különböző, érdekes egyéniségek, más-más alkatok.

Hosszú, a divatbemutatók kifutójára emlékeztető tér két oldalán ülünk, amit Szász sikerrel alkalmazott már jó néhány éve, amikor Máté Gábor első osztályával a Platonovot rendezte. És mivel rengeteget mozognak a szereplők, még a párbeszédek közben is, ezért karnyújtásnyi közelségbe is kerül mindenki hozzánk .

Ebben az intim térben, amit homokkal borítottak be, nem kényelmesedhet el egyik színész sem, bár erre egyelőre nem is mutatkozik hajlam a harmadéves bábszínész növendékek között. Hogy mennyi hajlam mutatkozik bennük a bábozásra, arra persze fokozottan kíváncsi lettem volna első közös nyilvános megmutatkozásukon, de a produkcióban egyetlen báb sem szerepel.

Azaz, hogy szerepel benne egy báb, akibe a főhős bele is habarodik, de azt is „élő” színésznő játssza, szaggatott mozgással, automatára emlékeztető, ugyanazt a két szót ismételgető, gépies hanggal. A homokember pedig, aki kivájja mások szemét, inkább a képzelet teremtménye, de hát ebben a horrorba hajló történetben összemosódik az álom és a valóság.

Egy dolog tűnik biztosnak, hogy izgalmas egyéniségekből áll Meczner János és Tengely Gábor osztálya. Amit Barna Zsombor, Csiby Gergely, Főglein Fruzsina, Horváth Alexandra, Horváth Márk, Kovács Domokos, Nagy Petra, Pájer Alma, Tóth Mátyás, Valentyik Anna csinál, az mindenképpen ígéretes.

A Baal vizsgaelőadása a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Szputnyik Hajózási Társaság közös produkciójában jött létre, és már ki is került az egyetemről, ettől a hónaptól a Jurányi Inkubátorház repertoárjára vette, az ötödéves Kovács D. Dániel ütős rendezésében. A Brecht darabja esetében is a zaklatottság az úr. Felfokozott indulatok csapnak össze, a feszültség állandósul.

A Király Dániel által játszott Baal a művészet, a szabadság, a gátlástalan önmegvalósítás, az alkohol szerelmese. Közben pusztítja magát, és mindenki mást is, aki körülötte van. Bármennyi taszító tulajdonsága is van, mágnesként vonzza az embereket, mert elképesztően karizmatikus, nemtől függetlenül beleszerelmesedik, aki csak kapcsolatba kerül vele. A szereplők a fekete földdel beborított színpadon játszanak, akár meg is hempergőznek benne, tobzódnak a mocsokban.

Nem tudnak mit kezdeni magukkal, nem tudnak mit kezdeni mással, lényegében egymásról nyúzzák le a bőrt. Lemeztelednek előttünk, Baal, és barátja Ekart, akit Hajduk Károly alakít, a szó szoros értelmében is. Ott álnak pőrén, abban a kiszolgáltatottságban, aminek maguk is előidézői, és pusztítják, ami csak köréjük kerül. De közben persze váteszek is ők, sajátos messiások, akik az élet értelmét is kutatják, lerészegedve is filozofálnak, kifinomultak, és durván gorombák egyszerre.

Körülöttük pedig az enervált, szanaszét hullott társadalom képviseletében Bach Kata, Kárpáti Pál, Béres Miklós, Jankovics Péter, Kurta Niké, Pető Kata, Rainer-Micsinyei Nóra, Szabó Zoltán alakításában ott járják hosszúra nyújtott, sajátos haláltáncukat a többiek. Egy gyilkos társadalom mohón szeretetre vágyó, boldogtalan képviselői. Szuggesztív produkciók, ha nem akarja az ember, akkor is a hatásuk alá kerül.

Szerző
Frissítve: 2014.12.23. 20:59

Rejtélyes hackerakció Észak-Korea ellen

Publikálás dátuma
2014.12.24. 06:34
Fotó: Thinkstock
Észak-Koreában tegnapra helyreállt az internetszolgáltatás azt követően, hogy a világháló kilenc és fél órára elérhetetlenné vált az országban, s a phenjani szerverek is használhatatlanokká váltak – írta a Twitteren az internetes biztonsággal foglalkozó amerikai elemzőcég, a Dyn.

Először hétfő este jelentette a CNN, hogy súlyos zavarok tapasztalhatóak az észak-koreai internetszolgáltatásban. Szöuli kormányzati körök egyelőre vizsgálják, hogy kibertámadás, vagy technikai hiba történt-e. Szakértők szerint azonban DDOS-os támadásról lehetett szó, ami azt jelenti, hogy több gép veszi fel a kapcsolatot egy szerverrel, ami terheltté, ezáltal elérhetetlenné válik.

Ezt az elméletet erősíti Arbor Networks, a vállalat arról számolt be, hogy az utóbbi napokban több támadás is történt észak-koreai szerverek ellen. Ennek során weboldalakat és DNS-szervereket (ezek fordítják át a számsorokat rendes internetes címmé) vettek célba.

A Dyn Research egyik vezető munkatársa, Doug Madory a CNN-nek elmondta, előfordulnak ugyan kiesések az észak-koreai internetben, de nem ennyire hosszú időre. Matthew Price, a CloudFire internetes biztonságért felelős vállalat vezetője úgy vélte, a hétfői kiesés olyan mértékű volt, mintha „Észak-Koreát teljesen leradírozták volna az internet térképéről.”

Már az első hírek közlése után sok médium az esetet összefüggésbe hozta azzal, hogy az Egyesült Államok számára bizonyítást nyert: észak-koreai hackerek indítottak támadást a Sony amerikai szerverei ellen, s halásztak le róla egy sor adatot. E feltételezések szerint Washington erőt demonstrált az internetes támadással. Egy amerikai kormányzati illetékes azonban az NBC-nek hevesen cáfolta, hogy az Egyesült Államoknak bármi köze lenne a kieséshez.

A mindennapi ember Észak-Koreában nem sokat tapasztalt az internet kieséséből. Csak az elit legmegbízhatóbb tagjai tudnak hozzáférni a világhálóhoz. A mobiltelefon elterjedtebb, a 12-ből egy személy rendelkezik vele. A mobilhálózatot az Orascom Telecom egyiptomi cég leányvállalata, a Koryolink építette ki.

A mobilozásnak azonban megvannak a sajátos szokásai – írta a BBC. A telefonáló például nem mutatkozik be, így a hívott fél udvarias kérdésekkel próbálja kitalálni, kihez is van szerencséje.

Szerző

Csak a csodában bízhat a görög kormányfő

Ismét eredménytelen lett a görög elnökválasztás a parlamentben, így Antonisz Szamarasz kormánya már csak abban reménykedhet, hogy a jövő hétfői utolsó szavazás során kellő többséget kap a kabinet elnökjelöltje, a volt uniós biztos Sztavrosz Dimasz.

A tegnapi voksoláson Dimaszra 168 képviselő szavazott, miközben 200 honatya támogatására lett volna szüksége. Hétfőn, a harmadik szavazási körben ugyan elég lenne számára 180 voks is, de ennek összeszedése is reménytelennek tűnik.

Antonisz Szamarasz hétvégén kompromisszumot ajánlott az ellenzéknek: ha támogatják Dimaszt, valamint a hitelező trojkával való megállapodás lezárását, kiszélesíti kormányát, s 2015-re idő előtti választást ír ki.

Felvetését azonban mind a legerősebb ellenzéki erő, a baloldali radikális Sziriza, mind a jobboldali, a hitelmegállapodást szintén elfogadhatatlannak tartó Független Görögök nevű párt is elutasította. Ha Dimasz hétfőn sem kap elég szavazatot, úgy az utolsó voksolási kört követően tíz napon belül fel kell oszlatni a parlamentet, s előrehozott választást kell kiírni.

Szerző
Frissítve: 2014.12.23. 20:21