Orbán szerint a Strache-botrány mindössze rendkívüli vadászidény

Publikálás dátuma
2019.05.20. 14:05

Fotó: Draskovics Adam
Naná, hogy megpróbálja elkenni a lényeget és nem beszél a Népszabadságot bezáró, a Mediaworksöt Mészáros Lőrincnek átjátszó Pecináról.
"Osztrák barátaink most nem jöttek, mert ott soron kívüli vadászidényt hirdettek meg" - tréfálkozott az MTI tudósítása szerint Orbán Viktor a zalaegerszegi járműipari tesztpálya első ütemének átadásán (ahol persze egy komplett kampányszöveget mondott). Ebben persze semmi meglepő nincs, az Ausztriát megrázó botrányt - ami miatt Strache már lemondott minden állami és párttisztségéről, felbomlott a koalíció és új választások lesznek - a teljes fideszes sajtóval együtt megpróbálják relativizálni. Különösen kínos lehetne a dolog Orbánnak, kiderült ugyanis hogy Strache az orbáni médiabirodalmat irigyli, a Ausztria legbefolyásosabb lapjának megszerzéséhez pedig azt a Heinrich Pecinát ajánlotta a dúsgazdag  orosz oligarcha unokahúgának hitt tárgyalópartnerének, aki strómanként fellépve a magyar média jelentős részét fideszes kézbe játszotta. De Orbán nem érzi magát kínosan, hanem úgy tesz, mintha nagy barátja, a bukott alkancellár valami csalárd összeesküvés ártatlan áldozata volna. 
Szerző

Egy tömegkatasztrófa bedönthetné Budapest baleseti ellátását

Publikálás dátuma
2019.05.20. 13:40
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az ellátó rendszer így is túlterhelten dolgozik, mindennapos, hogy emberhiány vagy műszaki ok miatt visszamondják egy-egy beteg ellátását.
Mindössze egy ügyeleti sürgősségi osztály fogadott súlyos, többszörösen sérült betegeket a május 11-12-i hétvégén, egy héttel ezelőtt, a többi három kórház lemondta az ügyeletet. Az egész azzal kezdődött, hogy a Honvédkórház jelezte, nem tud ügyeletet vállalni, majd a Szent János Kórház és a Dél-Pesti Centrumkórház Merényi úti traumatológiája is megtelt, és csak a Péterfy Kórház működött teljes kapacitással. A Népszava kérdésére a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya is elismerte, hogy voltak ellátási gondok. Azt írta a tárca: "az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház sürgősségi-baleseti ellátása folyamatos. A hétvégére – szombatra és vasárnapra - a III. progresszivitási szintű betegek ellátását mondta le a kórház, amelynek az az oka, hogy a Baleseti Sebészeti Osztály több orvosa is megbetegedett.  Pedig Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter az eset előtt néhány nappal azzal még azzal dicsekedett, hogy a sürgősségi ellátás problémáit megoldották, az ügy le is került a napirendről
  A hvg.hu az eset kapcsán ugyanakkor felmérte, hogy mennyire terhelhető a négy baleseti központ működése – és aggasztó visszajelzéseket kaptak névtelenül nyilatkozó forrásaiktól.
A rendszernek ugyan természetes része, hogy a központok különböző okokra hivatkozva lemondják egy-egy beteg ellátását – például műszaki probléma miatt, vagy mert a vártnál több sürgősségi esetük lett, esetleg nincs elég emberük a feladat ellátásához. Ilyenkor az Országos Mentőszolgálat Mentésirányítási és Szuperügyeleti Osztálya (OMMSZO) köteles gondoskodni a kórházak közötti azonnali koordinációról, ami a kieső kapacitás helyettesítését jelenti – vagyis a szuperügyeleti osztály szervezi meg, ki vegye át a beteget. A lap információi szerint nem gyakori, de azért
félévente megtörténik, hogy a négy baleseti centrumkórházból csak egy képes fogadni adott időben az eseteket, a többiek pedig jelzik a lemondást az OMMSZO-nak,

Amelyik intézmény vállalja a helyettesítést, annak egyből három szakterületről (stroke-ellátó neurológia, CT-készítő radiológia és intenzív terápia) kell erőforrásokat átcsoportosítani, ami egy beteg esetében is három kijelölt helyettesítésnek számít. Az újság névtelenül nyilatkozó forrásaitól úgy tudja, hogy a Honvédkórház egy év alatt ezer kijelölt helyettesítést végzett (vagyis mintegy háromszáz esetet vett át másoktól), és volt olyan kórház, amelyik évi 200 napot mondott le a baleseti ellátás területén. A nyilatkozók szerint nincs olyan nap a Honvédban, hogy valamelyik centrum ügyeletét ne kelljen helyettesíteni. 
A lap más helyről ennél is ijesztőbb véleményeket kapott: egy megszólaló szerint 
"egy súlyos buszbaleset vagy repülőgép-baleset Budapest teljes baleseti ellátását azonnal bedöntené."

Erről az állításról is megkérdezték az Állami Egészségügyi Ellátó Központot, de egyelőre nem kaptak választ. Az egészségügyi forrás hozzátette, a rendszer a napi alapforgalmat épp ki tudja szolgálni, de semmi tartalék nincs. Ha nagy baj lenne, végszükség esetén helikopterrel lehetne a sérülteket vidéki kórházakba szállítani, de minden szállítás időveszteség, azaz kockázat. A fővárosi baleseti ellátás részt vevő osztályairól egy másik informátor azt mondta, mind mentési, mind traumatológiai, mind intenzíves oldalról minden résztvevő osztálya a teljesítőképességének határán, de erejét megfeszítve dolgozik a betegek ellátásáért általában havi 220 óra felett, de nem ritka a havi közel 300 óra sem, hogy senki ne maradjon ellátatlanul.
Szerző
Frissítve: 2019.05.28. 17:48

Teljes sugárvédelmi ellenőrzést rendelt el a kórházakban az állami központ

Publikálás dátuma
2019.05.20. 12:36
Képünk illusztráció
Fotó: CHU NICE-GARO / PHANIE / AFP
Miután a Péterfy baleseti részlegén kitört a botrány, minden ólomköpenyt ellenőrizni fog a központi szerv.
Valamennyi intézményben soron kívüli sugárvédelmi felülvizsgálatot rendelt el az Állami Egészségügyi Ellátó Központ – értesült a Medical Online. Az egészségügyi lap szerint az ÁEEK , a fenntartása alatt álló intézménytől bekérte a szabályzatokat, a vonatkozó engedélyeket, és a védőfelszerelések meglétét és állapotát tartalmazó beszámolókat. A napokban  ugyanis nagy port kavart fel a 444.hu-n publikált blogbejegyzés, mely szerint  a Péterfy Sándor Utcai Kórház telephelyén, a Baleseti Központban (az egykori OBSI) dolgozó traumatológusok úgy vélik, áteresztik a röntgensugarakat az ólommellények, amelyeket a műtétek alatt készülő röntgenfelvételek elkészítésekor használnak. A dolgozók azt állítják, maguknak kellett megfelelő minőségű ólomkötényt vásárolni (ennek ára 60-80 ezer forint), mert folyamatos sugárzásveszélynek vannak kitéve, ami számos betegséget okoz, ám ennek ellenére nem kapnak dozimétert, nincs veszélyességi pótlékuk, sem munkaidő kedvezményük, ami pedig szerintük járna.
Mint a Népszava is megírta, az ügy nyomán kedden az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) munkatársai hatósági ellenőrzést tartanak az intézményben – értesült a Népszava, és egy nemzetközi szaktekintélynek számító sugárszakértővel is szerződést kötött a kórház. A Péterfyben egyébként azután lángolt fel a sugárzásvédelmi felszerelések körüli vita, hogy az intézmény idén is megszervezte az évente kötelező munkavédelmi tanfolyamot az érintett dolgozók számára.
Szerző