Palkovics feldarabolná az MTA-t,ezért elakadtak a tárgyalások

Publikálás dátuma
2018.09.11. 20:48
Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter
Fotó: Kállai Márton
Az ITM elképzeléseit nem tekinti tárgyalási alapnak, ezért az egyezkedést a kormánnyal folytatná az Akadémia. Még az évben összehívnak egy rendkívüli közgyűlést.
Közleményt tett közzé honlapján kedd este az MTA. A szöveg, amit az index.hu szúrt ki, lényegében azt fogalmazza meg, hogy
az Akadémia megszakítja az intézeteinek önállóságáról és finanszírozásáról zajló tárgyalásokat a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériummal.

"A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége az MTA kutatóintézet-hálózatának megcsonkítását vagy akár egyoldalú intézkedésekkel történő szervezeti átalakítását elfogadhatatlannak tartja. Az Elnökség döntött arról is, hogy rendkívüli közgyűlés összehívására még ebben az évben szükség lesz" – fogalmaz a közlemény.
Az egyeztetések a 2019-es költségvetésről szóló törvény július 20-ai parlamenti végszavazása után folytatódtak, érezhetően feszült hangulatban az MTA és az ITM között. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kérésére Lovász László, az MTA elnöke augusztus 23-án levélben foglalta össze az MTA javaslatait, többek között egy Kutatóhálózati Tudományos Tanács felállítását javasolva.
Az MTA elnökének levelét, az abban szereplő javaslatokat Palkovics szeptember 10-ig nem méltatta válaszra.

"Szeptember 10-én szóbeli egyeztetés zajlott Lovász László és Palkovics László között. Ezen a miniszter az MTA elnökének rendelkezésére bocsátott egy munkaanyagot azzal, hogy ezt az Elnökség tagjainak rendelkezésére bocsáthatja. A munkaanyagból egyértelműen kiderül, hogy ez nem a Kormány álláspontja" - fogalmaz a közlemény. A minisztérium a munkaanyag alapján alaposan megcsonkítaná az Akadémiát:
"kutatóintézet-hálózatából egyes kutatócsoportok vagy teljes intézetek egyetemi fenntartásba kerülnének. Más kutatóintézetek egy másik kutatóhálózathoz kerülnének, illetve megszűnnének. Az MTA fenntartásában maradó intézetek »konszolidáción és profiltisztításon« mennének át"

- részletezi a szöveg. Mindezt, vagyis az MTA "intézethálózatának integritásának megsértését" elfogadhatatlannak nevezte Lovász. Hétfői ülésen az MTA elnöksége az MTA és az ITM közötti tárgyalásokat elakadtnak tekintette, és úgy döntött, hogy az intézethálózat feldarabolását nem tekinti tárgyalási alapnak.
Szerző

Üzlettárs lett Ungár Péter és Mészáros Lőrinc

Publikálás dátuma
2018.09.11. 18:42

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Bevásárolta magát egy Mészáros-cég, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. Ungár vállalatába, a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-be.
5 milliárd 740 millió forint értékben vesz részesedést a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-ben (BIF) a Budapesti Értéktőzsde oldalán megjelent közlemény alapján.
Előbbi Mészáros Lőrinc, utóbbi Schmidt Mária és Ungár Péter érdekeltségébe tartozik. Ungárt korábban a 24.hu kérdezte arról, hogy mit tenne, ha Mészáros a tulajdonostársává lenne a BIF-ben. Az LMP-s politikus akkor arról beszélt, nem szeretné eladni tulajdonrészét, mivel az az öröksége. De - mint hozzátette - ha Mészáros beszállna a vállalkozásba,
"az egy másik helyzet lenne, akkor újragondolnám, amit most elmondtam".

Szerző

Két új nagykövet-jelöltet hallgatnak meg szerdán

Publikálás dátuma
2018.09.11. 18:31

Fotó: MOLNÁR ÁDÁM
Urkuti Györgyöt, valamint Diczházi Gábort nagykövet-jelöltet hallgatja meg szerdán az országgyűlés külügyi bizottsága – értesült a Népszava. Urkutit Helsinkibe küldik, ő korábban a Világgazdaság újságírója volt, majd a külügybe került, mint Magyarország EU-elnökségének kommunikációs felelőse. Urkuti dolgozott már Finnországban, helyettes nagykövetként. Emlékezetes kijelentést tett 2013-ban, akkor ugyanis úgy fogalmazott: „a finnországi média egyoldalú képet közvetít a magyarországi helyzetről, megelégedik az ellenzék véleményének közvetítésével, pedig a helyzet egyáltalán nem fekete-fehér, ahogy a finnországi újságírók állítják.” Diczházi Gábor Litvániában lesz nagykövet, ő korábban dolgozott az Információs Hivatal (IH) főosztályvezetőjeként is, amíg Szijjártó Péter külügyminiszter nem menesztette. Diczházit 2013. október 23. alkalmából Lázár János előterjesztésére nevezte ki tábornokká a köztársasági elnök. Az IH-nál a külföldön, illetve külföldi irányultsággal belföldön végzett hírszerzés irányítása volt a feladata. Emellett felügyelete alá tartozott a külföldi vonatkozású titkos és bizalmas információgyűjtés tudományos-technikai eszközökkel és módszerekkel.
Szerző
Témák
nagykövetek