Puzsér kiakadt: A Momentum mit keres a politikában ezek után?

Publikálás dátuma
2019.03.21. 14:15

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Minden ellenzéki párt beleállt Budapesten az előválasztásba, Puzsér Róbert ettől nem tűnik boldognak, és ellentmond egy héttel ezelőtti önmagának.
Indulatosan reagált Puzsér Róbert a Népszavának arra, hogy Donáth Anna, a Momentum alelnöke – lapunk korábbi információját megerősítve – bejelentette: pártja beáll az előválasztás győztese mögé. Az LMP és a Jobbik favoritja tőlünk értesült a hírről. – Mit gondolnak ezek valójában? Mi szükség van Momentumra Magyarországon? Az előválasztást nélkülük is megrendezik, és az a személy indul Tarlós István ellen, aki megnyeri a folyamatot - fogalmazott keresetlenül a médiaszemélyiség. Puzsér feltette továbbá azt a kérdést is: „A Momentum mit keres a politikában ezek után?” Semmilyen dilemmában nem hajlandóak dönteni, és még „ők akarnak várost, vagy országot vezetni!?" – háborgott. Arra a kérdésünkre, hogy ezek után örömmel fogadná-e, ha a Momentum támogatná, azt mondta: egyértelműen nem. "– Ha Fekete Pákó nyeri az előválasztást, akkor mögé állnának be? Viccnek is rossz ez a Momentum, ők tényleg egy párt?" A múlt héten Puzsér Róbert – miután az LMP után a Jobbik is bejelentette, hogy őt támogatja –, még azt mondta: várja, hogy a Momentum „megforduljon a kárhozat útján”, továbbra is ott egy szék az asztalnál részükre. 
Puzsér Róbert cikkünk megjelenése után arra kérte lapunkat, hogy pontosítsuk álláspontját. Puzsér ugyanis állítása szerint nem mondott ellent önmagának, továbbra is várja, hogy támogassa őt a Momentum, „de ne a győztes mellé álljanak, hanem érték és programalapon válasszanak köztem vagy Karácsony Gergely közül”.

Karácsony külön örül a lakhatásnak

Örülök, hogy a Momentum is támogatja az előválasztást, így hozzájárulnak ők is az ellenzéki egységhez Budapesten – nyilatkozta lapunknak Karácsony Gergely. A baloldal közös főpolgármester-jelöltje amiatt külön boldog, hogy a Momentum fővárosi programjában kiemelt szerepet kapott a lakhatás. – Az én tíz pontos programomban két rész csak ezzel foglalkozik, szerintem is ez az egyik legnagyobb problémája Budapestnek. Remélem közösen fogunk küzdeni ellene – szögezte le Zugló polgármestere.

Szerző
Frissítve: 2019.03.21. 17:42

Szinte üldözik a Mészáros-gyerekeket a felcsúti iskolatenderrel

Publikálás dátuma
2019.03.21. 13:59
Mészáros Lőrinc és Mészárosné Kelemen Beatrix A parlamentben. Mára gyerekeik is megállnak saját lábukon
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Tervek készülnek tervek alapján, minderre viszont viszont 232,5 millió forintot kap a Fejér Mérnökiroda.
Impozáns összegű pályázati megbízással kínálja meg a Nemzeti Sportközpontok a FEJÉR Tervező és Mérnökiroda Kft-t., melyben a Mészáros-gyerekekhez tartozó Fejér BÁL Zrt. a tulajdonos - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből, vagyis a TED-ből.

Terveket terveznek, terv szerint

A felcsúti bejegyzésű, 2017 tavaszán alapított céget közzététel nélkül, tárgyalásos úton bízzák meg azzal, hogy felülvizsgálja a Felcsútra tervezett új Endresz György Általános Iskola tervdokumentációját, kivitelezési tervvé alakítsa a projektet, és elkészítse a hozzá tartozó költségvetéseket is. (Felcsúton már 2005 óta létezik iskola azonos néven, igaz, jelenleg egy szerényebb épületet használ.)
Tervek készülnek tehát tervek alapján, minderre viszont viszont 232,5 millió forintot kap a Fejér Mérnökiroda.

Ennyiből kevésbé szerencsés (értsd: miniszterelnököt nem kitermelő) falvakban komplett tornacsarnokok, tantermek is épülnének, és nem csak a tervezőasztalon.

A cég, amit nem lehet megkerülni

Nem csak az összeg nagysága kiugró, a tender előélete is érdekes, az mfor.hu cikke a NER bájos abszurditására is rámutat. Kiderül, hogy Mészáros-család érdekeltségébe tartozó mérnökirodát már 2018-ban megbízták a tervezési feladatával, méghozzá – a kizárólagos jogok vcdelmére hivatkozva  –egyedüli szervezetként.
A közbeszerzés azonban eredménytelenül zárult, mivel a FEJÉR Tervező és Mérnökiroda Kft.
egyszerűen nem tett végleges ajánlatot a Nemzeti Sportközpontok tenderén.

A megbízónak nem volt választása, minden út Felcsútra vezetett: újra megkeresték a mérnökirodát, és másodjára már minden rendben ment, március 14-én már el is dőlt, hogy a Mészáros-család érdekeltsége kapja a munkát. A szerződést március 29-én kötik meg a felek, de a közbeszerzési törvény előírja, hogy erről már 10 nappal korábban tájékoztatni kell a közvéleményt – így tudhatunk mi is a megállapodásról.
A Nemzeti Sportközpontok a jelek szerint időközben alkalmazkodott a mérnökiroda szerénységéhez: a kormány korábban 304 millió forintot adott volna a beruházásra, de a felcsúti cég akkor is beérte 232,5 millióval. A pályázatot ismét kiíró NSK másodjára már csak 239, 5 millió forintra becsülte a munka értékét, a mérnökiroda pedig ragaszkodott a korábban megadott árhoz. Ez nem jelenti, hogy Mészáros Lőrinc gyerekei koldusbotra jutnak, hiszen a Fejér Bál a tervezettnél 3,3 milliárd forinttal drágábban dolgozhat Érden.
Szerző
Frissítve: 2019.03.21. 17:53
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár

Igazi ritkaságok bukkantak elő: a Tanácsköztársaságot dokumentáló fotók eddig az OSZK archívumában lapultak

Az Országos Széchenyi Könyvtár eltűntnek hitt fotóiból mutatunk néhányat, melyek az első világháborús gyűjtemény részei. A digitalizálás alatt álló fotók most láthatók először.

Tanácsköztársasági plakátokkal két sorban teleragasztott fal, bal oldalon térdnadrágos fiatal fiú áll
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár
Utcán zenekar játszik, háttérben Kun Vágó Laktanya és Lenin felirat egy házon
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár
Der 1. Rote Kommunistische Mai in Budapest. Strassen-Dekorationen beim Westbahnhofe
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár
Feldíszített katonai autók átvonulnak Kassán
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár
Mezőn pihenő katonák és gépfegyverrel felszerelt lovak, háttérben víztorony
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár
Munkásgyűlés egy gyárépület udvarán
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár
Egy kis társasjáték a déli pihenő alatt a tiszai fronton
Fotó: Kaulich Rudolf / Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár
Győzelmi hírek a Vörös Hadseregről
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár
A Margitsziget ünnepélyes átadása a proletároknak. A szónok átadja a szigetet a népnek
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár
Telefonhuzal vizsgálat a demarkatios vonal mentén
Fotó: Harsányi Gyula / Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár
Katonai felvonulás az Andrássy úton. Az előtérben egy huszár-mentés férfi
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár
Felvonulás a budapesti Alkotmány utcában és gyülekező emberek a Parlament előtt
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár