Előző
Következő
új cikk

Szép szó

Horváth Gábor: Egyszezonos lángossütő

Félnek az urak, és bármi lesz az eredmény április 8-án, már az is jó, ha később emlékeznek erre a félelemre. Az emberek ugyanis szeretik érezni és éreztetni a hatalmukat.

András Csaba: Politikai képzelet és populáris kultúra

A fogalomhoz kapcsolódó tételmondat, melyet a kötet kapcsán rendszeresen emlegetni szoktak, így hangzik: "könnyebb elképzelni a világvégét, mint a kapitalizmus végét".

Sebes György: plakátok, üzenetek, hírek

Idén is úgy kellett ünnepelni az 1848-49-es forradalom évfordulóját, hogy a hatalom nem engedte kiplakátolni a márciusi ifjak 12 pontját.

Kácsor Zsolt: Védett úton közlekedik emberünk

Azt mondják, választás lesz Magyarországon, de én ezen csak röhögök. Te hallottál már olyan maffiafőnökről, akit szavazással váltottak le?

Chladek Tibor: A magyar termőföld jövőjéről (az 1945-ös földreform tükrében)

A gépesített nagybirtokok nem igényelnek jelentős munkaerőt: a Horthy-korszakhoz képest a különbség csak annyi, hogy a „földnélküliek” helyzete még reménytelenebbé vált, a kistelepülésen élő szegényekre már napszámosként, zsellérként sincsen szükség.

Bóta Gábor: Igény a katonás drillre

Már nincsenek megjegyzések, gúnyolódások, összenézések és kacsintások. Rend van, nagy-nagy rend, és apelláta nélküli fegyelem, nagyobb, mint amilyen valaha is volt.

Hegyi Iván: Forrón a kályhát

A tíztagú zsűri helyett az előválogatást a mindig gondos Táncdal- és sanzonbizottság (a Sáncdalbizottság) végezte.

Marosán György: A demokrácia három sírásója

A rendeltetésszerű működésben zavarok keletkeznek, a hatalommegosztás gyengül, a fékek elromlanak.

Lengyel András: A "sztár" és a "celeb" szociológiájához

Karády Katalin hangja és "üzenete" például maga volt a közös legitim mítosz, amely az élet realitásai fölé ideiglenesen egy virtuális valóságot épített föl, amelyben, önáltató módon ugyan, de a csillag személyes varázsa révén, hinni lehetett...

Friss Róbert: Kofaország és az ordító egér

Ünnepelnénk most is tiszta szívvel a 170. évfordulót, ha a kollektív emlékezetbe fagyott relikviákon túl volna mit. De nincs.

Mikecz Dániel: Mozgalmi sikerek és kudarcok

A súlyukat vesztett ellenzéki pártok mellett a feltűnt mozgalmak, tüntető csoportok, mint pót-pártok a politikai cselekvés megvalósítói funkcionáltak az ellenzéki közvélemény számára.

Kácsor Zsolt: Szemüktől a levegő fekete

"A Hódmezővásárhely óta föllelkesült magyar ellenzéknek föl kell készülnie a legrosszabbra: még a végén győzni fog."

Sándor Iván: Az utolsó utáni pillanatban

Nagy a felelőssége annak a demokratának, aki nem keresi a másik demokrata kezét. Aki nem 2018 áprilisára, hanem 2022-re gondol.

Bihari Tamás: Pléhkokárda

Sosem felejtem el azt a szorongató érzést, a gyomorremegést, amit átéltünk.

Vas András: A kimaradt versszaktól a hámozatlan kiviig

- Képzeld, milyen képeket posztolna Petőfi az Instán! – nevette el magát Hanga, majd hozzátette, egy szelfit azért biztos megcsinálna a költővel…