2018.11.17

Jó egy esztendeje már, hogy október 23-án a Terror Háza előtt tartott akkori beszédében Orbán Viktor kormányfő tudatta országgal-világgal, hogy Brüsszel úgymond a spekulánsok foglya lett.

2018.11.15

Ki gondolta volna, hogy a köztulajdonban lévő gazdasági társaságok korrupciós veszélyeztetettsége attól függ, hogy mekkora a méretük és milyen gyakorisággal vesznek részt különböző közbeszerzési pályázatokon?  Erre a következtetésre jutott az Állami Számvevőszék egyik magas rangú tisztviselője, s állítását aligha lehet cáfolni, hiszen több évtizedes tapasztalatot szerzett a közpénzekkel, illetve az állami és önkormányzati vagyonnal gazdálkodók ellenőrzésében.

Meglepetés az öt százalék, de mégsem mi vagyunk az Unió motorjai

A régió országai a harmadik negyedévben rég nem látott mértékben növekedtek, de mégsem mi vagyunk az Unió motorjai.

2018.11.13

Gyengélkedni látszik a honi autógyártás

Befékezett a magyar ipar, ez derül ki a KSH szeptemberi adataiból. Megjegyzendő, ez nem unikális jelenség, követtük a régiós országok - különös tekintettel Németországra - gazdasági teljesítményének lelassulását

2018.11.10

Egy magára akár csak egy kicsit is adó ország kormánya számára nem közömbös, hogy gazdasági döntéseit a nemzetközi közvélemény hitelesnek fogadja-e el; még abban az esetben sem, ha intézkedései odahaza folyamatosan a bírálatok kereszttüzébe kerülnek.

2018.11.09

Orbán: Kína és Közép-kelet Európa egy egység, Eurázsiát építünk. És lesz válság is

Jegybank-elnökök gyűrűjében tett hitet Kína mellett Orbán Viktor és Matolcsy György, és sok jüankötvényt ígértek.

Vállalatvezetők a Brexit ellen

Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból veszteséget hoz minden oldalnak. Az évek helyett hónapok alatt kidolgozott megállapodások miatt számos kérdés megválaszolatlan marad.

Újabb adóreformot sürget a jegybank

Az MNB keresi a magyar gazdaság dinamizálásának eszközeit, és sürgeti az adórendszer átalakítását.

2018.11.07
Bonta Miklós

A mi kis robogónk

Mi, a V4-ek polgárai nyugodtan büszkék lehetünk a gazdasági teljesítményünkre.

2018.11.06

Nem csobbanhat a Balatonba, de mehet sokat stadionba

Adómentes jegyvásárlással továbbra is támogatná a stadionok fenntartását, és a korábbiaknál többet adna kulturális belépőkre a parlament gazdasági bizottságának kormánypárti többsége.

Még Kína is olcsónak tartja a magyar munkaerőt, az áruinkból viszont nem kér

Az a helyzet, hogy hiába vezet elő Orbán győzelmi jelentést, egyoldalúak a kínai-magyar kapcsolatok, és persze, hogy a keleti birodalom javára.

2018.11.05

Túl a csúcson a növekedés

Bár még jövőre is meghaladja a gazdasági növekedés átlagos üteme a három százalékot, az már bizonyos, hogy a csúcson túl vagyunk.

2018.11.03
Bonta Miklós

Memento mori?

A legvégén nem az fog számítani, hogy mennyi év volt az életedben, hanem hogy mennyi élet volt éveidben - vélekedett Abraham Lincoln, az Egyesült Államok 16. elnöke

2018.10.30

Nem hátrál a kabinet: magas marad az adóék

A kormány semmilyen hajlandóságot nem mutat a 27 százalékos áfa csökkentésére, sőt az Európai Parlament javaslatát beavatkozásnak tekinti.

2018.10.26

Vajon hányan tudják az érintetteken és közvetlen családtagjaikon kívül, hogy ha valaki jövőre öregségi nyugdíjba akar menni, akkor már 64 éves koráig kell dolgoznia? Vagyis 2019-ben az 1955-ben születettek kerülnek majd sorra.

2018.10.24

Eszük ágában sincs kurtítani a szegények adóját

Adóemelést nem tervez jövőre a kormány, igaz, hogy a 27 százalékos áfakulcs 25 százalékra történő mérséklését sem, pedig az Európai Parlament azt javasolta.

Bonta Miklós

A névtelen gazdag

A NER-uralom kezdete óta gyötört a kíváncsiság: ha majd egyszer Mészáros Lőrinc bekerül a 100 leggazdagabb magyar tevékenységét rangsorba állító kiadványba - kétségem sem volt afelől, hogy ez előbb-utóbb megtörténik -, akkor miképpen vázolják fel az 52 éves férfiú életútját? Kizárható volt, hogy, örökölt vagyonával, netán jól hasznosítható eljárásaival indokolják sikereit.

2018.10.20
Bonta Miklós

Brókerbotrány

A rendszerváltást követően nemcsak a tulajdonviszonyok változtak meg gyökeresen, hanem a gazdasági bűncselekmények súlyossága is.

2018.10.18
Bonta Miklós

Megállítottak

A magyar kormány kétes értékű sikert ért el.

2018.10.17

Hiába a sikerpropaganda - Még mindig az Unió sereghajtói között vagyunk

Látszólag 12 helyet javítottunk a versenyképességi rangsorban, valójában most is Unió sereghajtói között foglalunk helyett.

Bonta Miklós

Családok éve

A kormány rövid úton kivégezte a lakástakarékpénztári konstrukciót.

Brüsszelnek elege lett, ez a figyelmeztetés fájni fog a kormánynak

Brüsszel felfüggesztette három támogatási alap számláinak kifizetését, mert korrupciót, visszaélést sejtenek. Nagyon sok pénzről van szó, már a költségvetés egyensúlya is vszélyben van.

2018.10.16

A nyugdíjpénztárak piacára is beléphet a magyar állam

Barcza György csöpögtette el információkat arról, hogy állami eszközökkel pörgetnék fel a nyugdíjcélú megtakarításokat.

2018.10.15

Moderált gazdasági válság - feltehetően így fogják hívni az előttünk lévő időszakot, de persze akkor se esnék kétségbe, ha nem.

2018.10.13

Újabb válság közeleg? Egy minipánik tanulságai

Sokasodnak az aggodalmak a világgazdaságban, és ez már a magyar államkötvények hozamán is látszik.

2018.10.10

Elszabadultak a zöldségárak és a tűzifa is egyre többe kerül

Felgyorsult szeptemberben az infláció, öt éve nem volt arra példa, hogy átlagosan 3,6 százalékot elérjen az évesített pénzromlás mértéke.

Csak óvatosan! Mindennapos fenyegetés a netes adathalászat

Szinte folyamatosan kapnak megtévesztő, fizetésre, vagy adataik átadására késztető leveleket, üzeneteket a bankok, biztosítók, vagy közüzemek ügyfelei. Sokan bedőlnek és fizetnek

2018.10.09

Az állam fizet, a fideszes üzleti körök nyernek

Különböző nagy értékű ingatlanok, kastélyok, lakóépületek, paloták állami tulajdonba vétele, majd a miniszterelnökhöz közelálló körök számára történő továbbadása 2010 óta általánossá vált.

Bonta Miklós

Változó klíma

Hosszú-hosszú évekig foglalkoztatott, hogy végzős egyetemistaként jól döntöttem-e akkor, amikor visszautasítottam növényföldrajz professzorom ajánlatát, amely egy ötesztendős, fekete-afrikai országban elvégzendő munkára vonatkozott.

Némi készpénzért és hatalomért rontja az országot a kormány

Hatékonyabban kell felhasználni a brüsszeli támogatásokat a jövőben, most e tekintetben régiós utolsók vagyunk.

2018.10.08
Bonta Miklós

Éljünk drágán!

Nem kevés rosszindulat szükséges ahhoz, hogy ne vegyük észre: a magyar adópolitika igenis fejlődik.

2018.10.05

Kell-e nekünk a rekordmagas áfa?

Nem nyerte el a magyar kormány tetszését az Európai Parlament által javasolt 25 százalékos áfa-plafon, pedig a fogyasztói árak mérséklődhetnének.

Jó nyugdíjas holtáig robotol - ha a kormányon múlik

Félmilliós munkaerő-tartalékot orront a pénzügyminiszter, idősekre és közmunkásokra alapozna.

2018.10.02

Amikor egy kormány felelősségteljesnek minősíti a saját gazdálkodását - ez történt a 2017-es költségvetés zárszámadásáról szóló javaslat esetében -, akkor önelégültségüket rendszerint pozitív (vagy annak tűnő) adatokkal támasztják alá.

2018.09.29

Állampapírba terelné az emberek dugipénzét az MNB

A lakosság kiemelkedően nagy összeget tart készpénzben, amit a jegybank inkább államkötvényekben látna szívesen – megkerülve a kereskedelmi bankokat is.

2018.09.21

Miközben a hazai politikai osztály azzal foglalatoskodik, hogy a Sargentini-határozat kétharmada valóban annyi-e, s majdan a hetes cikkely ellen vajon vétót emel-e majdan az akkori uniós tagállamok egyike vagy másika, addig az Európai Bizottság illetékesei mit sem törődnek a találgatásokkal.

2018.09.10
Bonta Miklós

Bankunió

Emberemlékezet óta nem volt arra példa, hogy az Orbán-kormány ne Brüsszel megállítására fente volna a fogát, s ne zengedezett volna örömódát akkor, ha valamilyen uniós döntést sikerrel megfúrt.

2018.09.05

Lendületben a gazdaság, de mostantól fékezés jön

Várhatóan hosszú ideig elbúcsúzhatunk az 5 százalékot közelítő növekedési ütemtől, trendszerű lassulás jön.

Még a távoli Argentína is a mélybe rántja a forintot

A feltörekvő piacok bármelyikén bekövetkező krízisre a forint jelentős gyengüléssel reagál. Most Argentínában mennek rosszul a dolgok.

„A szép csodáktól, az illúzióktól ne várj megoldást!” – énekli Evita (María Eva Duarte de Perón), az egykori elnökfeleség a róla szóló musical Argentína-dalában.