2019.03.18
Bonta Miklós

A Dél keresztje

Áramtermelő generátorok hangja töri át a dél-afrikai főváros, Pretoria esti csendjét. Aki megteheti, így védi ki a tervezett áramszünet okozta kellemetlenségeket

2019.03.13

Bedőlés szélén Matolcsy egykori zsebbankja

A jegybankelnök unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltségébe tartozó NHB Bank a tönk szélére jutott. A kisbanknak olyan szerepet szántak, amely meghaladta a lehetőségeit.

Eltűntek a Quaestor-pénzek

2015 óta érdemi előrehaladás nem történt a csődbe jutott értékpapírcégek ügyfeleinek kártalanításában. A vagyon jó részének időközben "nyoma veszett".

Bonta Miklós

Quaestorok országa

Ma már a múlt ködébe vész, hogy a Quaestor cég tulajdonosai miért éppen ezt a latin eredetű nevet választották a vállalkozásuknak.

2019.03.11

A négy hét múlva esedékes izraeli előrehozott parlamenti választásokat megelőzően már az is kétséges, mi lesz a pénzügyi visszaélései miatt a vádemelés küszöbére került Benjamin Netanjahu miniszterelnök sorsa.

2019.03.09
Bonta Miklós

Dráguló életünk

Jócskán elszaladtak az árak. Az emelkedés üteme az istennek sem akar alkalmazkodni az infláció kézben tartására szerződött jegybank prognózisához

2019.03.08

Autóhitelesek reménye

Árfolyam Első fokon pert vesztett - nem jogerősen - az egyik autóhitelezéssel foglalkozó pénzintézet devizás ügyfelével szemben, mert nem volt megfelelő a tájékoztatás.

2019.03.07

Ez lehet az autóhitelesek reménye a devizaperekben

Első fokon pert vesztett - nem jogerősen - az egyik autóhitelezéssel foglalkozó pénzintézet devizás ügyfelével szemben, mert nem volt megfelelő a tájékoztatás.

2019.03.05

Állampapírba tereli a megtakarításokat a jegybank

A jegybank - 12 fejezetre osztható - versenyképességi programja ugyanolyan vízió, amelyet másutt a kormányok alkotnak meg, de minálunk a gazdaságstratégia centruma 2010 óta mindig ott található, ahol Matolcsy György az első számú vezető.

2019.02.27
Bonta Miklós

Matolcsy, a régi

Januárban a bíróság jogerős ítéletével jóváhagyta Bárándy Gergely (védője: Schiffer András) kijelentésének valóságtartalmát, miszerint az egykori szocialista képviselő a tényekből okszerűen vonta le azt a következtetését, hogy Matolcsy György jegybankelnök ellopta a közpénzt.

2019.02.21
Bonta Miklós

Hitelcsapda

Soha ilyen lehetőség előtt nem álltak a magyarországi devizahitelkárosultak! Végre megszületett a várva várt uniós döntés a magyar devizahitelesekről.

Így köt biztosítást a magyar: fontosabb a lakásunk, mint az életünk

A válság előtti szinten a biztosítók díjbevétele. A lakosság reáljövedelme megnőtt, ennek egyik haszonélvezője a biztosítási piac lett - mondta Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke.

2019.02.19

Érvényesek a devizaszerződések, újabb perek jöhetnek

Egy egyedi ügyben a bírói felülvizsgálati fórum olyan döntést hozott, hogy a bankok által megkötött devizahitelszerződések nem semmisek. Újabb perek várhatók az alsóbb rendű bíróságokon.

2019.02.18

Lakástakarék: éledezik a piac

A jól bevált lakástakarékpénztári (ltp) rendszer kivéreztetése után az érdekelt társaságok életjelet adnak magukról.

Bonta Miklós

Dongóország

Magyarország továbbra sem alacsony államadósságát kedvezőbb osztályba sorolta a Standard & Poors (S&P) hitelminősítő.

2019.02.16

Egyelőre szilárd a reptéri privatizációs szerződés

A kormány nem reagált lapunk arra vonatkozó kérdéseire, miszerint valóban felülvizsgálják-e a Budapest Airport (BA) privatizációs szerződését.

Felminősítette az S&P Magyarország államadósságát

Egy fokozattal feljebb, „BBB/A-2”-re javította - magyar idő szerint péntek éjjel Londonban - a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását a Standard & Poor's (S&P) nemzetközi hitelminősítő.

2019.02.15
Bonta Miklós

Ötödik sebesség

Látszólag kettészakadt Európa.

2019.02.12

A Huawei növekszik és fejleszt Magyarországon

A Huawei Technologies Hungary (HTH) idén is növekedésre számít, és tovább fejleszti Kínán kívüli legnagyobb, tíz éve alapított magyarországi gyártó- és logisztikai központját - tudtuk meg a társaságtól.

2019.02.11
Bonta Miklós

Isten kezében

Látszólag két világ létezik 2019 Magyarországán, melyeket - képletesen is - gondosan kifeszített fekete lepel választ el egymástól.

2019.02.09

Újra mentik az adósokat - 300 ezer egykori devizahitelt kell átalakítani

Rögzítené a forintosított hitelek kamatát a MNB és a bankszövetség. A szocialisták az adósok védelmében az EBRD-megállapodás felmondását javasolják.

2019.02.06

Nincs jóléti fordulat

AKCIÓTERV A gazdaság növekedése lassulni fog, és a kormány erre hivatkozva gazdaságvédelmi programmal áll elő, ami féligazságok gyűjteménye lehet.

Varga Mihály rutinos nyilatkozó. Pénzügyminiszterként nem hagy kétséget afelől, hogy a gazdaság állapotával kapcsolatos kijelentéseinek igazságtartalmáról meg van győződve

Ezzel indokolhatja a kormány a bérek és a nyugdíjak emelkedésének elmaradását

A gazdaság növekedése lassul, a kormány erre hivatkozva gazdaságvédelmi programmal áll elő - és megeshet, hogy féligazságok gyűjteményét teszi le az asztalra.

2019.02.04

Előttem az utódom

GENERÁCIÓVÁLTÁS Hamarosan válaszút elé kerül sok családi vállalkozások. A cégvezetők igyekeznek késleltetni az utódlást, különösen, ha a gyermekek nem érdeklődnek az alapítók értékeinek továbbvitele iránt.

Bonta Miklós

Széthullóban

Két évvel ezelőtti, 88 éves korában bekövetkezett haláláig élt Magyarországon egy - az egyszerűség kedvéért maradjunk annyiban: - üzletember, akinek vagyonát kétmilliárd forintra becsülték.

Előttem az utódom - komoly kihívásokkal küzdenek a kis- és középvállalkozások

Hamarosan válaszút elé kerül sok családi vállalkozás. A cégvezetők igyekeznek késleltetni az utódlást, különösen, ha a gyermekek nem érdeklődnek az alapítók értékeinek továbbvitele iránt.

2019.02.01

Jó teljesítmény sok hibával

REFORMHIÁNY A gazdaság lassul, a nyugdíjrendszer nem fenntartható, a közfoglalkoztatás felesleges - állapította meg idei országjelentésében az OECD.

2019.01.31

Jó, de mégsem elég jó a magyar gazdaság

A gazdaság lassul, a nyugdíjrendszer nem fenntartható, a közfoglalkoztatás felesleges - állapította meg idei országjelentésében az OECD.

Manapság a történelmi jelző erősen inflálódik, az emberek - elsősorban a politikusok - nyakra-főre használják.

2019.01.25

Ismét az arany lehet a sláger

Az állampapír tekinthető jelenleg a legkevésbé kockázatos befektetési célpontnak, de az ingatlanok is tisztes hozamot hoznak.

A magyarországi rendszerváltástól (is) sokan várták, hogy a gazdasági és politikai működésmód megváltozása alacsony jövedelmi egyenlőtlenségekkel jellemzett, de a lelassult mobilitású társadalmat úgy rázza fel és alakítja át, hogy közben a lojalitás helyett az érdem és a teljesítmény veszi át az előrejutásban a meghatározó szerepet.

2019.01.22
Bonta Miklós

Magasabb hőfokon

Szinte észrevétlenül korszakhatárhoz érkezhetnek a magyarországi bérkövetelések, ha a győri autóipari alkalmazottak sztrájkharca eredményes lesz - amit egyébként nem lehet kizárni.

2019.01.21

Tőkepótló hitel forintban, euróban

A vállalkozások jelentős része hagyományos finanszírozási konstrukcióval nem képes olyan léptékű beruházások, akvizíciók megvalósítására, amelyek jelentősen növelnék a társaság versenyképességét.

Bonta Miklós

A cihák kora

A bankok ismét trükköznek, innovációs hajlamuk nem ismer határt. Az ügyfeleik megkárosítására tett lépéseik olyan kifinomultak, hogy látszólag szót sem érdemelnek

2019.01.17

Kisbefektetőket vár a pesti tőzsde

Folyamatosan nő a lakossági tőzsdei tranzakciók száma hazánkban, mégis csupán a lakosság 2 százalékának van tőzsdei részvénye.

2019.01.16
Bonta Miklós

Drága hazánk

Nekünk olyan ügyes kormányunk van, amely hajszálpontosan megsaccolta, hogy a tavalyi infláció 2,7 százalékos lesz - és lám, jóslata be is vált.

2019.01.15

Tovább drágul az élet idén

Az üzemanyagárak mérséklődése segített abban, hogy 3 százalék alatt maradt a múlt évi infláció. Az élelmiszerek viszont töretlenül drágultak.

2019.01.14

Nehéz időszak előtt a kis cégek

A több százezer kkv még mindig a felzárkózásuk elmaradásával küzd, a recesszió közeli uniós gazdaság súlyosbíthatja helyzetüket.

2019.01.12
Bonta Miklós

Önök kérték?

Hosszas kutatómunkát követelt, míg kiderült, hogy a rabszolgatörvényt kik is kérték.