2018.09.10
Bonta Miklós

Bankunió

Emberemlékezet óta nem volt arra példa, hogy az Orbán-kormány ne Brüsszel megállítására fente volna a fogát, s ne zengedezett volna örömódát akkor, ha valamilyen uniós döntést sikerrel megfúrt.

2018.09.05

Lendületben a gazdaság, de mostantól fékezés jön

Várhatóan hosszú ideig elbúcsúzhatunk az 5 százalékot közelítő növekedési ütemtől, trendszerű lassulás jön.

Még a távoli Argentína is a mélybe rántja a forintot

A feltörekvő piacok bármelyikén bekövetkező krízisre a forint jelentős gyengüléssel reagál. Most Argentínában mennek rosszul a dolgok.

„A szép csodáktól, az illúzióktól ne várj megoldást!” – énekli Evita (María Eva Duarte de Perón), az egykori elnökfeleség a róla szóló musical Argentína-dalában.

2018.09.03

Korántsem egységesek a kis- és közepes vállalkozások abban, hogy exportképesek legyenek, horribile dictu külhonban képviseleti irodát működtessenek, leánycéget alapítsanak, vagy piaci ismeretekkel rendelkező ügynököket alkalmazzanak.

2018.09.01

Fitch: Elmaradt a magyar adósság felminősítése

Az S&P utána Fitch is változatlanul hagyta a magyar adósság értékelését. Arra figyelmeztetnek, hogy a magyar költségvetés ellene megy a világgazdaság tendenciáinak.

2018.08.31

Ha a magyar cégeken múlik, bármikor megdőlhet a gazdaság

A magyar külkereskedelem 2018 júniusában is jól teljesített, a KSH legfrissebb adatai szerint a kivitel volumene 8,9, a behozatalé 6,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Nem spórol az állam, ha önmagára kell költenie

Továbbra is kétszámjegyű az beruházások növekedése, de jövőre már lassulás jöhet. Az egészségügy továbbra is mostohagyerek.

Bonta Miklós

(Meg)fizetnek

Az állam pénznyelő automataként finanszírozta saját működését, és hozzásegítette klientúráját, hogy gyarapodjon.

2018.08.29
Bonta Miklós

Ellenszélben

Rossz napok járnak a nyugdíj-megtakarítókra, mert az első félévi hozamok nem sok örömre adtak okot.

2018.08.28

Bagóért adják át a rossz hiteleket - csak az ügyfelek szívják meg

A hitel 5 és 50 százalék közötti összegéért adják el a berogyott kölcsönöket a bankok. Persze szigorúan csak a követeléskezelőknek, holott ennyiért az ügyfelek is kiváltanák rossz hitelüket. De nekik coki.

2018.08.27

Mészáros igazából átvette az MKB-t

Papíron Mészáros Lőrinc csak az MKB kisebbik részét birtokolja, de a jelek szerint számíthat arra, az egyelőre ismeretlen új tulajdonosra, akinek egy alapos részvény-kavarás után úgy adta el a pénzintézet tíz százalékát, hogy érdemben nem lett kevesebb papírja.

Jó lett a sólet

A zsidók ősi eledelét, amelyről az egykor Bécsben élt Yitzhak rabbi már 1180-ban említést tett, bárki megízlelhette a Kazinczy utcában, ahol negyedik alkalommal rendezték meg a nyár végi Sóletfesztivált.

2018.08.25
Bonta Miklós

Családban marad

Vajon mi a közös az itt felsorolt férfiúkban: Jared Kushner, Berat Albayrak és Tiborcz István? Valamennyien országuk első számú vezetőjének leányát vették feleségül, és képességüktől, előéletüktől függetlenül jól fizető hozományt is kaptak.

2018.08.23

Kilakoltatás - Paktum védi a bankokat

Új banki elszámoltatást, a végrehajtások felfüggesztését, a kormány-EBRD-paktum felbontását sürgetik a szocialisták.

Bonta Miklós

Kamatjátszma

Több mint két esztendeje történt, 2016 májusát írtuk, amikor a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szokásos havi gyorsjelentésében arról adott hírt, hogy az élet az azt megelőző egy esztendőben mindössze 0,2 százalékkal drágult.

2018.08.22
Bonta Miklós

Kegyes aszály

A magyar gazdaságról nem egyszer leírtuk - legutóbb a kormány és a pénzvilág által oly nagyon várt felminősítés elmaradása kapcsán -: sérülékenyek vagyunk.

2018.08.21

Beragadt a kamat

A jegybank továbbra is ragaszkodik a 0,9 százalékos alapkamathoz, miközben az infláció már 3 százalék felett jár.

Maradt az alapkamat

Kamatdöntő ülést tartott ma a monetáris tanács, az elemzők arra számításának megfelelően nem változott a 0,90 százalékos alapkamat, amely 2016. óta érvényes.

A pezsgőbontásra még legalább félévet várni kell, de kellő józansággal nézve az egy esztendős időtáv látszik valószínűbbnek: a magyar jegybank által annyira óhajtott felminősítésünk ugyanis ezúttal is elmaradt.

2018.08.18
Bonta Miklós

Ígéret, közöny

Amióta a horvát bíróság a devizahitelesek szerződéskötéskori árfolyama mellett tette le a voksot, a hazai adósok reménykednek.

2018.08.17

Kudarcos próbálkozás az adósmentésre

A kormánypártok bojkottja miatt elmaradt a végrehajtások felfüggesztéséről, az ápolási díjról szóló parlamenti vita.

2018.08.15
Bonta Miklós

Lázár hiánya

A GDP növekedési ütemében már jók vagyunk, megelőztük Európát is, ami nem kis teljesítmény: a magyar gazdaság kétszer olyan gyorsan bővült, mint az Unió átlaga, beleértve Németországot is.

Csúcsra ért a növekedés - Innen már csak lejtmenet jöhet

A második negyedévben a fogyasztás, a turizmus, a beruházások és az uniós támogatások húzták a gazdaságot. Valószínűleg ezzel felértünk a tetőpontra.

2018.08.14
Bonta Miklós

A török áfium

Devizakrízis kopogtat a feltörekvő országok kapuin, s nem csak ott.

2018.08.10

Rossz napja van a forintnak

Negatív magyar rekordot adott át a múltnak a török líra.

Zuhanórepülésre váltott a török líra

Pánik tört ki pénteken a világ valamennyi pénzügyi központjában, a "bűnös" pedig nem volt más, mint a török líra, amelynek árfolyama szinte megállíthatatlanul zuhanni kezdett a vezető devizákkal szemben.

A felpörgő fogyasztás megeszi a magyar gazdaság legnagyobb előnyét

Bár júniusban váratlanul kilőtt a magyar kivitel, az utóbbi hónapokban az import növekedése inkább meghaladta az exportét. Az év egészében pozitív lehet az egyenleg, de csökken az úgynevezett külkereskedelmi aktívum.

2018.08.09

Magyarországon ma 16 forinttal többet kell fizetni a benzin literjéért, mint januárban.

2018.08.08

Robbant az infláció

A fogyasztói árindex júliusban 3,4 százalékkal emelkedett. Ezúttal az üzemanyagok és a dohányáruk áremelkedése volt kiemelkedő.

2018.08.03
Bonta Miklós

Szárnyaljunk!

Azt még a kormánypárt maga sem tagadta, hogy az elmúlt nyolc esztendő mind a három választási kampánya mentes volt világos gazdasági célkitűzésektől.

2018.08.01
Bonta Miklós

Nyilas Misi utódai

Én nem akarok, én nem akarok debreceni diák lenni - mondta a Móricz Zsigmond gondolatait  tolmácsolva Nyilas Misi, másodikos kisdiák csaknem száz esztendeje.

2018.07.31
Bonta Miklós

Egy hamis hang

A számmisztika szerint a 29-es  szám figyelmeztetést jelent a negatív hatások kivédésére, sok erőfeszítést, hitet, optimizmust követel. A Bálványosi Szabadegyetem idei sorszáma éppen a 29-es volt

2018.07.28
Bonta Miklós

Kamatbújócska

A kormánynak nincs árfolyamcélja, a jövő évi költségvetést semlegesen érinti a forint árfolyamának alakulása, a kabinet jelentős tartalékokat képzett a büdzsében, és a törvényjavaslat összeállításakor a benyújtás előtti időszak átlagos forintárfolyamát vették alapul - árulta el a pénzügyminisztériumi államtitkár a jövő évi költségvetésről szóló bizottsági vita kapcsán.

2018.07.24
Bonta Miklós

Kényszeres tünet

Hamar munka ritkán jó - tartja népi mondás.

2018.07.20

Odavan a cafetéria, de megmarad az Erzsébet-utalvány

A kormány szerint a "biztonságos növekedés" büdzséjét fogadták el pénteken. A 360 milliárd forint tartalék azt mutatja, van benne kockázat.

2018.07.19
Bonta Miklós

Fordul a kocka

Éppen egy hónapja már, hogy fordulópontot kezdtem sejteni a Matolcsy György-féle unortodox monetáris politika nehezen emészthető történetében.

A fagyott kukorica is csak főve jó

Biztonságos beszerzési forrás után néznek a kiskereskedelemi üzletláncok azt követően, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megtalálta egy 2015 óta zajló, öt országot érintő ételmérgezés forrását, mégpedig a Greenyard Hungary Kft.

Mirelitmizéria: a lázat, hányást, okozó baktérium a hűtőben is vígan szaporodik

Nagyon tülekednek a konkurens cégek, hogy a listeria-fertőzés gyanúja miatt a hűtőpultokból eltávolított Greenyard termékek pótolhassák. Az újabb megbetegedések ellenszere a forralás.

2018.07.17

Munkaerőhiányt teremt a csökkenő cafetéria

A változások közel kétmillió embert érintenek. A cafetéria csökkentése miatt nőhet mobilitás, ami tovább fokozhatja a már most is komoly munkaerőhiányt.