2019.01.16

A pártközpont megrendelte, a cenzúra betiltotta

A pártbizottság megrendel egy szociológiai kutatást, ám az eredmények ismertetését a cenzúra betiltja: jellemző eset a Kádár-korból.

2019.01.15

Négy másodpercen túli élmény Arató András fotóival

Fotóművészként 2001 óta állít ki a klubrádiós Arató András, kedden nyílt új tárlata.

Sarkából kifordított világ a Műcsarnokban

Egyedi anyaghasználat, jelentős vagy épp játékos gondolatok. Sajátos látásmóddal és perspektívaváltással is találkozhatunk a Műcsarnok két kiállításán.

2019.01.14

Az O1G és a fifikás népművészet

Az év végi tüntetéshullám újabb alapot szolgáltatott a kreatív elméknek. Kérdés, hogy művészet-e az O1G vizuális megjelenéseinek sora.

2019.01.12

Az idill mögött - Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni naplójáról

Radnóti Miklós és felesége, Gyarmati Fanni újból kiadott naplója különös kiegészítője a költő életművének, az írások egyszerre szolgálnak korrajzként, és domborítják ki a szerző pályája körül felvetődő kérdéseket.

2019.01.09

A nyelv és az azon túl

“A nyelv az a nyelv az a nyelv az a nyelv” - áll Szabó T. Anna Ár című kötetének első, A nyelv a című verse mottójában

2019.01.07

Múltfeldolgozás és szociális érzékenység - a képzőművészet legjei

Melyek voltak a legfontosabb produkciók, mit néztünk, hallgattunk, olvastunk 2018-ban? Szakmai és személyes élmények az összegzésben. A mai művészeti ág a képzőművészet.

2019.01.05

Az Aranyélet volt az elmúlt év kedvence

Melyek voltak a legfontosabb produkciók, mit néztünk, hallgattunk, olvastunk 2018-ban? Szakmai és személyes élmények az összegzésben. A mai művészeti ág a sorozat.

2019.01.04

Szabad út jogi korlátok nélkül: minden 1948-ban elhunyt alkotó életműve jogdíj fizetése nélkül használható

Január elsejével, a védelmi idő lejártával szabadon, jogdíj fizetése nélkül használhatjuk fel számos író, költő, zeneszerző, képzőművész és rendező műveit.

2019.01.02

Szűkül a tér, de az irodalom jól teljesít

Melyek voltak a legfontosabb produkciók, mit néztünk, hallgattunk, olvastunk 2018-ban? Szakmai és személyes élmények az összegzésben. A mai művészeti ág az irodalom.

2018.12.31

Közös nyelv – közös művészet?

Az Észt Köztársaság megalakulásának századik évfordulója alkalmából rendezett tárlat az északi ország és hazánk művészeti és gondolkodásbeli kapcsolódási pontjait térképezi fel a Ludwig Múzeumban.

2018.12.29

Hidegből a meleg szobába - A kabarétól a stand-up comedy-ig

Szilveszter környékén gyakran a régi kabaréfelvételekre kapcsolunk a tévében vagy a rádióban, de a színpadon mára már leginkább a stand-up comedy hódít.

2018.12.23

Már online is nézhető a magyar veterán pilótákról készült film

Hernáth Csaba második világháborús pilótákról szóló animációs dokumentumfilmje, a Veteránfilm már online is megtekinthető.

2018.12.17
2018.12.16

A cipzár, az atombomba és a számítógép - Regény a XX. század legjelentősebb tudósáról

Egy elme az örökkévalóságnak – Neumann János regényes élete címmel jelent meg Wisinger István könyve, amely a zseniális tudós sokoldalú életének eddig ismeretlen pillanataiba is betekintést enged.

2018.12.08

Színekkel és formákkal is üzennek - avagy mi alatt protestálnak az emberek

A demonstrációk szimbolikája többszörösen összetett, történelmi lépések és gondolatok eredménye. Eredetük sokszor nem egyértelmű, jelentésük annál inkább.

2018.12.07

„A semmiben élnek, és a semmibe zuhannak”

A hajléktalanok megsegítését, és a probléma iránti érzékenyítést tűzte ki célul az Emberi Jogok Világnapjára szervezett Utcazene az utcán élőkért című jótékonysági koncert.

2018.12.05

Képzőművészek viszik hírünket a tengeren túlra

Magyar képző- és fotóművészek mutatkoznak be Miamiban az amerikai közönség előtt a Hungary Emerging program utazókiállításának utolsó állomása keretében.

2018.12.04

Hűtőmágnestől a radírig: a kisember nagy művészeti biznisze

A külföldi mintákhoz hasonlóan számos hazai múzeum ajándékboltja kínál végtelennek tűnő választékot, a kereslet azonban helyenként változik, így nem mindenhol fordítanak erre külön forrásokat.

2018.12.03

Borges kivégzi az olvasót

Nyelvi és szerkezeti kegyetlenség, életközelinek tűnő élmények: Jól fésült mennydörgés címmel jelentek meg Jorge Luis Borges összegyűjtött novellái. A kötet a szerző eddig magyarul nem olvasható írásait is tartalmazza.

Ha a véletlen vezeti az ecsetet

Az irányított és az irányíthatatlan, az akaratlan és a szándékolt találkozik egymással Cseke Szilárd és Wolsky András alkotásain keresztül a Rugógyár Galériában.

2018.11.29

Cigány újmesék egy kincsesbarlang mélyéből

Ahogy egyetlen kultúra, a cigányoké sem egységes – különféle kulturális hatások alakítják és formálják – vélekedik Kele Fodor Ákos, a nemrég megjelent A szív vége – Cigány Újmesék című kötet szerzője.

2018.11.26

Négy-öt sor az útra, a sötét alagútba, robogáshoz

A reggeli rohanásban vagy a hazafelé tartó, olykor végtelennek tűnő úton szinte mindannyian az okostelefonunkba, vagy egy izgalmas regénybe bújva közlekedünk a tömegben.

2018.11.24

Molnár Piroska a nappaliban

A 77 magyar népmese Illyés Gyula tollából mindannyiunk számára ismerős történeteket rejt. A népmesei tanulság és a bevett fordulatok azonban új élettel töltődnek fel, ha olyan művészek előadásában élvezhetjük, mint Molnár Piroska

2018.11.20

Irodalmi szenzáció – megjelent Szabó Magda kiadatlan kisregénye

Csigaház címmel jelent meg Szabó Magda hagyatékban talált kisregénye. Az eddigi ismereteink alapján a szerző költőként kezdte pályáját, ez a vélekedés azonban megdőlni látszik.

2018.11.15

Szenvedély a lencse túloldalán - „Weegee, a híres” a Mai Manó Házban

A fotográfia és a hétköznapok jelentősége az egyik leghíresebb sajtófotós, Weegee képeit bemutató kiállításon

2018.11.13

Szerteágazó nevek és arcok

Pár női név – a tartalomjegyzék szerint nyolc, a kötet lapjait tekintve harminc, negyven, ötven, száz is lehet.

Béklyók között - Salla Tykka kiállítása a Ludwig Múzeumban

A testkép zavarai, a hatalmi játszmák, és a külsődleges elvárások mindannyiunk életében kitörölhetetlen nyomokat hagynak - ezekkel szembesít a Ludwig Múzeum kiállítása.

2018.11.12

DECODE – kiállítás arról, mégis mi lehet egy költő, kőfaragó vagy festő fejében

Építészek és képzőművészek mesélnek az alkotói munka mögött meghúzódó élményekről és gondolatokról

2018.11.09

Üzenet a mának - Mátyás király tudománypolitikája követendő példa

Mátyás király tudományokhoz való viszonyáról, s a kor hazai tudományos életéről is beszámol a Magyar Tudományos Akadémia új kiállítása.

2018.11.07

Intim pillanatok és kalapos hölgyek a Kieselbach Galériában

Ártatlan női tekintetek, kordivatok, vidék és város egyaránt megjelenik a Kieselbach Galéria kiállításán. A népviselettől a kalapokig széles skálán kalandozhatunk.

2018.11.05

Körvonalazhatatlan idegenség

Mélyre ránt és magasra emel – Gaál József Vezeklések kora című kiállítása a Műcsarnokban a néző, azaz önmagunk lelkével szembesít.

2018.11.02

Hülyeség azt gondolni, hogy a feminizmus nők és férfiak közti háború

Három nő, három ország, három probléma – mégis eggyé fonódnak össze Laetitia Colombani A hajfonat című regényében. Az író az oktatásban és a politikai döntésekben látja a nőket érintő problémák megoldását.

2018.10.28

Habselyem és kávéfőző, avagy végy egy szexis nőt!

A Mit vásárolt Jucika? című kiállítás az ismerős-ismeretlen szocialista reklám történetébe enged betekintést, és tart tükröt a mának.

2018.10.27

„A hatalom erős méreg, és nagyon régóta szedjük”

Szabadulástörténetek – Dragomán György Rendszerújra című kötetének alcíme sajátos műfajról árulkodik. Az íróval többek között a hatalom természetéről és az érdemi vita fontosságáról beszélgettünk.

2018.10.26

Öngyilkos csendéletek

A XX. század második felében kiugróan magas volt az öngyilkosságok száma Magyarországon. Rendőrségi felvételeken és tudományos írásokon keresztül ezt dolgozza fel az OSA Archívum kiállítása.

2018.10.24

Huncut összekacsintás

„A hang, az a bizonyos egyéni stílus, mázli dolga. Vagy van, vagy nincs” – olvasható a Petőfi Irodalmi Múzeum borús-kék falán, A MI tájaink című tárlat kezdetén

„Én az irodalomban nem kívánok anyuka lenni”

A női szerzőkhöz kapcsolódó sztereotípiákról és a tabutémákról is szó esett a Létezik női irodalom? című beszélgetésen. Valamint felvetődött: létezik-e férfi irodalom?

2018.10.22

Az alkat, amit az istenek adtak

Nádas Pétert olvasni és hallgatni egyaránt különleges élmény, legyen szó nagyregényről, vagy széljegyzetről csupán. Nem volt ez másképp a Margó Irodalmi Fesztiválon sem.