2018.09.21

Mosolytól a pofonig – idén is vár az ARC kiállítás

A tizennyolcadik alkalommal megrendezett ARC kiállítás új helyszínen, de a megszokott színvonalon, erőteljes üzenetű plakátokkal várja a látogatókat az Örs vezér útján.

2018.09.20

A világ százharmincnégy pillanata - Megnyílt a World Press Photo kiállítás

Az idei World Press Photo kiállításon újra szembesülhetünk azzal a világgal, amelyben élünk. Az ökofalutól a terroristákig.

Kíváncsi, önterápiás attitűd – Polcz Alaine gyermekkora

Polcz Alaine életének első évtizedébe, a család kolozsvári költözködéseibe, a rokonok és barátok között töltött mindennapjaiba kapunk bepillantást a visszaemlékezésekből összeálló Gyermekkorom című kötet lapjain.

2018.09.19

Fordulatos életutak a pszichoanalízis mentén

Holnaplányok – a kifejezés Hajdu Lillytől ered, még orvostanhallgató korából.

2018.09.17

Rónay László halálára

A Népszavában rendszeresen publikáló József Attila-díjas irodalomtörténész, kritikus 81 évesen hunyt el.

Ahogy azt Móricka elképzeli

A Műfordítók Egyesületének rendezvényén a helytelen vagy fordíthatatlan kifejezések mellett az idegen hatások is szóba kerültek.

2018.09.15

Változatok egy zászlótémára

Szurcsik József alkotása az ötvenes évek ünnepelt szobrászának művével párhuzamba állítva jelenik meg a Magyar Nemzeti Galéria kiállítási projektjének részeként.

2018.09.14
Csepregi Evelyn

Ki fizet a végén?

Amikor megyek a metrón, és a Spotify egyik legújabb lejátszási listája üvölt a fülembe nem gondolkodom azon, hogy ez most jogszerű-e. Akkor sem, amikor egy online felületre feltöltött filmet nézek szombat este

2018.09.13

Varsó ismerős terei az ecsetvonások mögött

Tomasz Maniewki Varsó utcáit és annak lakóit bemutató kiállítása a város egy ritkán látott arcát ábrázolja. A slam estbe forduló megnyitót Ponza gondolatai színesítették.

Összefogással közös ügyeinkért

Magyar és külföldi képzőművészek vidéki gazdákkal, hallássérült óvodásokkal és egy régi bányászfalu lakóival dolgoztak együtt egy négyéves nemzetközi program keretében

2018.09.11

Szabadság és jogok: megférnek egymás mellett?

Szerdán szavaz az Európai Parlament az új szerzői jogi irányelvről, amely az internetes tartalmak megjelenésében hosszú távon hozhat változást.

Ha a hegyeink beszélnének helyettünk

“Apámtól azt tanultam, sok-sok idővel az után, hogy már nem jártam a nyomában az ösvényeken, hogy bizonyos életekben vannak olyan hegyek, amikre nem lehet visszatérni” - Paolo Cognetti Nyolc hegy című művének részlete összegzi magában mindazt az esszenciális szépséget, és könnyed filozófiai hangnemet, amely a kétszázötven oldalas regény egészén végigvonul.

2018.09.07

Nem érdemes a múltat kifehéríteni

A múltfeldolgozás, és az életünkről alkotott különböző perspektívák meglétére való rámutatás fűzi össze Krusovszky Dénes, Akik már nem leszünk sosem című regényének történetszálait.

2018.09.06

Kincsvadászok, akiknek nem csak a smaragd drága

A mélybe rejtett kincsek nem elérhetetlenek, csupán térképre rajzolt piros X nem jelzi nyomukat.

Változékony képek a másik oldalról

A Valyo kikötőt nem a Vizcayai-öbölben, hanem a Rákóczi híd pesti hídfőjénél érdemes keresni. Különösen mostanában: remek kiállítás nyílt itt.

2018.09.05

Felfedezők – A részletekben rejlő művészet

A kortárs alkotók előtt tornyosuló kihívásokat és lehetőségeket tárja fel a Budapest Art Mentor program művészeinek munkáit bemutató Felfedezők című kiállítás.

2018.08.31

Parti Nagy Lajos a létrán

Féner Tamás művei a valláshoz és önmagunkhoz fűződő viszonyunkon keresztül közelítenek a 2B Galéria terében

2018.08.23

“Nem lehet mindenkiből lázadót csinálni”

Nemrég több, ismert, elismert szakmájukban kiemelt helyet betöltő nőket bemutató kötet, gyerekeknek szánt mesekönyv látott napvilágot. Kérdés azonban, lehet-e bármilyen társadalmi súlya mindezeknek.

2018.08.22

Nézőpontváltás alternatív kamerákkal

Waliczky Tamás, Hongkongban élő magyar művész képviseli Magyarországot a jövő évi rendezvényen. Munkáiban a valóságról alkotott különböző látásmódjainkra reflektál.

2018.08.15

A Sziget az átbulizott estéken túl

Az Óbudai-sziget kissé kieső részén kapott helyet az ArtZone, de annak, akit a koncerteken kívül más is érdekelt, mindenképpen megérte meglátogatni.

Hiába a jó zene – kevés volt az Arctic Monkeys az elázott közönségnek

Az idei Sziget utolsó nagyszínpados koncertjén komoly feladat várt Alex Turnerre és zenekarára, fel kellett volna szárítani a bőrig ázott közönséget.

Az ötvenedik próbálkozás után

A Fővárosi Nagycirkusz és a kanadai The 7 Fingers együttműködésében megvalósult előadása elképesztő energiákat mozgatott meg a Sziget Fesztiválon.

2018.08.14

Orbán Viktorral csocsózni a civil szférában

A vezetők csapatában érdemes játszani, ugyanis ők kétszer annyian vannak, mint az aktivisták, 2-0-ról indul a játék, és nekik lejt a pálya.

2018.08.13

Sátor határok nélkül - A változás szele a Szigeten

A Sátor határok nélkül különös kulturális, társadalmi látleletet ad, csak tőlünk függ, mire vagyunk éppen nyitottak.

Zenéből hidakat – Natacha Atlas a Szigeten

Ez az igazi multikulti: brit zenekar, egyiptomi származású énekesnő, nyugati, keleti és afrikai zenei stílusokat vegyít.

2018.08.12

Ezek a srácok őrülten szeretnek zenélni – Mumford and Sons a Szigeten

Hát így is lehet. A brit együttes szombat este megmutatta, a pontos kezdés, az óriási show, a közönség tisztelete és a minőségi zene nem tűnt még el a Sziget Nagyszínpadáról.

2018.08.11

A fal és ami mögötte van

Németországnak fontos a történelemmel való szembenézés, múltfeldolgozás. Ezt bizonyítják idei kiállításukkal is.

Lana Del Rey, és az ő pillanatai

Gyönyörűen végigvitt, aprólékosan megtervezett előadást láthattunk, varázslatos hangszíne, keserédes érzelemvilága mind-mind betalált – ha valaki elég fogékony rá, és valóban a művészete iránti érdeklődött.

2018.08.10

"A No, az No, akkor is ha Nő"

Az Anna and the Barbies akkora bulit csapott kisszínpadon, mintha övé lett volna a legjobb idősáv a nagyszínpadon.

A fiúk nem csupán betyárok, valóban bohémek

A Bohemian Betyars koncertre érkezők tökéletesen reprezentálták a Sziget Fesztivál közönségét, tíz évestől a hatvan feletti korosztályig mindenki megfordult, és ugrált kettőt-hármat a fiúk muzsikájára.

2018.08.07

Szemben önmagunkkal

A civilizációban élő ember boldogulása a természetben és a felébredt túlélési ösztönök is megjelennek Marlen Hausfer, Osztrák Állami Nagydíjjal kitüntetett regényében.

2018.08.03

„Listákat nem érdemes tanítani” – van-e hely az orosz irodalomnak az iskolában?

Az iskolai kánonban a rendszerváltás után is helye maradt az orosz irodalomnak, de az átalakuló kulturális szokások miatt egyre kevesebb világirodalmi klasszikust tanulnak a középiskolások.

2018.08.02

Könyvmentés emigráns jeligére

Egyetemi oktatók egy csoportja könyvgyűjtő akciót indított, kivándorlók bölcsészeti témájú könyveit őriznék meg letétben.

2018.07.31

Kiiratkozni a jelenből

Szabó T. Anna legújabb kötetében a határátlépés, a bezártság és szabadság mindannyiunkat érintő kérdéseiről olvashatunk

2018.07.28

Na, megyünk a muziba? Séta a Pál utcai fiúk nyomában

A Pál utcai fiúk és Molnár Ferenc életének meghatározó helyszínein barangolhattak az érdeklődők a Petőfi Irodalmi Múzeum sétáján.

Radnóti Sándor: Nem nagy dolog a döglött oroszlánt rugdosni

A magyar kultúra teljes megsemmisítését valószínűtlennek tartja Radnóti Sándor, ugyanakkor úgy véli: a pénzügyi támogatások megítélését az eddigieknél is nagyobb elfogultság jellemzi majd a kormányzati szereplők részéről.

2018.07.27

Nem a mű, a párthovatartozás számít

A jelenlegi irodalmi élet problémái nem feltétlenül a jobboldali vagy a baloldali megosztottság mentén alakultak ki – mondja Pomogáts Béla, irodalomtörténész.

Dübörög a Kulturkampf – több fronton támad a kormány hátországa

A kulturális élet képviselői, vagy ahogy szeretik emlegetni őket, a „balliberálisok”, az elmúlt időszakban a kormánypárti véleményvezérek támadásainak kereszttüzébe kerültek, sőt, már a mérsékelt jobboldalról érkezőket

2018.07.24

Gúzsba kötött vágyak

Nőnek lenni nem fekete-fehér, még egy mélyen patriarchális társadalomban sem – elsősorban ezt sugallja Ayu Utami Saman című regénye.

2018.07.23

Kilométeres festményt csodálhatunk kedden a budapesti Duna-parton

A Duna élővilágának fontosságára hívják fel a figyelmet a Carl Lutz felső rakparton megtekinthető, hatalmas festménnyel, amely egy szerb származású művész munkája.