2019.04.24

Falufejlesztés, 21. század: kormányhatározatban rögzítették, hogy ahol van erdő, ott gyártsanak fajátékokat

Fajátékok készítésével és téglagyártással akarja fellendíteni a kormány a leszakadó falvak gazdaságát, de azt még a fideszes polgármesterek sem tudják, hogy hol.

Tolmáccsal jár Kisvárdára az ukrajnai „magyar” beteg

Egyre feszültebb a helyzet Kisvárdán, a határ túloldaláról ugyanis mind többen jönnek át orvosi kezelésre. Köztük sok olyan ukrán-magyar kettős állampolgár, aki tolmáccsal érkezik, mert egy szót sem tud magyarul.

2019.04.20

"Mára elértünk odáig, hogy oda megy a pénz, ahol erős a lojalitás a kormánnyal szemben"

Hová lettek az aktív polgárok a kistelepülésekről? Hogyhogy nem lógnak kolbászok a kamrában? - Interjú Üveges Gáborral, a borsodi Hernádszentandrás polgármesterével.

2019.04.13

Csokért vesz ukrán voksokat az Orbán-kormány

Olyan ukrán határ menti településeken is igényelhető lesz a családi otthonteremtési kedvezmény, ahol nemhogy csökkent volna, még nőtt is a lakosságszám.

2019.04.12

Egyedül hajlong az asszony a réten, kötött pulóverben, melegítőalsóban. Egyik oldalán kék, a másikon piros műanyag vödör

2019.04.11

Hulladékfeldolgozó épül, de miért éppen Egerben?

Politikai játszmák főszereplője lett egy Egerbe tervezett elektronikai hulladék-feldolgozó, amiről a város „elfelejtett” beszélgetni a helyiekkel.

2019.04.09

Szegénységből megalázottság - Ocsmány módon becsapta és megszégyenítette a polgármester a rászoruló anyát

Egy alföldi falu fideszes polgármestere szexuális szolgáltatást kért egy gyermekét egyedül nevelő asszonytól, pár ezer forintos kölcsön fejében. Ráadásul még be is csapta. Az ügyben nyomozás indult.

2019.04.08

Cáfolják a számok az Oktatási Hivatal elnökét: „pedagógiai abszurd” az új tankönyvjegyzék

A kormány szerint nem szűkült a kínálat. A valóság: 3350 helyett már csak 2754 kötet közül választhatnak a pedagógusok.

2019.04.06

Gyorsan elfogynak a rendőrök, ha így folytatódik: egy év alatt felére olvadt az utánpótlás

A tavalyi drámai adatokat is alulmúlva további 48 százalékkal csökkent az idén rendészeti szakközépiskolába jelentkezők száma.

2019.04.05

Először a kútra ment, onnan húzott fel friss, metszően hideg vizet: a bádogvödör időnként nekicsapódott a kút kávájának, amikor a lánc az egyenetlen kerékforgatástól kissé kilengett.

2019.04.01

Álmagyarok a határszélen

Háromszázzal csökkent hirtelen a szabolcsi Kispalád korábban duplájára nőtt lélekszáma, ám ez nem jelenti azt, hogy befellegzett volna az állampolgárság-biznisznek.

2019.03.29
Doros Judit

Kacagó nyomor

Felhívott a minap egy közel nyolcan éves úr egy Heves megyei kis faluból. Jól ismerem ezt a kis falut, a Mátra lábánál fekszik, csendes, az átmenő forgalom nem érinti, autós csak akkor megy arrafelé, ha ott van dolga

2019.03.28

Hajósnak is kiképezték a helyettes államtitkárokat - így mindenki képes például kisebb luxusjachtot is vezetni

Állami pénzből tehetett kishajóvezetői vizsgát az agrártárca több vezető tisztségviselője, noha munkakörükhöz nemigen van szükség motorcsónak-vezetői jogosítványra.

2019.03.22

Szürkésfekete sebet mart a rét zöldjébe a háztáji kiskert, ahol két nő hajlong a frissen kihúzott barázdák mellett.

2019.03.12

A cipészmester lábnyoma

Egy miskolci kézműves csizmadia és cipészmester sorra nyeri a legjobbaknak kiírt európai cipőkészítő bajnokságot, de vállalkozásához itthon már alig talál utánpótlást.

2019.03.08
Doros Judit

Nőkonferencia

Két dologból látszik atom-biztosan, hogy itt a tavasz: az utcánkban minden állattartó azon morfondírozik, vajon mikor ellik meg a tehene, kecskéje - Lillafüreden meg nőnapi esélyegyenlőségi nőkonferenciát rendeznek.

2019.03.02

Átpasszolt milliárdok Szolnoknak

Ötezermilliós sportvagyont adott át ingyen Szolnok városának Nyerges Zsolt. A helyiek szerint nem teljesen önként.

Trükkös módon jutott földekhez Mészáros Lőrinc Békésben

Mivel földvásárlási kvótája rég kimerült, nem licitálhatott a kiszemelt állami földekre a nemzet gázszerelője, ám szerencséjére nem akadt más vevőjelölt és véletlenül épp ő vásárolhatta meg azt a céget, amely az érintett területeket kedvezményesen bérli 2051-ig az államtól – többek között ez is kiderül Ángyán József kilencedik, ezúttal Békés megyét feltérképező, lapunk birtokába jutott földjelentéséből.

2019.03.01

Talán egy dél-olaszországi kis faluban lehet olyan a délutáni csendélet, mint nálunk most a terasz alatt.

2019.02.25

Káoszt kavarhatnak a tiszai nyaralóhajók

Három órás gyorstalpaló után bárki odaülhet az állami ösztönzéssel vízre tett lakóhajók kormányához. Tapasztalt hajósok szerint lesz gond bőven.

2019.02.22

Öt sor. Nem olyan sok, de nem is kevés. Nem lehet vele egy óra alatt végezni, túl lenni, odébb állni, elfelejteni, az öt sor legalább egy napos bíbelődés, ha nem kettő.

Nem csábít a szolgálat: drasztikusan csökkent a rendőrök utánpótlása

ÉLETPÁLYA A rendőrök már most túlterheltek, de az utánpótlás is drasztikusan fogy: a korábbi jelentkezőszám töredéke vágyik csak rendészeti szakközépiskolába, a végzettek között pedig nagy a lemorzsolódás.

2019.02.20

Kamu sportnapok félmilliárdért

Megalakult, majd nem sokkal később csaknem félmilliárd forintot nyert egy kispesti óvónő vezette, s egy bihari kis faluba bejegyzett alapítvány sportnapok rendezésére az ország legszegényebb régióiban.

2019.02.19

Túltolták a kirúgásokat: fennakadásokat okoz a köztisztviselői létszámcsökkentés

Visszaüt a nagy állami leépítés: felvirágoztatná például a kormány a vízi turizmust, de az elbocsátások nyomán most épp bezárják a hajózási vizsgaközpontok felét. Más területen is akadnak hasonló visszásságok.

2019.02.17

Még a kockás füzet is eltűnt: nincs, aki átvegye a gazdaságot

A generációváltás évek óta az egyik legégetőbb problémája a magyar mezőgazdaságnak. Nincs, aki átvegye, mert aki átadná, inkább nem adja át a gazdaságot, a tapasztalatokat, a kapcsolatokat, a technológiát.

2019.02.15
Doros Judit

Zsongó Valentin

Reggelre még áttetsző jégfátylat varázsol ablakainkra a tél szolgálatában küzdő február, páncélt von a kutya vizes vödrére, szikkadt rögöket gyurmáz az erdei útra, s késő délutánonként kertünk végébe tereli az éhes őzeket, de már csalhatatlan jelei mutatkoznak a bimbódzó tavasznak.

2019.02.13

Nem tetszik a roma sorozatgyilkosságokra emlékező konferencia a debreceni Fidelitasnak

„Erőszak és kirekesztettség a romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat tükrében” címmel rendez konferenciát a Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézete és az Együtt Debrecenért Egyesület pénteken.

2019.02.08
Doros Judit

Szaftya

Hosszú, hosszú évekig éltem abban a hiszemben, hogy a „szaftya” egy étel, önálló fogás, olyan, mint a paprikás krumpli vagy a gulyásleves, szépen neki kell készülődni, felvágni a hozzávalókat, rotyogtatni a tűzhelyen, aztán feltálalni, hogy tessék, itt a szaftya, ez van ma ebédre.

Megalakult a sztrájkbizottság, a kormány hirtelenjében tárgyalni akar

Már nem zárkózik el mereven a hatalom attól, hogy tárgyalóasztalhoz üljön a közszféra sztrájkbizottságot alakító szakszervezeteivel.

2019.02.05

Oda a híd, kettészakadt egy borsodi kistérség

Megroppant egy kis átkelő Pere és Hernádszentandrás között. A felújítás csúszik. Ami nemrég még csak egy ugrás volt, az ma egy órás utazás.

2019.02.02

Elárverezhetik a miskolci sugárterápiás centrumot

A kórház és a szolgáltató közötti ellentét miatt naponta már félszáz beteg kénytelen több órát várakozni sugárterápiára. A bank elindította a végrehajtást.

2019.02.01
Doros Judit

Hastog, ami kell

A rendes falusi embert az különbözteti meg a nem rendes falusi embertől, hogy az előbbinek mindene van, az utóbbinak meg semmije, mármint ha eszközökről és kéziszerszámokról esik szó.

2019.01.31
2019.01.30

Andy Vajna búcsúztatása: Péterfalvi szerint lehet zártkörű egy állami temetés

Felvetődött: mivel Andy Vajna állami temetést kap – a Fiumei úti sírkert művészparcellájánál, Kerényi Imre, Makk Károly és Jancsó Miklós mellé helyezik örök nyugalomra –, a kormány pedig saját halottjának tekinti a világhírű producert, talán nem egészen helyénvaló a nyilvánosság teljes kizárása a temetésről.

Az önkormányzati választásokig altatja az ügyet a Fidesz, aztán csonkol

Ellenzékben még hevesen védte, most felszámolná mellékvonalakat a Fidesz. Tizennégy szakasz van veszélyben, de az önkormányzati választások előtt jegelnék az ügyet. – tudta meg a Népszava.

2019.01.25

Putyin után Matolcsyt is kitünteti a Debreceni Egyetem

„Doctor honoris causa” címet kap a jegybank elnöke a Debreceni Egyetemtől – az idevezető út eléggé unortodox volt.

Doros Judit

Savanyú cukor

Talán ez az utolsó pörkölt-szotyola illatú vasúti váró a környéken, ahol még egyáltalán megáll a vonat, nemcsak lassít, vagy azt se, hanem elvágtázik tova, oldalra se nézve.

2019.01.23

„Csakazértis” életben maradnak

Hernádszentandrás a legszegényebb abaúji községek egyike, de már a legjobb éttermek keresik biotermékeiket. Az út göröngyös, s gáncsoló lábakból is van elég.

2019.01.18
Doros Judit

Marmonkanna

Tejsavótól hízik jobban a malac, ezt mondta a falusi szakértő, mi pedig elhittük neki, mert saját tapasztalataink ezen a téren nincsenek. Pontosabban szólva: eddig nem voltak

2019.01.14

Hamisnak tűnő parfümöket árverezett el a NAV

Hárommillió forintért vásárolt parfümöket egy férfi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyik árverésen. Állítja, az illatszerek nem eredetiek. Visszalépni nem tud, és átvenni, eladni sem meri a kölniket.