2019.02.22

Öt sor. Nem olyan sok, de nem is kevés. Nem lehet vele egy óra alatt végezni, túl lenni, odébb állni, elfelejteni, az öt sor legalább egy napos bíbelődés, ha nem kettő.

Nem csábít a szolgálat: drasztikusan csökkent a rendőrök utánpótlása

ÉLETPÁLYA A rendőrök már most túlterheltek, de az utánpótlás is drasztikusan fogy: a korábbi jelentkezőszám töredéke vágyik csak rendészeti szakközépiskolába, a végzettek között pedig nagy a lemorzsolódás.

2019.02.20

Kamu sportnapok félmilliárdért

Megalakult, majd nem sokkal később csaknem félmilliárd forintot nyert egy kispesti óvónő vezette, s egy bihari kis faluba bejegyzett alapítvány sportnapok rendezésére az ország legszegényebb régióiban.

2019.02.19

Túltolták a kirúgásokat: fennakadásokat okoz a köztisztviselői létszámcsökkentés

Visszaüt a nagy állami leépítés: felvirágoztatná például a kormány a vízi turizmust, de az elbocsátások nyomán most épp bezárják a hajózási vizsgaközpontok felét. Más területen is akadnak hasonló visszásságok.

2019.02.17

Még a kockás füzet is eltűnt: nincs, aki átvegye a gazdaságot

A generációváltás évek óta az egyik legégetőbb problémája a magyar mezőgazdaságnak. Nincs, aki átvegye, mert aki átadná, inkább nem adja át a gazdaságot, a tapasztalatokat, a kapcsolatokat, a technológiát.

2019.02.15
Doros Judit

Zsongó Valentin

Reggelre még áttetsző jégfátylat varázsol ablakainkra a tél szolgálatában küzdő február, páncélt von a kutya vizes vödrére, szikkadt rögöket gyurmáz az erdei útra, s késő délutánonként kertünk végébe tereli az éhes őzeket, de már csalhatatlan jelei mutatkoznak a bimbódzó tavasznak.

2019.02.13

Nem tetszik a roma sorozatgyilkosságokra emlékező konferencia a debreceni Fidelitasnak

„Erőszak és kirekesztettség a romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat tükrében” címmel rendez konferenciát a Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézete és az Együtt Debrecenért Egyesület pénteken.

2019.02.08
Doros Judit

Szaftya

Hosszú, hosszú évekig éltem abban a hiszemben, hogy a „szaftya” egy étel, önálló fogás, olyan, mint a paprikás krumpli vagy a gulyásleves, szépen neki kell készülődni, felvágni a hozzávalókat, rotyogtatni a tűzhelyen, aztán feltálalni, hogy tessék, itt a szaftya, ez van ma ebédre.

Megalakult a sztrájkbizottság, a kormány hirtelenjében tárgyalni akar

Már nem zárkózik el mereven a hatalom attól, hogy tárgyalóasztalhoz üljön a közszféra sztrájkbizottságot alakító szakszervezeteivel.

2019.02.05

Oda a híd, kettészakadt egy borsodi kistérség

Megroppant egy kis átkelő Pere és Hernádszentandrás között. A felújítás csúszik. Ami nemrég még csak egy ugrás volt, az ma egy órás utazás.

2019.02.02

Elárverezhetik a miskolci sugárterápiás centrumot

A kórház és a szolgáltató közötti ellentét miatt naponta már félszáz beteg kénytelen több órát várakozni sugárterápiára. A bank elindította a végrehajtást.

2019.02.01
Doros Judit

Hastog, ami kell

A rendes falusi embert az különbözteti meg a nem rendes falusi embertől, hogy az előbbinek mindene van, az utóbbinak meg semmije, mármint ha eszközökről és kéziszerszámokról esik szó.

2019.01.31
2019.01.30

Andy Vajna búcsúztatása: Péterfalvi szerint lehet zártkörű egy állami temetés

Felvetődött: mivel Andy Vajna állami temetést kap – a Fiumei úti sírkert művészparcellájánál, Kerényi Imre, Makk Károly és Jancsó Miklós mellé helyezik örök nyugalomra –, a kormány pedig saját halottjának tekinti a világhírű producert, talán nem egészen helyénvaló a nyilvánosság teljes kizárása a temetésről.

Az önkormányzati választásokig altatja az ügyet a Fidesz, aztán csonkol

Ellenzékben még hevesen védte, most felszámolná mellékvonalakat a Fidesz. Tizennégy szakasz van veszélyben, de az önkormányzati választások előtt jegelnék az ügyet. – tudta meg a Népszava.

2019.01.25

Putyin után Matolcsyt is kitünteti a Debreceni Egyetem

„Doctor honoris causa” címet kap a jegybank elnöke a Debreceni Egyetemtől – az idevezető út eléggé unortodox volt.

Doros Judit

Savanyú cukor

Talán ez az utolsó pörkölt-szotyola illatú vasúti váró a környéken, ahol még egyáltalán megáll a vonat, nemcsak lassít, vagy azt se, hanem elvágtázik tova, oldalra se nézve.

2019.01.23

„Csakazértis” életben maradnak

Hernádszentandrás a legszegényebb abaúji községek egyike, de már a legjobb éttermek keresik biotermékeiket. Az út göröngyös, s gáncsoló lábakból is van elég.

2019.01.18
Doros Judit

Marmonkanna

Tejsavótól hízik jobban a malac, ezt mondta a falusi szakértő, mi pedig elhittük neki, mert saját tapasztalataink ezen a téren nincsenek. Pontosabban szólva: eddig nem voltak

2019.01.14

Hamisnak tűnő parfümöket árverezett el a NAV

Hárommillió forintért vásárolt parfümöket egy férfi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyik árverésen. Állítja, az illatszerek nem eredetiek. Visszalépni nem tud, és átvenni, eladni sem meri a kölniket.

A legszegényebb falvaktól von el a kormány

Lemondhatnak kiegészítő támogatásukról azok a kistelepülések, ahol nem vetnek ki iparűzési adót. Csakhogy sok helyen nincs kit megadóztatni.

2019.01.12

Vészforgatókönyv: egy zacskó tészta egész hétvégére

Ezt okozta a késedelmes nyugdíjutalás: van olyan idős ember, aki "vészforgatókönyvet" készített, ha nem kapja meg időben a pénzét.

2019.01.11
Doros Judit

A gazda szeme

Tejsavót kell venni a disznóknak, idős helyi bácsik szerint a tejsavó úgy megpattintja a súlynövekedést, hogy állataink szinte a szemünk előtt kerekednek majd ki.

2019.01.08

Díszpolgár „lábmobillal” - Garadnán nem értik, miért vitték el a volt fideszes hivatalvezetőt

Autópályát, kastélyt és már Mészáros Lőrincet is ott sejtik az Ódor-ügy hátterében

2019.01.06

"Kósa és a kormány is takarodjon!" - Több százan tiltakoztak Debrecenben is (fotók)

A folyamatos hóesés s hideg sem riasztotta el azt közel ötszáz embert, akik szombaton este részt vettek a Debrecenben szervezett demonstráción a rabszolgatörvény, a munkások kizsákmányolása a korrupció ellen, fő motívumként azt követelve, hogy Kósa Lajos és a kormány távozzon.

2019.01.04
Doros Judit

Mindig ugyanúgy

Minden reggel elmegy az ablak előtt a férfi, akinek nincs neve. Pedig faluhelyen mindenkinek van neve, sőt nem is egy, hanem olykor több is, főleg, ha – mint a miénkben volt – sok az azonos nevű ember.

„Barátaim talpát érzem a hátamon” - Korrupt vagy útban volt a fideszes encsi hivatalvezető?

A korrupcióval gyanúsított egykori fideszes politikus, az encsi járási kormányhivatal nemrég felfüggesztett vezetője, Ódor Ferenc információink szerint foglalkozott a gondolattal, hogy visszatérjen a politika színpadára – de már függetlenként.

2018.12.31

Ahány asszony, annyiféle Hamupipőke

Gyerekek, felnőttek, családok és börtönbüntetésüket töltő anyák életét változtatta meg a meseterápia. Az „egri modellt” tavaly óta az unió 47 tagországában is bevezették

2018.12.29

"Magyarországon nem divat, hogy megmondjuk a véleményünket és kiálljunk az elveinkért"

Horváth Róbert napenergiával fűt, elektromos autót használ, madarakat gyűrűz és – ami manapság egyre ritkább – odaáll a kis közösség élére, ha egy jó ügy miatt szembe kell szállni a hatalommal.

2018.12.28

Sokan üljük körbe az asztalt, elő kellett venni azokat a tányérokat, lábasokat, szeletelő késeket és húsvillákat, amiket amúgy ritkán használunk, ott lapulnak a szekrény mélyén, vagy még messzebb, lent, a fás kazán épített polcain.

2018.12.27

Törékeny asszony a frontvonalban

Szajkó Marika ritka izomsorvadásos betegségben szenved, de a helyi közösségnek ő jelenti a kapaszkodót.

2018.12.24

Jól adni - Segítünk-e, amikor segíteni akarunk?

Karácsony előtt megnő az adományok száma a segítő szervezeteknél, amelyek maguk is szerveznek különféle gyűjtőakciókat. Mondhatni, ilyenkor „szezonja” van az adakozásnak

Ahol pirított búzadara a szentesti vacsora - szegények túlélési "stratégiái" karácsonykor

Van, ahol csak hitelből tudnak karácsonyi ajándékot venni, van, ahol "okosba" megoldják a pénzhez jutást, s akad család, ahol nincs semmi a fa alatt, és sós főtt gríz a vacsora.

2018.12.21

Csikorog a hó, az aszfaltot itt-ott jégbordák tarkítják.

2018.12.20

"Álljon meg az ország!" – skandálták Miskolcon

Vasasok, közlekedésiek, tanárok, diákok, fiatalok és nyugdíjasok közösen tüntettek a rabszolgatörvény ellen, az MSZP és a Jobbik politikusa is együtt állt ki a színpadra.

2018.12.19

Eger utcáin is zúgott az „Orbán-takarodj”

Vonulós demonstráción tüntettek legalább ötszázan a rabszolgatörvény ellen Heves megye székhelyén. A tiltakozók szerint a kormányfő oligarcha barátai is jól járnak az új jogszabállyal.

Elvitték a fideszes encsi járási hivatalvezetőt - büntetőeljárást kezdeményeztek ellene

Nyomozók teperték le és vitték el tegnap Ódor Ferencet, az Encsi Járási Kormányhivatal vezetőjét – értesült a Népszava. Az eseményről az Index is beszámolt.

2018.12.14

Fáradt ráncok barázdálják az arcát, finom pókhálót vonva a szeme köré, amitől a hajdan csillogó, nagy fekete gombszem füstösen törötté válik.

Botrányos iskolabeázások Egerben

Újabb állami oktatási intézmény ázott be Egerben, ahol ősz óta egymást érik a botrányos esetek.

2018.12.11

Féktelen ellensúlybontás - a földet, a bíróságokat és a Balatont is viszi a Fidesz a rabszolgatörvény takarásában

Noha a rabszolgatörvényt övezte a legnagyobb figyelem, a fideszes többség több létfontosságú változást átnyomhat a T.