2019.01.15
Friss Róbert

Lopakodó korona

Ebben az országban már csak úgy mennek a dolgok, hogy ami nincs napirenden, amin csak gondolkodik néhány „prominens”, ami a közönség nagy része szerint elképzelhetetlen, az másnapra valóra válik.

2019.01.14
Friss Róbert

Faltól falig

Ennek a nemzetnek a négyötöde faltól falig él. A nyugdíjasok tizenkettedikétől tizenkettedikéig (ha úgy jön ki, tizedikéig, tizenegyedikéig)

2019.01.11

Nincs idő, sokan vagyunk – utasította el csütörtökön a kormányinfón Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, hogy a Reuters öt kérdést tehessen fel. Pedig a híréhség érthető lett volna

2019.01.09

Nagy ám a hörgés, és nem csak a kormánypárti sajtóban, mert az utóbbi hetek ellenzéki tüntetésein egymás mellett tűntek fel az ellenzéki politikai pártok, a szakszervezetek és a civilek.

2019.01.07

Soros György pénzéből szervezik a tüntetéseket, azért, hogy Magyarországból is bevándorlóországot csináljanak - közölte Hollik István kormányszóvivő szombaton, és nemcsak ő ragadt bele a sorosista-bevándorláspárti ragacsba, hanem Deutsch Tamás európai parlamenti képviselővel bezárólag a teljes kormánypropaganda.

2019.01.06

Soros György pénzéből szervezik a tüntetéseket, azért, hogy Magyarországból is bevándorlóországot csináljanak - közölte Hollik István kormányszóvivő szombaton, és nemcsak ő ragadt bele a sorosista-bevándorláspárti ragacsba, hanem Deutsch Tamás európai parlamenti képviselővel bezárólag a teljes kormánypropaganda.

2019.01.02

A kormányfő és a miniszterelnökség az újévet a budai Várban, az egykori Karmelita kolostorban kezdi. Mit takar az „arisztokratikus tündejáték” parfümfelhője?

2018.12.27
Friss Róbert

Élni

Dicséretes, ha egy ország kormányfőjének horizontja 2030-ig terjed – mint Orbán Viktor karácsonyi interjújában (Magyar Idők) ismételten kifejtette.

2018.12.22
Friss Róbert

Minden vagy semmi

A hatalom ugyan mindent megtesz, hogy a belpolitikai állapotok a zűrzavar képét mutassák, azonban a helyzet hétről-hétre tisztul, egyetlen vagy-vagyban fogalmazódik meg.

2018.12.18
Friss Róbert

Mi lenne a teendő?

Megtapasztaltuk: amint a politikai ellenzék erőt mutatott – a parlamenti obstrukciótól a hét végén a televíziónál történtekig –, erőt mutattak a szakszervezetek és a civil tömeg is, amely lám, egyetlen pillanat alatt elfeledte, hogy a pártokat legszívesebben kizárná saját soraiból és a közterekről.

2018.12.11
Friss Róbert

Fogaskerék

Amikor a diktatúra tény, a forradalom kötelesség! - olvastuk a rabszolgatörvény elleni szombati szakszervezeti tüntetés egyik transzparensén. Világos beszéd

2018.12.10
Friss Róbert

Az orbáni magzat

Nem véletlenül mondta július végén a romániai Tusványoson a miniszterelnök: „2010-ben felhatalmaztak minket, hogy lezárjuk az átmenet két zavaros évtizedét, 2014-ben arra kaptunk felhatalmazást, hogy ezt a rendszert stabilizáljuk, 2018-as kétharmados győzelmünk pedig felhatalmazás egy új korszak kiépítésére.

2018.12.04

Az illiberális magyar hatalom Bécsig üldözte a Közép-európai Egyetem amerikai akkreditációjú képzéseit, de ez nemcsak a kormány szégyene, hanem azé az országé is, amely - a tiltakozók kivételével - némán, értetlenül nézi, mi folyik itt.

2018.12.01

Amikor minden egész eltörik - interjú Almási Miklóssal

A Magyar Filozófiai Társaság életműdíjjal tüntette ki a múlt héten Almási Miklós Széchenyi-díjas esztétát, filozófust, egyetemi tanárt, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját. Vele beszélgettünk.

2018.11.28
Friss Róbert

Magyar burka

Az egész testet, az arcot és a szemet is elfedő muszlim viselet, a burka betiltását szeretné elérni a Jobbik „nemzeti radikális” hangjának örökségéért küzdő Mi Hazánk Mozgalom, mert Dúró Dóra szerint zavarja a közrendet, és félelmet kelt.

2018.11.24
Friss Róbert

Szakadás

A „legjobb” pillanatban, a szégyenteljes Nikola Gruevszki-ügy mezsgyéjén szólalt meg Manfred Weber az Európai Néppárt parlamenti frakcióvezetője és csúcsjelöltje a jövő májusi EP-választások után az Európai Bizottság elnöki tisztségére.

2018.11.22

Lehet ezt forgatni jobbról balra és balról jobbra, lehet ócska érvekkel magyarázni, a tény tény marad: az Orbán-kormány Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő személyében egy két év börtönre ítélt köztörvényes bűnözőnek, aki politikai menedékjogot kért Budapesten, menedékstátuszt adott.

2018.11.21
Friss Róbert

Blöffország

Blöff az egész világ – már ahogy Shakespeare Vilmost kiforgatva a kormány el akarja hitetni velünk. Mindenki át akar itt verni mindenkit, csak a magyar hatalom lát tisztán, amikor ezt közli a hazai és nemzetközi közönséggel

2018.11.19
Friss Róbert

Nincs kiszállás

Félénken végigpislogva vagy tapsikolva Görögország sorsát, megértve a hellének nyomorát, akár drukkolva a „legújabb új baloldal” felemelkedő bukásának, láthattuk, hogy bármily elszánt legyen is a nemzeti politika, az európai vonatból nincs kiszállás.

2018.11.14

Harminc éve volt tegnap, hogy megalakult a Szabad Demokraták Szövetsége.

2018.11.12
Friss Róbert

Az első

Száz éve, hogy befejeződött az első világháború.  A Nagy Háború emlékét persze elmossa a második, pedig az „csupán” kiteljesedve visszhangozta az elsőt, a végén az atombombával

2018.11.10

Friss Róbert: Hogyan leszünk nácik

Nem volt háborús bűnös jogi értelemben, úgy élt, ahogy a legtöbb német, nem tudott, mert nem akart tudni semmiről, ami nem rá tartozott.

2018.11.09
Friss Róbert

Európa elhülyül

Tudjuk, hogy a hülyeség gyorsan terjed, és az internetes világban sokakat megfertőz.

2018.11.05
Friss Róbert

Tisza, újrakeverve

Hatalmi remake-en, újrakeverésen ment át a napokban Tisza István, a Monarchia száz éve meggyilkolt magyar miniszterelnöke.

2018.10.31
Friss Róbert

Mórok a porban

A damaszkuszi út errefelé soha nem volt néptelen, de olyan azért ritkán fordul elő, hogy egy volt miniszter mosakodjon rajta: a református egyház kebelébe visszahuppant Balog Zoltán volt emberminiszter nyilatkozott a Szemlélek blognak.

2018.10.25

Nem keresünk, s nem is vélünk felfedezni megváltókat.

2018.10.19
Friss Róbert

Alkony

Mély meggyőződést arcára ültetve húzza a vészharangot Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón, hogy a Sargentini-jelentés politikai köntösbe öltöztetett boszorkányüldözés, amelynek oka a migráció miatti véleménykülönbség”.

2018.10.17
Friss Róbert

Szégyenbe hoztak

Sok szánalmas határozatot fogadott már el az erősen IQ-hiányos magyar parlament, de a tegnapi, az uniós Sargentini-jelentésre adott „válasz” talán a legszégyenletesebb a III. Köztársaság történetében

2018.10.15
Friss Róbert

Sámánjáték

Fura dolgok tudnak ám történni a sámáni hatalom földjén. Múlt csütörtökön például a Figyelő gáláján Garancsi István Market Zrt

2018.10.13
Friss Róbert

Szintetikus

A kormány hamarosan dönt a Magyarságkutató Intézet létrehozásáról. Ezt Kásler Miklós közölte

2018.10.10

Addig is, amíg Orbán Viktor és Kövér László eldönti, hogy akkor most kultúrbéke van-e Magyarországon, vagy külföldről szervezett kultúrharc folyik a magyarok ellen; addig is, amíg Lázár János volt kancelláriaminiszter megnyeri az agrártárca vezetőjét a székkutasi varjak elleni küzdelemhez; és addig is, amíg egy betiltott tüntetés árnyékában a kormányfő a török despotával ölelkezik, vessünk egy futó pillantást a politikai ellenzékre.

2018.10.06
Friss Róbert

Hajszál a levesben

Létezik egy előítélet a régió uniós országaival szemben a LIBE-bizottságban (ez az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi testülete) - mintha a civilizáció útjára szeretnék téríteni a keleti barbárokat.

2018.10.01
Friss Róbert

Európai Atlaszok

Idézzük: „Magyarország zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben”. A magyar kormány kényszeresen ordibálja a világba, hogy nem antiszemita

2018.09.22
Friss Róbert

A pénz szaga

A pénznek igenis van szaga. Európában talán nem olyan büdös, mint Pinochet Chiléjében volt, a latin-amerikai „gazdasági csoda” éveiben

2018.09.18

Nem történt semmi: a parlament tegnap megtartotta őszi ülésszakának első napját. Szánalmas így látni a nyomorultan romos, morálisan kopott, megfakult  demokráciát

2018.09.17
Friss Róbert

Csak a hatalom

Hogy az Európai Parlament múlt heti strasbourgi vitája és a magyar demokrácia helyzetét elítélő Sargentini-jelentés kétharmados elfogadása, mennyire nem a menekültkérdésről, hanem a jövő májusi európai hatalomátvétel tervéről szólt, bizonyítja Matteo Salvini olasz belügyminiszter pénteken, Bécsben elhangzott kijelentése: „Néhány hónap múlva Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt kormányozzuk Európát”.

2018.09.12
Friss Róbert

Európa ébred

A szerdai döntés az Orbán-rezsim első, igazán nagy, eltitkolhatatlan nemzetközi bukása.

2018.09.10

A kormány egyet lépett előre, úgy tett, mintha átvágta volna a maga kötötte gordiuszi csomót, aztán kettőt lépett hátra. Pénteken bejelentette, hogy a Köves Slomó rabbi nevével fémjelzett

2018.09.04

Őszintén szólva unnánk már, hogy a jobboldali hatalom emlékezetpolitikájával foglalkozzunk. De sajnos muszáj, mert unos-untalan beleakadunk Szakály Sándor udvari történész képzettségét megalázó kijelentéseibe

2018.09.01

Az csak a miniszter divatos ostobasága, ha közvetlenül az izmusokat teszi felelőssé azért, amit a rájuk hivatkozó politika utóbb tett.