2019.03.20

Mindjárt kimúlik az EU haditengerészetének akciója

A tagállamok közötti megállapodás hiánya miatt március 31-én megszűnhet az Európai Unió haditengerészeti művelete, a Sophia, amely 2015-ben indult azzal a céllal, hogy megnehezítse az embercsempészetet és az illegális migrációt a Földközi-tenger déli-középső részén.

2019.03.18

Ukrajnában már nem hisznek a csodában

Igen furcsa, nehezen megmagyarázható jelenség zajlik az ugyancsak elnökválasztásra készülő Ukrajnában.

2019.03.17

…Pozsonyra vessétek! Szlovákia ugyanis mára, minden túlzás nélkül a kelet-közép-európai „tavasz” zászlóvivője lett, az az ország, amely reményt adhat és példát mutathat az elbizonytalanodó, demokráciából, jogállamiságból igen rosszul szereplő volt vasfüggöny mögötti nemzeteknek.

Nemet mondtak a szlovákok a populizmusra

Szlovákia demokrácia leckét ad a régiónak. Az államfőválasztáson két igazi demokrata került az élre.

2019.03.16

Elnökválasztásnál több, elitváltás zajlik Szlovákiában

Valóságos rendszerváltás jeleit mutatja a ma sorra kerülő voksolás első fordulója. A Kuciak-gyilkosság óta megállíthatatlanul erodálódik a szomszédos ország politikai osztálya.

2019.03.14

A tény, hogy a brit képviselők újból leszavazták az EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét tartalmazó megállapodást, olyan helyzetet teremtett, amelyből az Egyesült Királyság már nem tud arc- és presztízsvesztés nélkül kihátrálni.

2019.03.13

Pozsony meglépte, amit Budapest nem mert

Veszélyeztetné Szlovákia szuverenitását, így érvelt a szlovák védelmi minisztérium az Egyesült Államok által a védelmi együttműködés keretében felajánlott anyagi támogatásról szóló tárgyalások felfüggesztése kapcsán.

2019.03.06

Kiutasította Venezuela a német nagykövetet

Az ország belügyeibe való ismételt beavatkozásra hivatkozva nemkívánatos személynek nyilvánította Nicolás Maduro venezuelai elnök kormánya Daniel Martin Krienert.

2019.03.04

Sajátjai buktatják el a román sztárügyészt

A lakosság mellette áll, érte tüntet, de saját országa kormányának támogatását nem kapta meg az európai főügyészi tisztségre pályázó Laura Codruta Kövesi.

2019.02.28

Átláthatatlan pénzek határon túlra inkább kapcsolatok, mintsem érték szerint

A kultúra nem prioritás az Orbán-kormány számára a határon túl sem. Az erdélyi magyar teátrumok magyarországi támogatása nehezen átlátható, többek szerint a haveri és politikai kapcsolatok számítanak, nem az érték.

2019.02.27

„Egy bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá”.

2019.02.25

Moldova: az ellenzék szerint elcsalták a választást, tüntetések jöhetnek

Utcai tiltakozást helyezett kilátásba a moldovai ellenzék a szerintük elcsalt vasárnapi választás miatt, amelyet az oroszbarát erők nyertek meg.

2019.02.24

Meghasonlott önmagával az RMDSZ

High-tech körítéssel, igazán modern kivitelezésben zajlott le az RMDSZ 14. kétnapos hétvégi kongresszusa a kolozsvári BT Arénában

2019.02.23

Főnix madárként éledt újra Porosenko

Tavaly év végén egy lyukas garast nem adott volna egyetlen elemző sem Petro Porosenko elnök újraválasztási esélyeire.

2019.02.22

RMDSZ-kongresszus izgalmak nélkül

Minden idők legnagyobb RMDSZ-rendezvényének színhelye lesz ma és holnap az erdélyi főváros.

2019.02.20

Az euroszkeptikusoknak, a populistáknak áll a zászló a májusi európai parlamenti választásokon - támasztotta alá a minap közzétett első közvélemény-kutatás azt, amit amúgy is tudtunk, hiszen minden nemzeti választás ugyanezt igazolta az utóbbi években.

2019.02.18

Egy korábbi törvénymódosítás robbantotta ki a lengyel-izraeli konfliktust

Dugába dőlt a visegrádi négyek első, Európán kívülre tervezett ülése az újabb lengyel-izraeli diplomáciai feszültség miatt. Jeruzsálemben ehelyett kétoldalú találkozókat tartanak.

2019.02.17

Haraszti Miklós: Ez a pávatánc vége és a vég kezdete

A Freedom House ez évi jelentése szerint világszerte romlott a demokrácia helyzete. Európában a leglátványosabb visszaesés Magyarországon történt. Haraszti Miklós író-politikust, az EBESZ volt sajtószabadság-felelősét kérdeztük.

2019.02.14

Putyin fokozatosan eltörli Gorbacsov örökségét

Harminc éve, február 15-én hagyta el az utolsó szovjet katonai egység Afganisztánt, véget vetve ezzel a mindkét oldalon rengeteg szenvedést és nagy vesztességeket eredményező tíz éves szovjet katonai intervenciónak.

2019.02.08

Itt a lista: ezek a világ legveszélyesebb helyei, ha nőnek születtél

Nem csak az arab országokban élnek jogfosztottan a nők, egyes ázsiai országokban még tragikusabb a helyzetük. Az afgán nők máris tiltakoznak a sária körvonalazódó újbóli uralma ellen.

2019.02.05

Ukrán elnökválasztás: érik a csoda

Nagy a tülekedés a kijevi bársonyszékért, a március 31-i elnökválasztásra 83-an jelentkeztek be. A nemrég még leírt Porosenko esélyei látványosan javultak.

2019.02.04

Taktikázva hátrál a dél-amerikai diktátor

Előrehozott választást ígér a tüntetések és a nemzetközi nyomás hatására Venezuela diktátora. Javaslata azonban átlátszó trükk.

2019.02.02

Szertefoszlóban az álom, hogy magyar államfője lesz Szlovákiának

Bugár Béla elnöki esélyei romlottak, Orbán Viktor viszont újabb szövetségest kaphat.

2019.01.30

Nem sok jót ígér az afgán nőknek a béke

Aggódhatnak az afgán nők, a várható amerikai kivonulás után ugyanis újra rosszabbodhat a helyzetük.

2019.01.16

Erdélyi focitámogatások: vajon mi lesz az ingyenpénz ára?

Egyházi és sportlétesítmények sora épült és épül Erdélyben magyar állami segítséggel. Valóban erre van szüksége a vészesen fogyó határon túli magyarságnak? És mi az ára a nagylelkű budapesti adakozásnak?

2019.01.12

Véget ért a Fico-korszak Szlovákiában

Március 16-án választ köztársasági elnököt Szlovákia. Az ország politikáját hosszú ideig meghatározó Robert Fico nemcsak, hogy nem indul, politikai parkolópályára is kerül.

2019.01.08

Főhet Madrid feje a Vox miatt

Nem véletlen baleset volt a spanyol szélsőjobb december eleji andalúziai választási sikere. A Donald Trumpot példaképnek tartó VOX ijesztően erősödik.

Pártot alapítottak a sárgamellényesek

Az immár párttá szerveződő sárgamellényeseknek szurkolnak a római kormánykoalíció vezetői. Di Maio a sárgamellényeseket biztatja kitartásra, Salvini pedig pedig Macronnak üzeni, hogy „söprögessen otthon”.

2019.01.04

Román lapok szerint Magyarországon lelt menedékre a korrupcióért elítélt volt RMDSZ-szenátor

Több román sajtótermék névtelen forrásokra hivatkozva azt feltételezi, Olosz Gergely Budapest vendégszeretetét élvezi. Orbán Viktor és Semjén Zsolt a legismertebb támogatójának számít.

2018.12.31

Bukarest nem hajlandó elárulni, mit fog csinálni Magyarországgal és a 7-es cikkellyel

Nem szokványos uniós soros elnökség vár Romániára. Bukaresttől is függ, mire jut az EU az Orbán-kormánnyal.

2018.12.28

Be nem jelentett villámlátogatásra érkezett az amerikai katonák iraki bázisára Donald Trump amerikai elnök szerdán este, majd néhány óra után tovább is repült a németországi bázisra.

2018.12.20

Putyin egyértelművé tette: nem hátrál

Teher alatt nő a pálma, üzente csütörtöki beszédében az orosz elnök a világnak. A nagy nemzetközi figyelmet láthatóan élvező politikus egyértelművé tette: nem hátrál.

2018.12.18
2018.12.02

Orosz napló magyar szemmel - Anna Politkovszkaja utolsó munkája

Tizenkét éve gyilkolták meg Anna Politkovszkaja orosz ellenzéki újságírót, akinek utolsó munkája, az Orosz napló a napokban jelent meg magyarul.

2018.11.27

Porosenkót nem menti meg a hadiállapot, ám kínos, amit az ukrán biztonsági szolgálat tisztjei csináltak

Egyre bonyolultabb információs-kommunikációs hadviselés folyik a Kercsi-szorosban történt orosz-ukrán „tengeri csata” nyomán. A nyugat nem találja a hangját, óvatosan latolgat és kivár.

Új fejezet nyílt az ukrán-orosz konfliktusban azzal, hogy orosz hadihajók elfoglalták a Kercsi-szoroson áthaladni szándékozó ukrán vontatót és két hadihajót. Amolyan második félidő ez a 2014 óta tartó hibrid és proxy háborúban

2018.11.21

Százéves vita újratöltve

A magyarországi románok minden képviselője cáfolta ugyan, hogy bárki is megtiltotta volna a román tanároknak, hogy részt vegyenek egy román ünnepségen, ám a budapesti kormányt vádoló bukaresti politikus, Eugen Tomac kitart álláspontja mellett.

2018.11.14

„Vulgáris sakálok” tiltakoztak Olaszországban

Az olasz kormány nemcsak a menekültekkel és az Európai Unióval keménykedik, hanem a médiával is. Feltevődik a kérdés, ki az olasz kormány első embere?

2018.11.13

Orbánról jót vagy semmit

Az RMDSZ és a Fidesz összeborulásának egyik legtragikusabb eredménye az erdélyi magyar nyilvánosság "kivégzése" lett. Az „ingyenpénznek” komoly ára van.

2018.11.05

Orbán favoritja simán nyert mindenhol

Vajdaság Tarolt a Fidesz támogatottja a szerbiai kisebbségi nemzeti tanácsi választásokon. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) uralja továbbra is a Magyar Nemzeti Tanácsot.