2018.11.07

Képes történelem fekete-fehérben

A név egy több mint 100 ezer fotóból álló, zömmel fekete-fehér on-line archívumot takar, amelynek születéséről, céljairól beszélgettünk az egyik alapítóval, Tamási Miklóssal.

2018.10.03
2018.08.24

„Genova a szívünkben”

A Morandi-híd mindkét megmaradt csonkját a lehető legrövidebb időn belül lebontják. A tragédia áldozataival való szolidaritás továbbra is erős Olaszország-szerte.

2018.08.17

Több ezer híd lehet veszélyben Európában

Vélhetően a feszítőkábel hibája miatt omlott össze az autópályahíd, a szerkezet nem bírta el a forgalom súlyát. Hozzájárulhatott a tragédiához, hogy a kivitelezők nem megfelelő anyagokat használtak.

2018.06.05

App a zaklatók ellen

Megszületett az első olyan mobiltelefonos alkalmazás, amely lehetővé teszi a készüléken lévő adatok közvetlen átvitelét hatósági kommunikációs eszközökre.

2018.05.25

Veronai buszbaleset: Kész a vádirat

Több mint másfél évig húzódó vizsgálat után október elején kezdődik meg a magyar iskolabusz Verona melletti, 17 halálos áldozattal járó szerencsétlenségéért felelős személyek pere.

2018.05.22

Élet lehet a Vénusz feletti felhőkben

Nem ez a hely, ahol a földön kívüli életet lehet keresni, de ezzel együtt a Vénusz poklában is lehet élet. Nem a felszínen, hanem a felhőkben, 50 kilométer magasságban.

2018.05.16

Kanada befogadta, de hazahúzták a gyökerei

Surányi P. Balázs 42 éves informatika-biztonsági szakember 11 évet töltött Kanadában, de 2012-ben biztos megélhetése és megszerzett állampolgársága ellenére visszatelepült Magyarországra.

2018.04.24

Knowhere, a pártatlan cikkeket író szoftver

Független, objektív sajtó nincsen. Vagy mégis? Minden csak egy mesterséges intelligencia kérdése lenne?

2018.04.20

Brigitte Bardot harci könnyei

BB ellentmondásos személyiség, miközben 45 éve tiszteletet érdemlő elkötelezett állatvédő, bíróság elé került rasszista kijelentései miatt.

2018.04.16

Kudarcok iskolája

Francesca Corradi olasz közgazdász meggyőződése, hogy a sikerhez bukásokon keresztül vezet az út.

2018.04.13

Közkinccsé teszik az autizmusterápiát

Az egészséghez való jog első számú ellensége a kezelésekhez való hozzáférhetőség egyenlőtlensége. Ez áll az autizmusra is

2018.04.10

Orvosok nélküli világ

Talán húsz év múlva mesterséges intelligencia irányíthatja az egészségügyi rendszert. Ebből a feltételezésből indul ki Philippe Pujol francia újságíró Marseille 2040 című könyve.

2018.03.09

Mars-edzés az Arábiai-sivatagban

A marsi viszonyokat szimuláló expedíciót tartanak Dél-Omán egy távoli, sivatagos részén, hogy a kutatók azt vizsgálják, milyen technikai nehézségek várnak a Marsra érkező űrhajósokra és a robotfelderítőkre.

2018.02.27

Megnyílt a „poklok kapuja” Szibériában

Szibériában riasztó sebességgel növekszik egy kráter, ami a fagyott talaj olvadása miatt alakult ki. A helyiek kerülik a helyet, szerintük az alvilág átjárója. Vajon jogosan félnek a krátertől?

2018.02.15

Megmenekülne a bolygó állattenyésztés nélkül?

A globális felmelegedés fő okának az autók és az ipar szennyezését, valamint az erdőirtást tartjuk, nem az állattenyésztést.

2018.02.14

A Szilícium- után itt a Sajt-völgy

Azóta, hogy 1971-ben elnevezték Szilícium-völgynek (Silicon Valley) a kaliforniai Santa Clara körzetébe koncentrálódott informatikai vállalatokat, a világ számos körzete felvette a „völgy”, azaz „Valley” nevet.

Kutatók állítják: nem létezik szerelem első látásra

Sokan vagyunk, akik azt valljuk: első pillantásra beleszerettünk szívünk választottjába.

2018.02.10

Élelmeink (is) veszélyben

A globális felmelegedés fenyegeti azt a sokféle növényt, amely táplálkozásunkhoz szükséges – húzta meg a vészharangot a Biodiversity International jelentése.

2018.02.07

Jógával enyhíthető a kemoterápia negatív hatása

Relaxáló gyakorlatok és meditáció legalább hetente kétszer javítják az alvás minőségét és enyhítik az állandó fáradtság érzetét, amelyek velejárói minden onkológiai kezelésnek.

2018.01.17

Politikus, aki megtartja ígéreteit

Egy politikus, aki nem felejti el, hogy mit ígért választóinak, akivel bármikor lehet beszélni, aki képes minden oldalról megvizsgálni egy problémát és megtalálni a megoldást. A modern technológiával még ez a mese is valóra válhat.

2018.01.12

Nem valók vezetőknek a túl intelligensek

„Jó hírünk van számodra, Donald” – üzente nem kevés malíciával a Newsweek Trump elnöknek, miután az amerikai Journal of Applied Psychology-ban megjelent a lausanne-i egyetem legújabb tanulmánya.

2018.01.09

Miért szeretik a gyerekek a dínókat?

Ritka manapság az olyan ember, akinek környezetében lévő kisgyermek ne imádná a dinoszauruszokat, ne nézné szenvedélyesen a róluk szóló filmeket, vagy ne gyűjtené róluk a képeket.

Okostelefon, egy szerelő megérzésével

Kutatók olyan okostelefonos alkalmazáson dolgoznak, ami pusztán az alapján meg tudja mondani, mi lehet a baja az autónak, hogy meghallgatja azt.

2018.01.08

Gabriel Garcia Márquez titkai a világhálón

2014 novemberében a Harry Ransom Center, a texasi egyetem múzeuma körülbelül kétmillió dollárért megvásárolta Gabriel García Márquez irodalmi örökségét.

2018.01.05

Kövérnek nem születünk, azzá válunk

Bár a grosszofóbia szó eddig nem szerepelt a szótárakban, Franciaországban az év végén fogalommá vált. Ugyanis Anne Hidalgo, Párizs főpolgármester-asszonya túlsúlyosakkal szembeni diszkriminációk elleni napot hirdetett.

2018.01.02

Öt technológia, ami megváltoztatja a világot

A technológiák, az együttműködés a mesterséges intelligenciákkal a legfényesebb jelei a fejlődésnek. De egyik módja a generációváltások átértelmezésének is.

2017.12.22

Nagy Konstantin építette Jézus sírját?

Jézus Krisztus sírját, amelyet a jeruzsálemi Szent Sír bazilika őriz, a legújabb kutatások szerint nem a keresztesek találták meg az első szentföldi hadjáratok idején, hanem csaknem 800 évvel korábban felfedezték a Római Birodalom küldöttei – írja a NatGeo.

2017.12.09

Spájz, az ízgyönyörök hona

A Spájz, Saly Noémi kötete Sebestyén László ínycsiklandó fotóival nem egy szokványos szakácskönyv. A szerző tanácsa: főzzünk szabadon!

2017.12.06

Akiért a miniszter félrelépett - Halott a szex- és kémbotrány főszereplője

Elhunyt Christine Keeler, a II. világháború utáni brit politikatörténet talán leghangosabb szex- és kémbotrányának egyik főszereplője volt. Az egykori táncosnőt és modellt hosszas betegség után, 75 éves korában érte halál.

A cigaretta lassú halála

A szektor multinacionálisai megmozdultak, hogy előkészítsék a cigaretta halálát, amely pedig még kitűnő egészségnek örvend.

2017.12.01

Urak az űrből

A rosszindulatú földönkívüliek támadásai, illetve rejtélyes, békés természetű látogatásai a sci-fik visszatérő témái. De miként tudnak megtalálni bennünket a hatalmas világegyetemben?

2017.11.29

Brand a lelke mindennek

Ma, amikor a felgyorsult világban egyre rövidül a sikeres cégek élettartama, egy reklámügynökség 20. születésnapja önmagában elismerés

2017.11.20

Új betegség ütötte fel a fejét - A természeti deficit

A francia természettudományi múzeum Vigie-Nature programja keretében amatőröket vonnak be környezetünk biológiai sokféleségének megfigyelésére.

2017.11.09

Időt nyerni a rákkal szemben

A nők másfajta világlátást hordoznak magukban, mint a férfiak. Általában kevésbé érdekli őket a hatalom, a dicsőség, inkább arra koncentrálnak, hogy elérjenek olyan dolgokat, amelyek jobbítják az életünket.

2017.11.03

"Agyba hatoló" technikával az öngyilkosság ellen

A sokszor félelmet keltő, "agyba hatoló" technika ezúttal emberéletek megmentését célozza. Nevezhetjük egyfajta "gondolatolvasásnak" is.

2017.11.02

Újra füstölnek a filmekben

Voltak olyan hősök, hősnők, akiknek jelenléte a filmvásznon elképzelhetetlen volt cigaretta, vagy egyéb dohánytermék nélkül.

2017.10.31

Merre nyúlnak a tudásfa ágai?

Szükség lesz-e a jövőben egyetemekre? Félnünk kell-e más kultúráktól? Érdemes-e életünket feltenni egyetlen életcélra? Ilyen kérdéseket boncolgattak a Belvárosi Színház pódiumán A tudás almája című TEDx-konferencia előadói.

2017.10.20

A kíváncsiság a jövőnk záloga

Munkahelyi tér, marsi utazás, mesterséges intelligencia, kíváncsiság: a nem is távoli jövő képét és problémáit rajzolták elénk a Talks rendezvényének előadói.

2017.10.04

Robot-kolléga a Washington Postnál

Bő egy éve alkalmazza a Washington Post Heliografot, a robotot, amely azóta már több száz cikket írt.