2019.01.17

Megszavazták: a jogállamisághoz kötik az EU-s támogatásokat

Korlátozni, csökkenteni sőt alkalmasint fel kell függeszteni az EU költségvetéséből érkező kifizetéseket, ha a kormányok vagy állami szervek nem tartják be az unió demokratikus normáit, és nem lépnek fel a korrupció ellen - javasolja az Európai Parlament (EP).

2019.01.10

Kovács Zoltán fizetett hirdetésként terjeszti Sargentinit támadó Twitter-bejegyzését

Az Európai Parlament január végi brüsszeli mini-plenáris ülésén tárgyalhat a magyarországi helyzetről — döntött az EP vezető grémiuma, az Elnökök Értekezlete (házbizottsága) csütörtökön.

Nincs döntés a sofőrök pihenőidejéről

Göröngyös utat jár be a közúti fuvarozók munkáját és munkakörülményeit szabályozni hivatott európai uniós törvénycsomag. A javaslatokról csütörtökön szavazott az Európai Parlament közlekedési bizottsága

A Néppárt inkább nem vitázna Magyarországról

Valószínűleg nem lesz vita a magyarországi helyzetről az Európai Parlament jövő heti plenáris ülésén — tudta meg a Népszava több brüsszeli forrásból.

2019.01.09

Orbán tusnádfürdői pártfogoltja a flamand szélsőjobb egyik listavezetője

A 25 éves fiatalembert tavaly kizárták a genti egyetemről, miután egy dokumentumfilm feltárta, hogy rasszista, antiszemita és idegengyűlölő, akárcsak az általa vezetett szervezet.

2019.01.08
2019.01.04

7-es cikk, Brexit, EP-választás: történelmi döntések előtt az EU

Rendkívüli év vár a brüsszeli döntéshozókra. 2019-ben megújulnak az Európai Unió intézményei, és amire még nem volt példa: távozik a közösség egyik meghatározó tagállama.

2019.01.02

Rendesen túlóráztatja az EU jogászait Orbán

A szerződések őrének szerepével felruházott Európai Bizottság az elmúlt nyolc évben egy sor kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az EU jogállami normáinak megsértése miatt.

2018.12.19

Már vésztervekkel készül az Unió a Brexitre

Többek között a légi közlekedés és a teherszállítás, illetve a pénzügyi infrastruktúra biztonsága szerepel a fő kérdések között.

2018.12.18
2018.12.14

Hírek és álhírek az uniós csúcson

Viharosra sikeredett miniszterelnöki csúcsnak nevezte Orbán Viktor az uniós vezetők brüsszeli találkozójának második napját.

2018.12.11

Húsz percet szántak a miniszterek Magyarországra és a 7. cikkelyre

A Népszavának nyilatkozó EU források szerint a hozzászólók többsége kifejezésre juttatta, hogy aggodalommal figyeli a magyarországi fejleményeket.

CEU-ügy – Weber már csak semmitmondásra hajlandó

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője és vezető jelöltje a jövő évi EP-választásokon megkerülte a választ arra a kérdésre, hogy a pártcsalád tervez-e bármilyen lépést tenni azért, mert a Fidesz vezette kormány kiszorította Budapestről a Közép-európai Egyetem (CEU) képzéseinek jelentős részét.

2018.12.10

Elfogadták a demokráciát segítő civilek támogatásáról szóló EP-jelentést

Megszavazta az Európai Parlament állampolgári jogi bizottsága a jogállamot védelmező civil szervezeteknek jutó támogatás jelentős növelését előíró határozatát.

Timmermans: a magyar kormány kerülje az antiszemita érzelmet keltő kifejezéseket

Ha Orbán Viktor annyira komolyan veszi az antiszemitizmus elleni harcot, akkor javaslom, hogy a magyar kormány ne használjon kódolt nyelvezetet, fogalmazzon világosabban és kerülje el azokat a kifejezéseket és kampányokat, amelyek antiszemita érzelmeket kelthetnek — mondta Frans Timmermans hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján.

2018.12.08

Nem sokáig hivatkozhat a kormány kötelező kvótákra

A jövő héten tárgyalnak a menekültekre vonatkozó szabályokról Brüsszelben az állam- és kormányfők.

2018.12.05

És akkor Magyarország megtámogatja a NATO-t

Két misszióhoz is érkeznek magyar katonák.

2018.12.04

Nincs katonai védelem Kijevnek

A NATO továbbra is szoros figyelemmel követi az Azovi-tenger térségében zajló fejleményeket — fejtette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt követően, hogy a tagországok külügyminiszterei Brüsszelben tárgyaltak az ukrán és a grúz diplomácia vezetőjével.

Vége a kötelező kvótáknak

Az Európai Bizottság a tagállamok önkéntes felajánlásain alapuló támogatási rendszert javasol a menekülthullám által leginkább érintett frontországok megsegítésére.

2018.12.03

Trump rakétákkal izmozik, a NATO meg alaposan túlféli az ukrajnai válságot

Az Európát fenyegető biztonsági kihívásokról tárgyalnak a NATO-országok külügyminiszterei kedden és szerdán.

Egymilliárd eurós keret a demokráciát segítő civileknek

A parlamenti jelentéstervezet szerint az uniós alapjogok megsértése miatt eljárás alá vont — például a 7. cikkely - tagállamoknak járó uniós források egy részét át lehetne csoportosítani az NGO-k finanszírozására.

2018.11.29

Európai Parlament: Magyarország beavatkozott Macedónia belügyeibe és Gruevszkit ki kell adni

A Macedóniáról szóló EP-jelentésbe a szocialista EP-képviselők, illetve Judith Sargentini javaslatára kerültek be nagyon kemény passzusok.

2018.11.25

Örök barátságról beszéltek, miután szignálták a brit kiugrást

Jóváhagyták az uniós országok csúcsvezetői az EU-ból történő brit kilépésről szóló egyezséget és a jövőbeni kapcsolatokat felvázoló politikai nyilatkozatot.

2018.11.24

Orbánra ég Gruevszki

Brüsszel után Budapesten is színvallásra kényszerítené a kormányt az ellenzék a börtönre ítélt macedón politikus befogadása miatt.

2018.11.22

Nem javította 400 milliárddal az államháztartás mérlegét Magyarország, az Unió bekeményít

Persze a közösségi szigor legfeljebb fenyegetőbb hangnemben ölthet formát, szankciókra - nem lévén az eurózóna tagja - nem kell a kormánynak számítania.

2018.11.15

Gruevszki-ügy: már figyel az Unió is

Burkoltan figyelmeztette az EU Magyarországot: a Gruevszki-ügyben a jogállami normáknak megfelelően kell eljárnia, a bírósági eljárásokat pedig nem szabad politikai célok szolgálatába állítania.

2018.11.14

Merkel csatlakozott Macronhoz, és ő is európai haderőért lobbizik

Hétvégén Trump még dühöngött a francia elnök felvetésén, de a jelek szerint kénytelen lesz megbarátkozni a gondolattal.

2018.11.12

7-es cikk - Száz oldalon magyarázkodik a kormány az Uniónak

Másodszor foglalkoztak a tagállamok EU-ügyi miniszterei a magyarországi jogállam helyzetével a szeptemberben elindított 7. cikkelyes eljárás keretében

2018.11.08

Csak Európának esik le az álla, hogy semminek nincs következménye

Az Unióban valódi nyomozást vártak Elios-ügyben, de a rendőrség mindössze néhány hónap után lezárta az eljárást. Magyarországnak komoly gazdasági következményekre és új uniós vizsgálatra kell készülnie

2018.11.07

Beszólt az ügyészségnek és új uniós vizsgálatról beszélt az EP költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke

Meglepő, hogy a magyar hatóságok nyomozása ezzel az eredménnyel járt, így kommentálta lapunknak  Ingeborg Grassle, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást az Elios Innovatív Zrt.

A néppárt kongresszusán Európa egysége a valódi tét

Az EPP a Fidesszel békülékeny Manfred Webert választhatja meg a pártcsalád vezető jelöltjének. A magyar kormánypárt kizárása valószínűtlen.

2018.11.06

Közel a digitális cégek megadóztatása

Az EP-képviselők megkétszereznék a kis- és középvállalkozásoknak jutó forrásokat.

Verhofstadt mozgó plakáttal szól vissza Orbánnak

Az üzenetet kedden a brüsszeli EU-negyed döntéshozóihoz próbálja eljuttatni.

2018.11.04

Színvallásra bírhatja Orbánt a Néppárt

Név nélkül ugyan, de egyértelműen Orbán Viktornak és a Fidesznek címezi az Európai Néppárt (EPP) elnöksége azt a sürgősségi határozattervezetet, amelyet a tervek szerint a pártcsalád szerdán kezdődő kétnapos helsinki kongresszusán fognak elfogadni.

2018.10.31

Brüsszelben a vállukat vonogatják a magyar hajléktalantörvényre

A magyar alkotmánymódosítás valószínűleg nem ütközik az EU jogszabályaiba, és az Európai Bizottság nem is érzi magát illetékesnek.

2018.10.26

A másik Magyarországról forgatott filmet egy holland EP-képviselő

Piri Kati azt szeretné bemutatni, hogy van egy másik Magyarország, ami nem egyenlő a holland médiában sokat bírált rezsimmel.

2018.10.19

Orbán beállt Weber mögé, de mást támogat

Orbán Viktor egyértelműen az Európai Néppárt (EPP) kereszténydemokrata szárnyához tartozó bajor politikust, Manfred Webert támogatja, szemben az EPP liberális szárnyához tartozó Alexander Stubb-bal – nyilatkozta Rogán Antal.

2018.10.18

Felmerült egy ötlet, ami Orbánnak is tetszett, de nem lesz belőle semmi

Nem születtek egetrengető megállapodások, elmaradtak a meglepetések az Európai Unió tagállamainak csütörtökön véget ért brüsszeli csúcstalálkozóján.

2018.10.17

"Ha tartod magad az értékeinkhez, tag maradhatsz, ha nem, akkor fel is út, le is út"

Sem a Fidesz kizárása, sem a felfüggesztése nem került szóba az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó állam- és kormányfők szerdai brüsszeli találkozóján.