2019.03.25

Az EU minden tagállamban vizsgálná a jogállam működését, akár kényszerítő intézkedéseket is hozna

Az Európai Uniónak a jövőben minden tagállamban rendszeresen vizsgálnia kellene a jogállam működését, szükség esetén pedig kényszerítő intézkedéseket hoznia a normák tiszteletben tartására.

2019.03.22

Kínban van Kínával az Unió

Nincs egyetértés abban sem az európai vezetők között, hogyan kellene viszonyulni a távol-keleti óriáshoz.

Világos döntés született - villáminterjú Manfred Weberrel

Az Európai Néppárt frakcióvezetőjét az uniós vezetők csúcstalálkozójának színhelyén kérdeztük arról az ellentmondásról, ami az EPP szerdai döntését övezi.

2019.03.21

Brexit: körvonalazódik a kompromisszum, egy kis időt nyernek a britek

Az Egyesült Királyság kap néhány hetet arra, hogy eldöntse, részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon. Ha nem, május 7-én léphetnek ki az Európai Unióból.

2019.03.20

Döntöttek: felfüggesztik a Fideszt a Néppártban

Az Európai Néppárt (EPP) politikai gyűlésén részt vett 194 küldöttből 190 támogatta a tagság felfüggesztését.

Hivatalos: teljes felfüggesztést javasolt a Néppárt elnöksége

A Fidesz tagságának felfüggesztését, vagyis a kapcsolatok korlátlan ideig tartó teljes befagyasztását javasolja az Európai Néppárt (EPP) elnöksége.

Így haragította magára a Fidesz a Néppártot

Látszatra a magyar kormány Manfred Weber mindhárom kérését kipipálta.

2019.03.18

Cseh Katalin az európai liberálisok vezető jelöltjei között

Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti listavezetője is szerepel az Európai Liberálisok és Demokraták Pártja (ALDE) vezető jelöltjeinek listáján — tudta meg a Népszava.

2019.03.16

Újabb ultimátum vagy felfüggesztés várhat a Fideszre

Az Európai Néppártban kompromisszumos javaslaton is dolgoznak, a magyar párt tagságát néhány hónapra, ideiglenesen függesztenék fel – értesült lapunk.

2019.03.14

Nem hatotta meg a címzetteket Orbán "bocsánatkérő" levele

A flamandok mellett luxemburgi, finn és svéd pártvezetők sem kérnek a magyar miniszterelnök mea culpázásából.

2019.03.12

Brexit: Londont az új alku sem nyugtatta meg

London vagy elfogadja az Európai Unió kibővített garanciáit, vagy akár el is maradhat a szigetország kilépése az EU-ból. A brit főügyész azonban igen megnehezítette Theresa May dolgát.

2019.03.11

Vizsgálóbizottságot küldenének Magyarországra, hogy értékeljék a Fidesz politikáját

Három tapasztalt szakértőből álló vizsgálóbizottságot küldene az Európai Néppárt (EPP) néhány vezető politikusa Magyarországra, hogy értékelje a Fidesz politikáját és a magyarországi demokrácia helyzetét.

2019.03.09

Manfred Weber Budapestre jön

A jövő héten Budapestre látogat Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője és vezető jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára.

Pávatánc után frakciókeringő - a Fidesz és az euroszkeptikusok

Már Orbán Viktor is a Néppárton kívüli helyzetről szólt. A különösen élénk lengyel-magyar kapcsolat arra utal: az Európai Konzervatívok és Reformerek frakció lehet a Fidesz a B terve.

2019.03.08

"Ha kizárják a Fideszt, balra tolódhat az EPP"

Milyen érzés, amikor az embert kirakják az Európai Néppártból? — kérdeztük Jacek Saryusz-Wolski lengyel európai parlamenti képviselőtől.

2019.03.06

Ultimátumot kapott Orbán

Három pontban fogalmazta meg Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője, mit kell tennie a a magyar miniszterelnöknek ahhoz, hogy a Fidesz–KDNP a pártcsalád tagja maradhasson.

2019.03.05

Kétnyelvű plakátokkal mozgósít az MSZP

Összefog európai testvérpártjaival az MSZP, hogy a május 26-i európai parlamenti választáson való részvételre buzdítsa a külhoni magyar szavazókat — jelentette be Ujhelyi István szocialista EP-képviselő brüsszeli sajtótájékoztatóján.

2019.03.04

Március 20-án indulhat el a Fidesz kizárásáról szóló eljárás az Európai Néppártban

Az Európai Néppárt március 20-i politikai gyűlésén tárgyalja a Fidesz kizárását kezdeményező indítványokat.

2019.03.01

Megvan a hetedik párt: indulhat a Fidesz kizárására irányuló eljárás

Megkezdődik a Fidesz kizárására irányuló eljárás az Európai Néppártban, miután péntekre összegyűltek az ehhez szükséges aláírások.

2019.02.28

"Orbán túlzásai elfogadhatatlanok" - belga és luxemburgi pártok is kizárnák a Fideszt

Hivatalosan kezdeményezte a Fidesz kizárását az Európai Néppártból (EPP) két belga és egy luxemburgi kereszténydemokrata párt vezetője a pártcsalád elnökének, Joseph Daulnak írt levelében.

2019.02.27

Közeledik a kizáráshoz a Fidesz

Lendületet kaptak az Európai Néppártban (EPP) a Fidesz kizárására irányuló kezdeményezések, amelyek akár egy-két héten belül eredménnyel járhatnak.

Rabszolgatörvény, korrupció, államadósság – Újabb kritika jött Brüsszelből

Kiadta friss országjelentését az Európai Bizottság. Úgy vélik, a termelékenység növelése létfontosságú ahhoz, hogy az életszínvonal közelítsen az EU átlagához.

Meghallgatták az Európai Főügyészség élére pályázókat

A francia Jean-Francois Bohner és a német Andrés Ritter mellett a román Laura Codruta Kövesi pályázik az uniós vádhatóság élére: a szervezet évente több tízmilliárd euró elköltésének tisztaságát segíti elő. Magyarország kimarad.

2019.02.26

Néppárt: A Fidesz nincs napirenden

IDŐHIÁNY Túlságosan zsúfolt a napirend - ezzel indokolta az Európai Néppárt szóvivője, hogy miért nem tárgyalják a magyar kormány Brüsszel-ellenes plakátügyét.

2019.02.24

CDU-s képviselő kezdeményezi a Fidesz kizárását az Európai Néppártból

A Fidesz kizárását javasolja az Európai Néppártból Ingeborg Gräßle, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának elnöke.

2019.02.23

Startol az első arab-uniós csúcs

Az ENSZ migrációs megállapodásának említése kikerült az egyiptomi találkozó közleményéből, így Magyarország számára is elfogadhatóvá vált.

2019.02.22

Ha ezt bevezetnék, Mészáros Lőrinc nem kapna sok uniós pénzt

Novemberig egymillió európai polgár aláírására számítanak az “Állítsuk meg az EU-pénzek elcsalását!” nevű európai polgári kezdeményezés elindítói.

Szkopje a Gruevszki-ügyet emberi jogi kérdésnek tartja

Feltűnően barátságosan és elismerően beszélt a magyar kormányról és a kétoldalú kapcsolatokról az európai ügyekért felelős észak-macedón miniszterelnökhelyettes a brüsszeli Európai Politikai Központ nevű kutatóintézetben tartott előadásában, majd a Népszavának adott interjújában.

"Mindenkinek elege van Orbánból"

Az európai néppárti frakció túlnyomó része rendkívül bizalmatlanul követi Orbán Viktor tevékenységét. Nincs olyan tagpárt, amelyet a Fidesz politikája kisebb nagyobb mértékben ne töltene el aggodalommal

2019.02.20

A fideszes médiaholding miatt vizsgálják a magyar sajtó helyzetét

Az Európai Bizottság (EB) felkérte a médiapluralizmust vizsgáló firenzei székhelyű európai intézetet, hogy sürgősséggel készítsen jelentést a magyarországi média helyzetéről.

2019.02.19

Sokkolta az EU-t az újabb gyűlöletkampány

Kemény választ adott az Európai Bizottság a kormány legújabb, Soros Györgyöt és Jean-Claude Junckert gyalázó plakátkampányára. Továbbra is az a kérdés, mit lép az Európai Néppárt.

2019.02.18

Bejön a papírforma a magyar EP-választásokon - jósolják Brüsszelben

A Fidesz-KDNP-nek 13 képviselője lesz a következő Európai Parlamentben, a Jobbiknak 4, az MSZP-Párbeszédnek 3 és a Demokratikus Koalíciónak 1. Ezt jósolja az Európai Parlament első hivatalos előrejelzése a május 23-26

2019.02.14

Tiborcz-botrány: eltűnt egy feljelentés

Az Elios-beruházásokat érintő tételeket is visszavontak a brüsszeli elszámolásból – ismerte el lapunknak a technológiai minisztérium. Az ügyészség közben elvesztett egy irat.

2019.02.13

“Nem lehet büntetni a régiókat a nemzeti kormányok mulasztásai miatt”

Az Európai Parlament (EP) nem csökkentené, hanem a jelenlegi szinten tartaná a regionális támogatásokat az EU 2021-ben kezdődő hétéves költségvetésében.

Nem készül európai rakétatelepítésre a NATO

Az amerikai-orosz rakétaszerződés (INF) orosz megszegése, majd kölcsönös felmondása nyomán előállt helyzetet is áttekintik a NATO védelmi miniszterei szerdán kezdődő kétnapos brüsszeli ülésükön.

2019.02.12

Veszélybe kerülhet a sajtószabadság: az ET megint elővette Magyarországot

A magyarországi hatóságok tartsák tiszteletben, támogassák és segítsék elő a sajtószabadságot.

2019.02.07

Megtorpan a magyar növekedés, legalábbis az Európai Bizottság szerint

Idén és jövőre lelassul a gazdasági növekedés, az infláció pedig 3 százalék körül stabilizálódik Magyarországon.

Brexit: tovább tárgyalnak, mert a kizuhanás katasztrófához vezetne

A kilépési megállapodásról nem, a kapcsolatok jövőjét felvázoló politikai nyilatkozatról azonban újra tárgyalnak az Európai Unió és az Egyesült Királyság képviselői a következő néhány hétben.

Újra tárgyalnak a hetedik cikkelyről

Ismét tárgyalni fognak a tagállamok EU-ügyi miniszterei a magyarországi jogállam helyzetéről a 7. cikkelyes eljárás keretében, mivel a kormányok többsége ezt igényelte — tájékoztatták a Népszavát EU-források.